Zdravlje
VEĆI RIZIK OD POJAVE MELANOMA

Kvarcanje bi moglo pokrenuti genske mutacije
Objavljeno 13. svibnja, 2019.
Solariji su povezani s većim rizikom razvoja smrtonosnog raka kože - melanoma u ranijoj životnoj dobi, pokazuje nedavno istraživanje prema kojemu ultraljubičasto svjetlo za kvarcanje može pokrenuti genske mutacije koje vode do malignih promjena na koži. Znanstvenici su proučili podatke o 114 pacijenata oboljelih od melanoma koji su koristili solarije i 222 pacijenta s melanomima koji nisu.

Nakon što su uzeli u obzir neke druge faktore koji mogu utjecati na rizik za pojavu melanoma poput spola, tipa kože, boje kose i očiju, izloženosti suncu i obiteljske povijesti - znanstvenici su procijenili da se melanom pojavljuje deset godina prije kod pacijenata koji su koristili solarije.Genske mutacije povezane s melanomima također su češće među korisnicima solarija i događaju se u 43 posto pacijenata u toj skupini u usporedbi s 28 posto slučajeva kod pacijenata koji nisu koristili solarije.

"Nema količine kvarcanja koja je sigurna", kaže voditeljica istraživanja dr. Toni Burbidge s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Calgary."Mnogi naši pacijenti kažu kako su koristili solarij kako bi stvorili podlogu i spriječili da izgore na suncu", kaže Burbidge. "Na nesreću, oni su time pojačali oštećenje UV zrakama što je rezultiralo ranijom dijagnozom melanoma u odnosu prema pacijentima koji nikad nisu koristili solarije."

Stanice kože upijaju ultraljubičasto svjetlo u solarijima i to vodi do oštećenja DNK, kaže Burbidge. A to oštećenje može voditi u mutacije koje se s vremenom mogu akumulirati i dovesti do razvoja karcinoma.

Solarij u mlađim godinama te produljeno vrijeme i češće kvarcanje može povećati opseg oštećenja DNK.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of the National Cancer Institute.H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RIZIK ZA ZDRAVLJE

Karcinomi štitnjače su “predijagnosticirani”

2

PANDEMIJA JE USMJERILA POZORNOST NA ZDRAVIJI NAČIN PREHRANE

Potrošači se u karanteni okrenuli povrću i pripremi zdravijih obroka kod kuće

3

LIFESTYLE TEHNOLOGIJA U SLUŽBI ZDRAVLJA

Pametnim satom jednostavno pratite zdravlje