Sport
BILI NAJBOLJI U BIVŠOJ DRŽAVI

KK Belišće si za rođendan poželio - biti kao nekada
Objavljeno 8. ožujka, 2019.
Belišćani drže vrh drugoligaškog istoka, a uzdanice kluba su Igor Koričić, Igor Matić, Ivan Bartulović...

Vrijedan jubilej - 65 godina postojanja i rada, ovih dana obilježava jedan od najboljih kuglačkih klubova bivše države, Belišće. Nekada su Belišćani žarili i palili na jugoslavenskoj i europskoj sceni, a za 65. rođendan prisjetili su se prošlih slavnih i uspješnih dana.

U povodu rođendana održana je i prigodna svečanost na kojoj se govorilo o prošlosti, ali i aktualnoj situaciji u KK Belišće te su podijeljena priznanja za dugogodišnju vjernost i rezultate Josipu Abramiću, Mirku Stankoviću i Zvonimiru Hartmanu.

Najmodernija kuglana
Kuglački klub Belišće trenutačno je daleko od svojih najboljih dana, natječe se u Drugoj hrvatskoj ligi istok, a u novijoj povijesti bio je i član Prve B lige. Belišćani trenutačno vode na drugoligaškom istoku zahvaljujući, između ostalih, i novim mladim snagama kluba koji potvrđuju da gotovo sedam desetljeća u Belišću kuglanje ne izlazi iz mode.

Počeci belišćanskog kuglanja sežu u 1953. godinu. U počecima je korištena dvostazna kuglana u sklopu nogometnog stadiona, a 1975. godine sagrađena je kuglana sa šest staza na mjestu današnjeg Konzuma, a korištena je sve do ratne 1991. Tada je to bila jedna od najmodernijih kuglana u Europi. Bila je u vlasništvu Kombinata Belišće, a boje kluba u početku su branili Augustin Tomašić, Slavko Jukić, Eugen Šabijan, Stjepan Terzić, Milan Turkalj, Branko Turkalj. Franjo Sekulić, Ljubo Beram, Ivica Lacković, Mijo Kardum, Josip Jurišić, Ivica Horžić, Ivan Piškorjanac... Klub je imao i žensku ekipu, a prve igračice bile su Pavica Galošević, Katica Špoljarić, Vjera Dmitrović, Đurđica Vešligaj, Slavica Ileš, Ružica Biskupić, Štefica Ivičić, Gordana Tomašić, Gordana Vernoth, Zdenka Plastić, Marica Abramić, Anica Anušić... U ratnim godinama kuglana je prenamijenjena, ali KK Belišće nastavlja aktivnosti, redovne treninge i natjecanja. Dom kuglača prvo je bio na Zelenom Brijegu u Valpovu, a potom na Stadionu Donji Miholjac. No, 2005. godine velikim zaslugama tadašnjeg dožupana osječko-baranjskog Dinka Burića, u prostoru nastavno-sportske dvorane u Belišću sagrađena je nova četverostazna kuglana. Uz većinu županijskih sredstava, određeni iznos osiguran je i iz proračuna Grada Belišća, na čelu s tadašnjim gradonačelnikom Zvonkom Borićem te uz značajan angažman Borisa Karše i Zvonimira Hartmana.

Pavica i Fučkar
Otvaranjem nove kuglane pri klubu ponovno oživljava i rad ženske ekipe koja se prvo natjecala kao mješovita, a potom kao "čisto" ženski sasrtav u osječkoj Divljoj ligi. Kroz cijelu povijest Kluba aktivna je i škola kuglanja kroz koju je prošao veliki broj igrača od kojih su najpoznatiji - Pavica Galošević (udana Romić) i Damir Fučkar. Tu je još i Marica Abramić, dugogodišnja tajnica i kuglačica 1. lige, za seniorsku reprezentaciju nastupale su i Katica Špoljarić, Đurđica Vešligaj, Vjera Dmitrović, a kadetsku Gordana Vernoth. Boje juniorske nacionalne selekcije branili su Siniša Prelčec i Stjepan Štrok, dok je Igor Koričić svojedobno nastupao za hrvatsku kadetsku reprezentaciju s kojom je bio treći na Svjetskom prvenstvu.

Koričić je i dalje aktivan, a od mlađe generacije valja spomenuti i Igora Matića koji je nekoliko puta bio igrač sezone, a nastupao je i za osječkog prvoligaša Kandit te perspektivnog Ivana Bartulovića. Ta trojica ujedno su i nositelji današnje momčadi. Osim školovanja vrsnih igrača, Kuglački klub Belišće može se pohvaliti kako je bio organizator brojnih natjecanja, a sudjelovao je u različitim ligama i kupovima, međunarodnim susretima... Iako ima 65, KK Belišće nada se kako će se jednoga dana uspjeti vratiti na stare staze slave.

Lidija Aničić
Predsjednik je u klubu “katica za sve”
Predsjednik kluba Zvonimir Hartman bio je 2005. godine vrlo angažiran pri gradnji nove kuglane u Belišću, a danas kao prvi čovjek kluba radi i na održavanju i otklanjanju kvarova. Hartman je u klubu kao “katica za sve”, a u poslovima u dvorani mu zna pomagati i Jasenko Kardum. Obojica to rade volonterski i bez iakve novčane naknade, a kuglanu, osim članova kluba, koriste građani i klubovi izvan Belišća.
Možda ste propustili...

POBJEDOM ČESTITATI NAVIJAČIMA ROĐENDAN

Napokon smo uhvatili zamah i naravno da ne mislimo sad stati

U OSJEČKOM PERIVOJU SPREMAJU SE ZA MEĐUNARODNI TURNIR

Osijek Open i ove će godine okupiti brojno i vrlo dobro tenisko društvo

Najčitanije iz rubrike