Osijek
PRENAMJENA OBJEKTA U TVRĐI

Austrougarska konjušnica postaje Centar za posjetitelje
Objavljeno 11. ožujka, 2019.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić predstavio je jučer sa suradnicima projekt Centar za posjetitelje Tvrđa. Riječ je o prenamjeni stare austrougarske konjušnice u Ulici cara Hadrijana, prekoputa istočnog ulaza u Tvrđu, u moderan prihvatni centar za turiste.

- Potaknuti činjenicom da gradu Osijeku nedostaje infrastruktura i neke osnovne usluge kako bismo privukli još veći broj turista, odlučili smo rekonstruirati, dograditi i prenamijeniti objekt koji pripada nekadašnjem vanjskom obrambenom prstenu Tvrđe, takozvanom Hornwerku, koji je smješten uz državnu cestu i veličine je 40 tisuća četvornih metara - rekla nam je Kornelija Mlinarević, pročelnica Upravnog odjela za programe Europske unije.

Vrijednost je projekta dva milijuna eura, a bit će realiziran u okviru Integriranih teritorijalnih ulaganja "ITU specifični cilj - brownfield lokacija".

- Projekt ćemo predati na ocjenjivanje u ovom kvartalu i ako sve bude išlo prema planu, natječaj za izvođača radova bit će tijekom ljeta, a prvi bi radovi trebali početi u jesen. Iako smo planirali da će za realizaciju biti potrebno dvije godine, nadamo se da će bi dovršen i ranije - rekla je Mlinarević.

- Sredstva su već osigurana, ali sve mora ići prema strogim pravilima i zato je jako važno da od pripreme do realizacije sve bude onako kako je tim pravilima predviđeno - nastavio je gradonačelnik Vrkić.

Prema riječima Kornelije Mlinarević, projekt Centar za posjetitelje Tvrđa nadrasta interese grada i županije.

- Budući će Centar biti točka koja će predstavljati turističke sadržaje cijele istočne Hrvatske. Gradnja bi trebala početi u jesen ove godine, a Centar će na jednom mjestu pružati turističke informacije vezane uz grad Osijek, Osječko-baranjsku županiju i širu regiju te visok standard usluge posjetiteljima i turistima, parkirališna mjesta za autobuse i osobna vozila, trgovački dio za lokalne, regionalne i nacionalne proizvode, sanitarni čvor, turističke agencije, usluge za cikloturiste, prostor za turističke vodiče i druge sadržaje - rekla je Mlinarević.

- Ovaj je centar jedan od prioritetnih projekata predviđenih Strateškim i akcijskim planom obnove osječke Tvrđe 2014. - 2020. godine. Glavni je cilj obnoviti kulturnu baštinu te njezinom rekonstrukcijom i prenamjenom omogućiti daljnji razvoj Tvrđe kao kulturnog i turističkog centra grada Osijeka, pa i cijele istočne Hrvatske. Neki od tih projekata, kao što je obnova Stare pekare i Trga Vatroslava Lisinskog, već su u realizaciji, a uskoro će početi i realizacija jednog od najvećih projekata, a to je rekonstrukcija komunalne infrastrukture u Tvrđi, koja je nužna kako bi se Tvrđa dalje razvijala - rekao je arhitekt Željko Andraši iz Agencije za obnovu
Tvrđe.

Ivan Alilović
Kornelija Mlinarević

pročelnica Upravnog odjela za programe EU-a

Centar će imati parkirališta za autobuse i automobile, trgovački dio za lokalne, regionalne i nacionalne proizvode, WC, turističke agencije, usluge za cikloturiste, prostor za vodiče...
U OBNOVU I VEGA
Gradonačelnik Vrkić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da se u obnovu Tvrđe kontinuirano ulažu znatna sredstva.

- Posljednja brojka bila je oko 170 milijuna kuna, a danas tome dodajemo ovaj centar. Kada svemu tome dodamo da je Vlada u petak, 8. ožujka, donijela odluku da se u proces obnove uvrsti i objekt u kojem je bio klub Vega, a čiji je troškovnik oko 22 milijuna, to nije šminka, to je razvoj - poručio je Vrkić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike