Ekonomija
ULAGANJE U KLJUČNE STRATEŠKE KAPACITETE

EP: Milijarde eura za umjetnu inteligenciju
Objavljeno 19. travnja, 2019.

Europski parlament usvojio je uspostavu novog programa Digitalna Europa s ukupnim proračunom od 9,2 milijarde eura, koji će se uložiti u razvoj superračunarstva, umjetne inteligencije, kibersigurnosti i naprednih digitalnih vještina. Europski parlament i Vijeće Europske unije postigli su u veljači 2019. privremeni dogovor o prvom programu Digitalna Europa, dijelu dugoročnog proračuna EU-a za razdoblje 2021. – 2027. s proračunom od 9,2 milijardi eura, koji je predstavila Komisija, a u srijedu su ga prihvatili i zastupnici EP-a na plenarnom glasovanju. Programom su obuhvaćena ulaganja u pet ključnih digitalnih sektora - računarstvo visokih performansi, umjetna inteligencija, kibersigurnost i povjerenje, napredne digitalne vještine te osiguranje široke upotrebe i implementacije digitalnih tehnologija.
"Programom Digitalna Europa ulagat će se u gradnju digitalnih kapaciteta i infrastrukture velikih razmjera u EU-u, čime će se europskim građanima, poduzećima i regijama olakšati uspješno poslovanje u današnjem hiperpovezanom svijetu te Europi zajamčiti očuvanje globalne konkurentnosti", rekao je Andrus Ansip, potpredsjednik nadležan za jedinstveno digitalno tržište. Marija Gabriel, povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo, dodala je da je ovaj prvi paneuropski digitalni program velik korak za jačanje vodećeg položaja Europe u digitalnom dobu na svjetskoj razini.


"Ulagat ćemo u ključne strateške digitalne kapacitete, a u središtu su europski građani, kao i u svim našim digitalnim inicijativama. Program Digitalna Europa imat će ključnu ulogu u digitalnoj transformaciji gospodarstva i društva", rekla je Gabriel. Program je usredotočen na područja u kojima nijedna država članica ne može jamčiti uspjeh ako djeluje samostalno te u kojima je izgledno da će javno ulaganje imati najveći učinak. Iznos od 2,7 milijardi eura bit će uložen za nadogradnju i jačanje kapaciteta za računarstva visokih performansi i obradu podataka u EU-u s vrhunskim eksaskalarnim sposobnostima do 2022./2023. (sposobnima za najmanje milijardu milijardi ili 1018 izračuna u sekundi).


Program Digitalna Europa sadašnjim i budućim studentima i tehnološkim stručnjacima ponudit će prilike za osposobljavanje i rad u području naprednih digitalnih tehnologija. U Europi se nudi više od 350.000 radnih mjesta za visoko kvalificirane tehničke stručnjake u područjima kao što su umjetna inteligencija, analitika i kibersigurnost. Iznos od 700 milijuna eura izdvojit će se za digitalne vještine, odnosno za pružanje potpore u osmišljavanju dugotrajnog osposobljavanja i tečajeva za studente, stručnjake u području informacijske tehnologije i radnu snagu.
Programom Digitalna Europa osigurat će se i 1,3 milijarde eura za digitalizaciju javne uprave, javnih usluga te njihova interoperabilnost u cijelom EU-u te će se olakšati pristup tehnologiji i stručnom znanju svim poduzećima, osobito onim malim i srednjim. H

Program je usredotočen na područja u kojima nijedna članica ne može jamčiti uspjeh ako djeluje samostalno
Možda ste propustili...

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike