Novosti
GLAVNE KONTURE BUDUĆE VEĆINE SE NAZIRU

Plenković: Mi smo pobijedili i formiramo vladu, brinut ćemo se da se prava manjina poštuju
Objavljeno 6. svibnja, 2024.
Potpredsjednik Vlade Branko Bačić rekao je da će nova vladajuća većina biti stabilna
Mi smo pobijedili i formiramo treću vladu zaredom, rekao je novinarima u ponedjeljak poslijepodne predsjednik HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković, dodavši da se razgovori s partnerima nastavljaju u utorak. "Već sada imamo više od 76 zastupnika koji su nas spremni podržati, a mi ćemo voditi računa da se prava nacionalnih manjina poštuju kao i danas", istaknuo je.

Govoreći o uvjetima DP-a da ne želi sa SDSS-om, kazao je da nalaze rješenja u kontekstu objektivnih okolnosti. "Prema svemu o čemu razgovaramo, stvari se kreću u dobrom smjeru. Vidjeli smo danas da su poraženi polako počeli shvaćati da su poraženi. I dalje su bezobrazni i agresivni, mislim na nećaka Grbina i SDP, koji dandanas ne shvaća da su teško poraženi, ali vrlo brzo će mu to njegovi kolege i kolegice iz stranke početi pokazivati malo jasnije, pa će on na neku manje intenzivnu i zahtjevnu dužnost, tj. polupolitičku penziju, ali to je takav politički život, onaj tko izgubi, treba snositi konzenkvence", kazao je Plenković.

Podsjetio je da su tijekom dana razgovarali s HSLS-om, HNS-om, HSU-om i gospođom Petir. "Svi ti zastupnici daju snažnu potporu meni kao mandatu za sastav sljedeće vlade", rekao je, dodavši kako će u utorak imati sastanke s predstavnicima nacionalnih manjina i DP-om, te nakon toga ići k formiranju većine i u skupljanje potpisa za treći mandat. Svi spomenuti davali su potporu Plenkovićevoj vladi i u prethodnom mandatu te nastupili na zajedničkoj koalicijskoj listi.

Dario Hrebak (HSLS) ustvrdio je da Hrvatska i dalje ide u istom smjeru. "Plenković kao mandatar ima apsolutnu podršku HSLS-a. Nama kao strankama liberalnog svjetonazora bitno je da sve ono što smo provodili do sada, posljednjih osam godina, posebno posljednje četiri, ide u istom smjeru. Dobili smo garancije da će se to i odvijati i Andrej Plenković će dobiti našu podršku za mandatara. Imamo u njega povjerenje da će kao novi premijer ići istim smjerom a da se pritom neće ni na koji način ograničavati postojeća, zagarantirana i visoka razina ljudskih prava, pogotovo prava nacionalnih manjina", poručio je. "Cilj je da surađujmo sa svim manjinama i da mi u vladajućoj većini dajemo stabilnost novoj vladi", dodao je. Svjesni smo, napomenuo je, volje birača i da DP jednostavno mora biti dio vladajuće većine, te se ne može zaobići. "Birači su tako izabrali i to uvažavamo, ali nam je svima izuzetno važno da građani koji pripadaju manjinama ni na koji način ne osjete bilo kakvu promjenu. To nam Plenković jamči", rekao je.

Slušali glas birača


Predrag Štromar (HNS) kaže kako su od Plenkovića dobili jamstvo da Hrvatska ide dalje u demokratskom smjeru. Kaže da je HNS dao potporu Plenkoviću za mandatara i sigurni su da će on napraviti sve najbolje moguće i da SDSS neće biti podcijenjen. Veselko Gabričević (HSU) kazao je da je i HSU dao potporu Plenkoviću. HSU-u i umirovljenicima bitno je da se ono što je predviđeno u programu Vlade ispoštuje. Hrvoje Zekanović (HDS) potvrdio je da Plenković ima njegov potpis za mandatara. Siguran je da će Hrvatska za četiri godine biti bolja država, i to je ono što je bitno. Na sastanku je bila i nezavisna zastupnica Marijana Petir.

I potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić (HDZ) izjavio je da se pregovori HDZ-a s DP-om privode kraju, izrazivši nadu da će već u utorak imati osnovni koncept koalicijskog dogovora i ustvrdivši kako će to biti stabilna vladajuća većina. "Osluhnuli smo glas birača i hrvatskih građana na izborima, sukladno s tim, dijelu birača najprirodnije je da HDZ s DP-om i predstavnicima manjina tvori novu vladajuću koaliciju", rekao je Bačić. Nova koalicija omogućit će formiranje i imenovanje nove vlade na čelu s mandatarom i budućim premijerom Andrejem Plenkovićem, rekao je. "Važno je reći da će Vlada i HDZ nastaviti politiku brige o nacionalnim manjinama kroz programe i projekte koje smo i prije zajedno s predstavnicima manjina planirali i donosili, i s tim ćemo nastaviti", ističe. Upitan radi li se o ustupku DP-u te hoće li ta vlada "otklizati" udesno, istaknuo je kako su oni uvijek na desnom centru, što su ovih osam godina i dokazali.

Nepoznanica - SDSS


Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je da su manjine i dalje jedinstvene, i to će i ostati, neovisno o tome kakva njihova odluka bila "i kakva se izvana činila". Dodao je kako je razgovarao s premijerom i nije stekao dojam o odricanju od bilo koga, bilo premijera prema manjinama bilo manjinskih predstavnika prema premijeru i vjerojatnom mandataru sljedeće vlade. Na pitanje o slaganju vlade, kazao je da će biti onih koji će se pitati "gdje mi je bila pamet". "O tome tko će biti dio vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS. Riječ o tome reći ćemo kad dođe vrijeme, a nećete dugo čekati", kazao je Pupovac upitan kako se osjeća kada svi govore da neće biti dio vlade.

Zastupnik iz redova bošnjačke manjine Armin Hodžić objavio je na Facebooku da će predstavnici manjina i nadalje, kao skupina i zastupnici specifične pozicije, biti oni koji će pridonositi političkoj stabilnosti zemlje, dodatna snaga izabranoj parlamentarnoj većini i podrška vladi za koju se u Saboru podigne najviše ruku - jer samo tako mogu utjecati na ostvarivanje potreba onih u čije ime će sjediti u Saboru.

Igor Bošnjak
PENAVA: POMAKA IMA, NO JOŠ NIJE KRAJ
 
Predsjednik DP-a Ivan Penava kazao je kako ne očekuje da će se na pregovorima s HDZ-om u utorak "išta lomiti," niti da će biti "biti ili ne biti", poručivši kako su DP-u još uvijek otvorene sve opcije, dok se nešto ne potpiše ili se netko ne drži toga. "Vodimo razgovore s HDZ-om i napravili smo pomake k dogovoru oko većine. No to je još nije zapisano, ni dogovoreno do kraja", ističe. Ako sastanak s HDZ-om bude konstruktivan, kaže, moći će se otići korak dalje, no ne očekuje kraj "jer su ti procesi dosta složeni". "Premostili smo prvu prepreku", kaže, misleći na SDSS, "a još je na stolu kako to napraviti na najprihvatljiviji način da to bude stabilno". Kaže kako ne može reći da je to do kraja riješeno jer i manjine još imaju sastanak, te je dodao da se, ako se želi graditi suradnja s HDZ-om, mora uzeti u obzir i njihovo gledište. "Ako to postignemo, krećemo u pregovore o svjetonazorskim točkama i potom što je budući program vlade i u dogovore oko resora", ističe Penava.

STAV MANJINA
 
Upitan jesu li spremni podržavati novu vladu iz saborskih klupa, Pupovac je rekao kako će o tome svoj stav reći u utorak nakon razgovara. Na pitanje hoće li i on podržati Plenkovića za mandatara, s obzirom na to da je predstavnik mađarske manjine već donio tu odluku, odgovorio je: "Više-manje smo svi donijeli odluku, ali konačan stav ćemo reći nakon zajedničkog sastanka. Takav je dogovor i toga se držimo, nema razloga da drukčije govorimo. Bit ćemo jedinstveni u ostvarivanju naših zajedničkih ciljeva i oko odluke koju ćemo donijeti", naveo je Pupovac. Čeka ih, kazao je, odluka koja nije laka, ali oko nje će biti jedinstveni kako bi "sačuvali jedinstvo kluba i ostvarivanje interesa zastupnika nacionalnih manjina", te neke druge stvari koje će u utorak dogovoriti.

JANKOVICS: DAJEMO POTPORU PLENKOVIĆU
 
Dok su svi drugi zastupnici nacionalnih manjina u ponedjeljak govorili kako i dalje nastupaju kao blok te da će odluku o ulasku u novu saborsku većinu i vladu donijeti zajednički, zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics potvrdio je kako ima mandat potpisati potporu dosadašnjem premijeru Andreju Plenkoviću za novog mandatara. "To nije sporno, jer vam mogu potvrditi da je nacionalno predsjedništvo Demokratske zajednice Mađara Hrvatske (DZMH) donijelo odluku kojom Plenkoviću dajemo potporu da bude mandatar za sastavljanje nove vlade", naglasio je Jankovics za Jutarnji list. Ističu kako na dodatno pitanje znači li to da će podržati novu vladu HDZ-a i Domovinskog pokreta neovisno o tome što na kraju odluče ostali zastupnici nacionalnih manjina, Jankovics nije želio odgovoriti.

Možda ste propustili...

DEFINIRANA SURADNJA U BUDUĆOJ VLASTI

HDZ i DP potpisali koalicijski Sporazum

MAKSIMUMI POMAKNUTI IZNAD SVEGA DOSAD VIĐENOG

Najtoplije ljeto u 2000 godina

“HRVATSKO SESTRINSTVO KROZ POVIJEST”

Zbirka čuva prošlost sestrinstva