Zdravlje
ISTRAŽIVANJE SPINALNA MANIPULATIVNA TERAPIJA

Može ublažiti bolove u križima gotovo jednako kao i vježbe
Objavljeno 6. svibnja, 2019.
Križobolja je jedan od vodećih uzroka nesposobnosti i povoda za odlazak liječnicima

Spinalna manipulativna terapija, koju uglavnom provode kiropraktičari, ne preporučuje se rutinski kao početna metoda ublažavanja križobolje, no istraživanje sugerira kako bi taj pristup mogao djelovati jednako uspješno kao i druge intervencije za koje se liječnici odlučuju.

Na temelju analize rezultata 47 prethodno provedenih istraživanja, koja obuhvaćaju 9211 sredovječnih odraslih osoba, nizozemski znanstveni tim utvrdio je kako je spinalna manipulacija ublažila bolove u križima jednako kao i vježbe, nesteroidni protuupalni lijekovi i sredstva protiv bolova. Spinalna manipulacija također se činila dobrom za poboljšanje funkcija u kratkom roku.

Pomoćna opcija
‘’U ovom trenutku spinalna manipulacija smatra se drugorazrednom ili pomoćnom opcijom liječenja prema međunarodnim preporukama’’, kaže voditelj istraživanja Sidney Rubinstein sa sveučilišta Vrije u Amsterdamu.

‘’Ti rezultati mogli bi sugerirati da je spinalna manipulacija svakako izjednačena s tim preporučenim oblicima liječenja i može ju se uzeti u obzir’’, kaže Rubinstein.

Križobolja je jedan od vodećih uzroka nesposobnosti i povoda za odlazak odraslih osoba liječnicima diljem svijeta. Često prolazi za nekoliko tjedana, no kad traje, bolovi u donjem dijelu leđa mogu se tretirati spinalnom manipulacijom, lijekovima poput analgetika ili miorelaksansa, toplinom, vježbanjem i fizikalnom terapijom.

Spinalnu manipulaciju nude kiropraktičari, no mogu ju nuditi i liječnici fizikalne medicine ili terapeuti. Može uključiti manualno razgibavanje zglobova, masaže i vježbe. Ta vrsta tretmana osmišljena je za ublažavanje pritiska na zglobove i smanjivanje upale te se često koristi za leđa, vrat ili bolove u ramenima, kao i za glavobolje.

Za potrebe ovog istraživanja znanstvenici su se fokusirali na zlatni standard utvrđivanja učinkovitosti i sigurnosti medicinskih zahvata: istraživanja koja su provedena uz kontrolne skupine koje nisu bile na liječenju i skupine u kojima pacijenti nisu znali primaju li stvarnu terapiju ili ne.

Spinalna manipulacija imala je bolje rezultate u ublažavanju boli od drugih zahvata koji nisu obuhvaćeni službenim preporukama, poput masaže mekog tkiva, utvrđeno je istraživanjem.

Djelovala je bolje od lažnih spinalnih manipulacija, no dokaze za to znanstvenici nisu visoko vrednovali, navedeno je u radu objavljenom u časopisu BMJ.

U polovini istraživanja proučavane su i nuspojave spinalne manipulacije i pronađeno je vrlo malo dokaza na temelju kojih bi se zaključilo je li ta metoda sigurnija ili nije od drugih metoda. U jednoj studiji znanstvenici su otkrili jednu ozbiljnu zdravstvenu posljedicu koja bi se mogla pripisati spinalnoj manipulaciji.

Nuspojave
Znanstveni tim priznaje da je jedno od ograničenja analize što su obuhvaćene studije spinalne manipulacije provedene u različitim okruženjima, testirane različitim tehnikama, a i njihova učinkovitost mjerena je različitim metodama.

‘’Spinalna manipulacija može umanjiti bol od naprezanja mišića, upale i grča leđnih mišića i/ili utjecati na način na koje tijelo doživljava bol preko mozga ili kralježničke moždine’’, kaže Christine Goertz iz instituta za kralježnicu u Oskaloosi u Iowi.

‘’Najčešća nuspojava spinalne manipulacije je blaga do umjerena bol u zglobu ili mišiću i njihova ukočenost’’, kaže Goertz, koja nije bila uključena u studiju. ‘’Ti simptomi uglavnom nestaju sami od sebe za dan ili dva”. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RIZIK ZA ZDRAVLJE

Karcinomi štitnjače su “predijagnosticirani”

2

PANDEMIJA JE USMJERILA POZORNOST NA ZDRAVIJI NAČIN PREHRANE

Potrošači se u karanteni okrenuli povrću i pripremi zdravijih obroka kod kuće

3

LIFESTYLE TEHNOLOGIJA U SLUŽBI ZDRAVLJA

Pametnim satom jednostavno pratite zdravlje