Regija
SMJENA U URBANIZMU POD VELOM TAJNE

Zašto je uspješni direktor smijenjen bez pravog razloga?
Objavljeno 16. veljače, 2019.
VALPOVO - Nedugo nakon što su neodvoženje otpada i hrpe smeća u središtu Valpova izazvale polemike na Gradskom vijeću, stigla je vijest o iznenadnoj smjeni višegodišnjeg direktora tvrtke Urbanizam, Željka Harkanovca (na snimci). Ta je informacija uznemirila gradske vijećnike, koji su na posljednjoj sjednici Vijeća čelnicima Grada i tvrtke Dvorac d.o.o. Valpovo postavili upit o razlozima za takav potez smatrajući da za njega, unatoč spomenutim problemima, zapravo nema opravdanog razloga.Vijećnik HSS-a Zdravko Čorić je, govoreći o toj problematici, ustvrdio kako gradske tvrtke "Dvorac i Urbanizam mijenjaju direktore kao na traci". Na njegove se primjedbe nadovezao se i nezavisni vijećnik Jozo Piškorjanac, koji je podsjetio da je ovo Gradsko vijeće već imalo konstruktivnu raspravu o odvozu otpada u Valpovu, na kojoj zaključeno da su svi pomalo odgovorni za ovu situaciju. "Došli smo do zaključka da tu nitko ne bi trebao biti ni Pedro, no Pedro je očito morao postojati. Stoga postavljam otvoreno pitanje direktoru tvrtke Dvorac d.o.o. Damiru Pepiću kao jedinom članu Skupštine Urbanizma: koji je razlog što je smijenio Željka Harkanovca, pogotovo ako se zna da je prošle godine Urbanizam poslovao pozitivno, a Dvorac negativno. Svi znamo iz kojih je temelja tvrtka Urbanizam krenula nakon dijeljenja na Dvorac i tvrtku kćer Urbanizam i tada je taj isti direktor dobio u naslijeđe probleme s radnicima i otpremninama koje je trebalo osigurati", konstatirao je Piškorjanac, zatraživši i izvješće o financijskom stanju tvrtke Urbanizam na dan Harkanovčeve smjene jer smatra da je riječ o čelniku koji je dobro radio svoj posao i iza kojeg stoje konkretni rezultati.

Odgovarajući na vijećničke upite, gradonačelnik Matko Šutalo kazao je tek kako je Skupština Dvorca, koji je vlasnik Urbanizma, a koju čine predstavnici gradova i općina Koška, Petrijevci, Bizovac i Valpovo, donijela jednoglasno zaključak da su promjene u Urbanizmu nužne te se na temelju toga i postupilo. "Razlog pozitivnog poslovanja Urbanizma u prošloj godini prije svega je građevinski sektor tvrtke. Već godinu i pol spominjem kako Dvorac posluje negativno, ali to pokušavamo riješiti uz pomoć novog direktora. U prošloj godini smo smanjili dugovanje od gotovo milijun kuna na 600.000 kuna, a u ovoj godini planiramo sanirati sav dug koji je nastao prije nego što je valpovačka nezavisna lista došla u Grad", poručio je gradonačelnik Šutalo, čije je obrazloženje potvrdio i direktor Dvorca.

Lidija Aničić
“Otpad kao paravan”
Smijenjeni direktor Urbanizma Željko Harkanovac jučer nam je izjavio kako smatra da pravog i argumentiranog razloga za njegovu smjenu prije isteka mandata nije bilo. “To više što je tvrtka posljednje četiri godine pozitivno poslovala, uključujući i 2018., koju je završila s više od 300.000 kuna u plusu, unaprjeđivala mehanizaciju i radnu operativu novim strojevima i radnicima, čiji je broj s početnih 32 narastao na 44 radnika, i zadovoljila sve pretpostavke vezane uz zakonsku regulativu i odluke Gradskog vijeća Valpova o gospodarenju otpadom. Upravo zbog toga siguran sam da je problematika otpada bila samo paravan za moju smjenu, jer u tvrtki postoje drugi problemi čijim ja nisam želio biti dijelom, a koji su vjerojatno uvjetovali moju smjenu. Nakon što su dosad i iz drugih gradskih institucija već eliminirani brojni čelni ljudi, pretpostavljam da sam i ja jedan u tom nepopularnom nizu”, prokomentirao je kratko Harkanovac, dodajući kako vjeruje da će prava istina zašto je zapravo smijenjen s vremenom ipak izaći na vidjelo.
Možda ste propustili...

AEROKLUB FENIX NA MOSON MODEL SHOWU

Igoru Ujakoviću zlato i posebna priznanja

Najčitanije iz rubrike