Sport
OSIJEK - ISTRA 1961

Mogu li Lopa i Henty eruptirati protiv svojih starih mušterija?
Objavljeno 16. veljače, 2019.
Puljani su gubili posljednje četiri utakmice u Osijeku, no prema njima vlada respekt

Vezani članci

MADGER GOMES, VEZNJAK ISTRE 1961

Nismo opterećeni ljestvicom nego sljedećom utakmicom

Nogometaši Osijeka svoj će drugi proljetni prvenstveni trijumf tražiti u nedjeljnom susretu protiv Istre 1961. Puljani su u posljednje vrijeme rado viđen gost u Gradskom vrtu jer bijelo-plavi u posljednjih devet utakmica nisu poraženi, a slavili su u posljednje četiri.

Ipak, goste s najvećeg hrvatskog poluotoka dočekuje se s dužnim poštovanjem. Više zbog čudne forme u kojoj se nalazi osječka momčad negoli zbog njihove snage. U prva dva proljetna nastupa Osječani su igrali prilično promjenjivo. Protiv Hajduka su u solidnoj predstavi doživjeli domaći poraz, a u prošlom su kolu u prilično siromašnom izdanju osvojili sva tri boda u gostima kod posljednjeplasiranog Rudeša. Najveći je problem što momčad nikako da uhvati fluid iz pripremnog razdoblja, kada joj je igra imala ideju i smisao. Je li problem opet u rezultatskim imperativima? Je li borba za drugo mjesto doista toliko psihološko opterećenje? Ma ne bi trebala biti. Kako li bi se tek onda trebali osjećati Puljani koji se grčevito bore za izbjegavanje pozicije koja donosi kvalifikacije za očuvanje prvoligaškog statusa.

Razmišljati o sebi
Možemo razumijeti kako na početku svake polusezone momčadi treba malo vremena kako bi uhvatila pravi natjecateljski ritam, ali teško je shvatiti da svaki put iznova treba stjecati i samopouzdanje. Osijek je jesen zaključio na dobar način i doista nema razloga za grč u igri koja ga je kočila u prva dva susreta u nastavku sezone. Sad je stvarno vrijeme da konačno vidimo jedno normalno, neopterećeno izdanje Zekićeve momčadi u kojemu će se više baviti kvalitetom vlastite izvedbe umjesto da se pretjerano opterećuju očekivanjima i suparnikom.

- Takav pristup već duže priželjkujem. Uostalom, kod Istre 1961 toliko toga se mijenja u igračkom kadru da nemamo niti mogućnosti za nekakvu posebnu pripremu utakmice. Stvarno se trebamo okrenuti sebi i razmišljati o tome kako ćemo pronaći odgovarajuće rješenje, bez obzira na to kako se Istra 1961 bude postavila. U prošlom kolu na gostovanju kod Dinama izgledali su vrlo čvrsto i organizirano pa ako se takvi predstave i ovaj put, čeka nas ozbiljan izazov - kaže Zoran Zekić, trener NK-a Osijek.

Trenerova razmišljanja prije svake utakmice takvog tipa su ista. Puno kretanja bez lopte koje će omogućiti bolji i brži protok u organizaciji igre te agresivnost koju Zekić često priziva, a nije uvijek na željenoj razini. Ima još jedna stvar koja u posljednje vrijeme ne funkcionira kako treba.

- Posljednji put smo kvalitetan presing odigrali još na Poljudu protiv Hajduka - konsternirano će Zekić.

Razumljiva je njegova frustracija jer upravo na tom segmentu se dosta radi na treninzima, ali kada dođe utakmica nikako da profunkcionira. To je jedan od načina kako se lakše može izići na kraj sa zatvorenim suparnicima i izbjeći beskonačno kruženje s loptom oko njihova dvostrukog obrambenog bloka. Međutim, kvalitatan visoki presing isključivo ovisi o koncentraciji i zajedničkom djelovanju igrača jer kada se u njega krene, nitko ne smije spavati, a baš to je često bio slučaj u prva dva nastupa. Uvijek bi netko "zaboravio" na svoje obveze u takvoj igri, a tada zamisao presing igre pada u vodu.

U biti, sve se vrti oko mentalnog i duševnog stanja momčadi. Puno je tu otvorenih pitanja. Hoće li Henty biti pravi, hoće li Boban zabiti ponešto, hoće li biti dovoljno mirnoće i samopouzdanja u veznom redu, hoće li Grgić i Janža biti pri centaršutu?

Dosta upitnika
- Moramo izbjeći nervozu u igri koja nas je uništila protiv Rudeša - poručuje Zekić.

Još uvijek je otvoreno pitanje i tko će uopće nastupiti. Nekolicina prvotimaca nije trenirala cijeli prošli tjedan zbog raznih zdravstvenih problema.

- Znate kako nisam nikada pokušavao skrivati sastav. Međutim, ovaj put stvarno ne mogu reći jer nam je nekoliko važnih igrača cijeli tjedan bilo izvan treninga. Tek nakon posljednjeg treninga slika će mi biti jasnija. Valjda ću pogoditi s izborom i kada je u pitanju raspoloženje igrača, ali i mogućnosti. Ako će netko od tih koji nisu trenirali biti spreman, nikada ne znaš kako su podnijeli netreniranje. Nekima to pomogne, a nekima baš i ne - priča trener bijelo-plavih.

Najveći se upitnici zbog zdravlja nadvijaju se iznad kapetana Mileta Škorića, Domagoja Pušića i Petra Bočkaja. Tijekom tjedna uigravao se sastav s Dmitrom Lopom. Ukrajinac je već dvije godine "utihnuli vulkan". U proljeće 2017. igrao je fenomenalno, a onda je jednostavno nestao i traži se još i danas. Znanje nikada nije bilo sporno, sve što bi "Dima" trebao jest malo ubrzati svoj nogomet i biti više u pokretu s loptom. Tog je proljeća praktično sam razvalio Istru 1961. Ako zaigra, bilo bi lijepo kada bi protiv istog suparnika najavio svoj povratak dobrim igrama. Također se pitamo hoćemo li opet vidjeti one nezaustavljive Ezekiela Hentya. Nigerijac je bio vrlo samozatajan u prva dva nastupa na ofenzivnom planu, a isto tako s Puljanima ima pozitivna sjećanja. Jedan pogodak zabio im je u Gradskom vrtu. Uglavnom, dosta je dužnika u momčadi Osijeka i stvarno je krajnje vrijeme da počnu opravdavati zbog čega su ovdje. Englezi bi rekli "prove a point, lads". Dosta i previše smo slušali raznorazne isprazne alibije. Te grč, te pritisak, te manjak agresivnosti, te ovo ili ono.

Pomalo smo već zasićeni tim pričama i filozofiranjem. I zato, uoči susreta protiv Istre 1961, za nogometaše Osijeka imamo samo jednu poruku: "Ljudi, pustite priče i očekivanja, jedini imperativ je - izađite i konačno zaigrajte nogomet". Ponovo...

Dalibor Keler
OSIJEK - ISTRA 1961

Početak: Nedjelja, 15 sati

       Malenica       Čondrić

       Grgić       Grujević

       Škorić       Rimane

       Guti       Bosančić

       Janža       Pavić

       Pušić       Obeng

       Lopa       Gomes

       Pilj       Sane

       Boban       Ndi

       Henty       Rubić

       Marić       Perić-Komšić

Stadion: Gradski vrt

Kapacitet: 18.856

Sudac: Ivan Vučković (Zagreb).
21. KOLO
PETAK

Lokomotiva - Rudeš 0:0

SUBOTA

15 sati

Rijeka - Hajduk

17.30

Gorica - Inter Zaprešić

NEDJELJA

15 SATI

Osijek - Istra 1961

17.30

Dinamo - Slaven Belupo
Zoran Zekić

trener Osijeka

Kod Istre 1961 toliko toga se mijenja u igračkom kadru da nemamo niti mogućnosti za posebnu pripremu utakmice. Trebamo se okrenuti sebi i razmišljati o tome kako ćemo pronaći odgovarajuće rješenje
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike