Magazin
TJEDNI OSVRT

Bajker Brkić u glibu špijunske afere
Objavljeno 20. travnja, 2019.

Policija je podigla kaznenu prijavu, a Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku otvorilo istragu protiv potpredsjednika Sabora i zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića, njegova brata Joze Brkića, bivšeg vozača ministra poljoprivrede Blaža Curića i vještog hakera i falsifikatora Franje Varge, inače iz Belišća, zbog sumnje da su počinili kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka špijunirajući više osoba.

Brkićevo ime i prije se vezalo uz aferu SMS, no optužnica u tom slučaju protiv njega nije podignuta. Podsjetimo, za korespondenciju premijera Andreja Plenkovića i bivše potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić o Ivici Todoriću te onu Zdravka Mamića odmah se utvrdilo da ju je Varga lažirao, dok se u slučaju Brkić nađeni dokazi smatraju orginalima. Naime, istražujući SMS slučaj policija je, čini se, otkrila da je Varga, po nalogu Brkića, presretao elektroničku komunikaciju njegove sada bivše supruge, ali i intimne prijateljice te još dvije žene što je rezultiralo novom kaznenom prijavom. Ali nije u toj trakavici najvažnija Brkićeva bivša žena, koja već negira policijske navode i staje na njegovu stranu, jer ta je špijunska hobotnica mnogo opasnija i dalekosežnija. Navodno već postoje tisuće stranica čvrstih dokaza o izravnim kriminalnim vezama Varge, Curića i braće Brkić, što ujedno dokazuje i na što su sve bili i još uvijek su spremni. Istražitelji, prema navodima upućenih, bitno napreduju u raskrinkavanju akcija protiv ljudi iz privatnog okruženja osumnjičenih, ali i protiv Plenkovića, što bi se moglo kvalificirati pokušajem državnog udara. Tvrdi se da ima dovoljno dokaza za pokretanje postupka. Nadalje, ključno je pitanje za koga su Curić i Varga odrađivali posao s lažnim SMS-ovima Plenkovića i Martine Dalić jer jednostavno nije uvjerljivo da su tu razinu potkopavanja najviših državnih dužnosnika osmislili i operativno provodili samo njih dvojica.

Brkić je inače godinama radio u represivnom aparatu. Bio je zamjenik ravnatelja policije, u konačnici bio je i u tajnim službama. Zna kako funkcionira represivni aparat, pogotovo kada ste na drugoj strani, i trebao bi biti zabrinut za daljnji proces jer ni Plenković više ne može biti suzdržan i praviti se kao da se to njega ne tiče, bez obzira na to što je Brkić cijelu priču okrenuo na politički obračun tvrdeći da informacije cure kako bi ga se politički eliminiralo. Naravno, sada se nameće i pitanje je li Brkić spreman ići do kraja i što sve zna o drugoj strani. U međuvremenu počastio se primjerkom motora kultne marke Harley-Davidson te postao bajker.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...

PROŠLOST U SADAŠNJOSTI: TASKO S RAZLOGOM I POKRIĆEM

Ironija kao feministički pogled

Najčitanije iz rubrike