Kultura
PREDSTAVLJANJE MONOGRAFIJE “DIMITRIJE ART” U MUZEJU MIMARA U ZAGREBU

Obilježeno pola stoljeća Popovićeva stvaralaštva
Objavljeno 25. svibnja, 2019.
ZAGREB - Umjetnik Dimitrije Popović obilježio je 50 godina umjetničkog stvaralaštva predstavljanjem monografije "Dimitrije Art", izložbom i performansom "Alegorija o umjetnosti" u Muzeju Mimara u Zagrebu.Knjiga, koja na više od 620 stranica obuhvaća Popovićev opus od 1966. do 2018., tiskana je u nakladi Skaner Studija i Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, i unatoč tome što daje samo presjek autorova rada, teška je, rečeno je, četiri i pol kilograma.

"Možda je jedinstvena u našoj izdavačkoj praksi", kazao je urednik Božo Biškupić, zahvalivši svima koji su o njoj govorili, a bilo ih je desetak, kao i onima koji su sudjelovali u njezinu nastanku. Svi predstavljači istaknuli su da je glavna tema Popovićeva opusa ljudsko tijelo i egzistencijalna drama njegova trajanja i propadanja. Vesna Kusin kazala je da je specifičnost knjige i u činjenici što su svi tekstovi u njoj djelo Dimitrija Popovića, osim uvodnog teksta Žarka Paića. Monografija obuhvaća 12 odabranih tema, od mitske preko sakralne do svjetovne, sagledavajući umjetnikovo bogato izražavanje ljudskog tijela, od žrtvovanja i posvećenja, erosa i tanatosa, lijepog i ružnog, stvarnog i imaginarnog do Kristova tijela kao idealnog oblika i nadahnuća, istaknula je Kusin te dodala da knjiga pokazuje raskoš i različitost medija kojima se Popović služio tijekom desetljeća, od onih klasičnih, poput crteža, slika, grafika, skulptura, pa do suvremenih tehnika kolaža, asamblaža, fotografije, objekta, instalacije i performansa.

Sve njegovo stvaralaštvo nastalo je u Zagrebu, ali je njegovo ishodište i nadahnuće u rodnom Cetinju, podno Lovćena, kao i opsjednutost tijelom, osobito Isusovim mučeništvom. U prepunoj dvorani Mimare Krešimir Nemec je rekao da je Popovićeva umjetnost dijalog s umjetničkim nasljeđem, u kojem se slikarstvo i književnost hrane jedno drugim. Ključno obilježje njegove umjetnosti je melankolija, što je odraz tjeskobe i kulturni je fenomen.

Umjetnik je rekao da je sretan i zadovoljan što je 50 godina svoga rada obilježio tako sjajnom knjigom, ali je napomenuo da je to zadovoljstvo prožeto melankoličnom niti. Nije, kaže melankoličan zbog godina i zbog svijesti što čovjek zna da će otići s ovoga svijeta, nego što postaje svjestan koliko ljepote daje umjetničko stvaranje. Čovjek stvarajući pokušava odgovoriti na prirodu ljudskog bića jer zna da je već u plodu zametak sjemena smrti. Što nadilazi smrt je umjetnost. Smisao smrti daje smisao životu, kazao je Popović. HINA/D.Kć.
Objavljeno trinaest monografija
Dimitrije Popović, slikar i pisac (rođen 1951.), studij na Akademiji likovnih umjetnosti završio je u Zagrebu 1976. Priredio je sedamdesetak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu i sudjelovao na više od tristo skupnih. Dobitnik je tridesetak domaćih i međunarodnih nagrada za likovnu umjetnost i književnost. O djelu Dimitrija Popovića do sada je objavljeno trinaest monografija te snimljeno petnaest dokumentarnih filmova. Objavio je pet knjiga eseja o likovnoj umjetnosti i četiri knjige iz beletristike.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

XIII. MEMORIJAL IVE KERDIĆA U MLU

Grand Prix dobio Damir Mataušić za rad - Identitet

2

MALI I USTRAJNI: TEATAR TO GO SLAVI 5. ROĐENDAN

Čovjek se pita zašto se netko uopće trudi osnovati neovisno kazalište. Odgovor je: sloboda

3

U SUBOTU U DJEČJEM KAZALIŠTU BESPLATNA PREDSTAVA

Iz Nitre u Osijek stižu "Danka i Janka"