Novosti
U PONEDJELJAK NASTAVAK PREGOVORA O SASTAVLJANJU VEĆINE

Jandroković ima potporu
manjina, DP negira raskol,
premijer prozvao oporbu
Objavljeno 26. travnja, 2024.
Plenković je izjavio ako nema ničeg novog u pregovorima s DP-om, da će razgovore nastaviti idućeg tjedna, a lijevu oporbu, za koju je ustvrdio da je teško poražena, prozvao je licemjernom i korumpiranom
Klub zastupnika nacionalnih manjina odlučio je da će prilikom konstituiranja Hrvatskog sabora svoju potporu za predsjednika Hrvatskog sabora dati kandidatu HDZ-a Gordanu Jandrokoviću. Izjavio je to novinarima predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, čime je otpala mogućnost da manjinci podrže SDP-ovu koaliciju..

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam manjinaca te bi, u slučaju da se dogovori s Domovinskim pokretom, koji ima 13 mandata, imao 82 ruke u Saboru. Podsjetimo, DP se oštro protivio mogućnosti da SDSS sudjeluje u vlasti, a Bilek je, upitan o tome, uzvratio: "Sve daljnje korake ćemo, vjerujem, riješiti u razgovorima idućih dana, u pregovorima s potencijalnim mandatarom i koalicijskim partnerima."

DP je u petak demantirao medijske napise o navodnim podjelama u stranci. "Čvrsto kao stijena i dalje stojimo na našim pregovaračkim pozicijama: SDSS ne može biti dio vlasti. Od načela se ne odustaje. Što se tiče medijskih napisa o nekakvim podjelama u Domovinskom pokretu, moramo iskreno reći da jedino naše supruge ‘zazivaju podjele‘ jer nas četvorice danima nema kući", poručuju u objavi na Facebooku, uz fotografiju na kojoj su Ivan Penava, Mario Radić, Josip Dabro i Damir Barna.

Predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković izjavio je u petak kako nema ničeg novog u pregovorima s DP-om, da će razgovore nastaviti idućeg tjedna, a lijevu oporbu, za koju je ustvrdio da je teško poražena, prozvao je licemjernom i korumpiranom te najavio kako će svaki dan govoriti o tome. "Sastanci se nastavljaju sljedeći tjedan, nikakvih detalja u vezi s bilo kojom temom nije bilo", poručio je Plenković na konferenciji za medije odgovarajući na pitanja novinara o sastavljanju većine. Vezano uz zahtjeve DP-a da se ukine financiranje tjednika Novosti, ali i uz njegovu retoriku kojom nagovještava pritisak i na druge medije, Plenković je na pitanje, je li njemu takva retorika prihvatljiva, poručio da nije, ali i dodao "kako treba pitati je li to prihvatljivo Milanoviću i korumpiranom SDP-u". "Oni su ti koji vabe Domovinski pokret u tzv. kvaziantikorupcijsku koaliciju", rekao je. U nastavku se obrušio na oporbu prozvavši neke i poimence, poput Peđe Grbina, Nikole Grmoje, Dalije Orešković, Sandre Benčić, a kako bi, naglasio je, povukao crtu pod generalno difamiranje, uvrede i laži koje prema HDZ-u dolaze s njihove strane. "Treba pitati je li moguće da ti kvazipošteni lijevi oporbenjaci, koji su teško poraženi na izborima, zovu isto tako DP u koaliciju. Koje licemjerje. Ljudi koji imaju hrpu afera u svojim redovima, bez treptaja i trunke samokritičnosti u stanju su generalno optuživati HDZ. Kao da su oni bijeli kao snijeg, kao da imamo Snjeguljice s druge strane", rekao je. Dodao je i kako ne može vjerovati da predsjednika SDP-a Grbina članovi stranke "već nisu poslali u neku rupu u Slovenskoj nakon ovako teškog poraza".

"Ova teško poražena oporba u osam godina nije imala ništa drugo osim licemjerja i lažnih optužbi da smo svi mi nekakvi korumpirani, kriminalci i lupeži. To jednostavno ne prihvaćamo, posebno ne nakon izbora", poručio je Plenković, dodavši kako "Milanović, SDP i oni koji ga podržavaju ne žele ekonomski razvoj Hrvatske, infrastrukturne projekte, veće plaće i socijalne naknade, nego žele porobiti institucije progona". Upitao je kakva bi reakcija bila da je on kao predsjednik Vlade i HDZ-a prozvao predsjednika Ustavnog suda "gnusom", a suce tog suda "istrošenim kuhinjskim elementima i bukvama" ili da nije poštovao presudu Vrhovnog suda. "Oni ne govore o Marini Lovrić Merzel, koja je osuđena, ni o Kovačeviću, zbog čega je nastalo ovo Milanovićevo ludilo od rujna 2020., to su sve njegovi frendovi. Potpuno je obezglavljen otkad postoji slučaj Kovačević", ustvrdio je Plenković, koji je i Most prozvao korumpiranim, zbog afere Mreža, ali i Možemo, zbog zapošljavanja u zagrebačkim gradskim institucijama.

Igor Bošnjak
NA ČELU VLADE
Govoreći o europskim izborima, Andrej Plenković je rekao kako očekuje uvjerljivu pobjedu HDZ-a, a upitan odlazi li u Bruxelles na čelo Europske komisije, kazao je kako se ta priča ponavlja svako malo. Sigurno ostaje na čelu Vlade, što će se, dodao je, vidjeti vrlo skoro.

Možda ste propustili...