Osijek
GLAVNA TRAŽNICA

Stigle prve jagode, ali mnogima su preskupe - 35 kn
Objavljeno 15. ožujka, 2019.
Mladi kupus po cijeni od osam kuna za kilogram, kilogram kelja stoji 12 kuna, a mladog špinata 18

Došlo je i ono vrijeme u godini kad se na osječkoj tržnici pojavi voće "prvo među prvim", a ovoga su četvrtka to bile jagode, koje su se mogle kupiti na samo dva-tri mjesta. Cijena im je, kako je to uobičajeno na početku sezone, "paprena" i rijetki ih građani kupuju jer ovo ukusno i zdravo voće trenutačno stoji 35 kuna po kilogramu.

- Ljudi obično čekaju da prođe neko vrijeme, pa onda kupuju sezonsko voće. Ove se prve jagode kupuju uglavnom za gušt, no mogu reći da su dosta slatke - ocijenila je prodavačica.

No, zato je ponuda ostalih vrsta voća cijenom puno prihvatljivija i vrlo raznovrsna. Po 12 kuna za kilogram prodaju se naranče, a cijena limuna iznosi 15 kuna. U kupnji smo zatekli Osječanku Anu, koja je kupila, kaže, dva kilograma naranči i kilogram limuna, što će joj biti dovoljno za sirup koji ne propušta napraviti svake godine.

- Potrebno mi je sedam do osam naranči i sedam limuna te tri litre vode, tri kilograma šećera i 20 grama limuntusa. Limune i naranče potopim najprije u soda bikarboni da izvuče sve nečisto iz kore. Koricu ogulim i u blenderu sameljem zajedno s ‘mesom‘, a bacim samo bijeli dio i kod naranči i limuna zbog gorčine. Dodam limuntus i vodu, a šećer tek sutradan. Nakon što sve procijedim kroz gazu, sirup nalijem u boce - podijelila je s nama recept Osječanka, dodajući kako se od navedene količine dobije otprilike pet litara sirupa, koji je okusom vrlo sličan juiceu. Kaže kako katkad ubaci i jedan grejp, koji se prodaje za 20 kuna po kilogramu, koliko stoji i kilogram kivija, a klementine i kruške stoje po 15 kuna kilogram.

Raznovrsna je i ponuda povrća, i to uglavnom mladog. Tražen je mladi kupus po cijeni od osam kuna za kilogram, kilogram kelja stoji 12 kuna, a mladog špinata 18.

Marija Mihelić
ZDRAVI IZDANCI DJETELINE I GORUŠICE
Ne događa se često da se na tržnici mogu kušati izdanci, što je bio slučaj na ovotjednom Zelenom četvrtku. Zaslužna je bila Marica Završki, vlasnica istoimenog OPG-a, dodajući da je riječ o izdancima djeteline i gorušice koji su svježi bolji od zelene salate zbog velike količine minerala, vlakana i bjelančevina.

- Savjetujem svakome da se upusti u pripremu izdanaka, i to u staklenkama, a najvažnije je da je sjeme iz ekouzgoja, nikako drukčije - savjetovala je Završki.

Ljiljana Olujić iz Eko Rural neta za posjetitelje je izdanke pripremila na kruhu namazanom svježim sirom te uz to poslužila ukusan čaj.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike