Novosti
NAKON POTVRĐIVANJA DRUGE OPTUŽNICE

Mamićevo izručenje Hrvatska će tražiti čim dobije dokumentaciju iz Osijeka
Objavljeno 22. svibnja, 2019.

Ministarstvo pravosuđa uputit će BiH zamolbu za izručenje bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića nakon što mu Županijski sud u Osijeku dostavi potrebnu dokumentaciju. Najavio je to u srijedu ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.


O izglednom zahtjevu iz Hrvatske za izručenje Zdravka Mamića, prema novoj optužnici, koja je protiv njega potvrđena pred Županijskim sudom u Osijeku, odlučivat će Sud Bosne i Hercegovine, tumačenje je što ga je u srijedu Hina dobila od Ministarstva pravosuđa BiH. Na upit o tome koji se koraci mogu očekivati nakon što iz Hrvatske u Sarajevo stigne očekivani zahtjev za Mamićevo izručenje, u Ministarstvu pravosuđa BiH potvrđeno je kako je, sukladno Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima, Sud Bosne i Hercegovine taj koji odlučuje o ispunjavanju uvjeta za izručenje. "Ministarstvo pravosuđa BiH stoga ne može prejudicirati bilo kakvu odluku koja je vezana uz odluku Županijskoga suda u Osijeku, vezanu uza Zdravka Mamića", stoji u očitovanju koje potpisuje glasnogovornica Stanislava Marić. Ministarstvo pravosuđa BiH, kako je istaknula, tek eventualno treba zaprimiti optužnicu u ovom predmetu. Zbog toga, kako se navodi, "ne mogu proizvoljno ocijeniti" može li se međudržavni sporazum o međusobnom izručenju, koji je stupio na snagu 2015., primijeniti na djela koja se Mamiću sada stavljaju na teret. "Odredbe sporazuma su jasne, a odluku o njihovu ispunjenju donijet će Sud BiH, zbog čega je nužno pričekati njegovu odluku, ako se i kada se to od njega bude zahtijevalo", stajalište je Ministarstva pravosuđa BiH.

Optužno vijeće osječkog županijskog suda u utorak je iz sedmog pokušaja potvrdilo drugu Uskokovu optužnicu protiv Zdravka Mamića i još šest okrivljenika, koje tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, Dinamo oštetili za oko 200 milijuna kuna. Optužno vijeće prihvatilo je prijedlog tužiteljstva da se Zdravku Mamiću odredi istražni zatvor, izjavio je nakon sjednice zamjenik ravnateljice Uskoka Sven Mišković. Mišković je kazao kako se očekuje da će Mamić uskoro biti u Hrvatskoj. D.Pav./Hina
O izglednom zahtjevu iz Hrvatske za izručenje Zdravka Mamića odlučivat će Sud Bosne i Hercegovine
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike