Regija
ŽUPAN IVAN ANUŠIĆ OBIŠAO RADOVE

Energetska obnova zgrada 2
osnovne škole pri završetku
Objavljeno 14. veljače, 2019.
VALPOVO/NOVI BEZDAN

Župan osječko-baranjski Ivan Anušić sa suradnicima jučer je obišao Osnovnu školu Matije Petra Katančića u Valpovu i Područnu školu u Novom Bezdanu, gdje su pri završetku radovi na rekonstrukciji školskih zgrada u okviru projekta energetske obnove.

Prilikom boravka u Valpovu, župan Anušić susreo se s ravnateljem škole Daliborom Košutićem, koji je podsjetio da priča o obnovi ove škole traje već 25 godina, trećina prozora na zgradi bila je stara 60 godina, tako da će energetska obnova uz brojne uštede donijeti i vizualne promjene.

- Prva obnova nakon gradnje škole vrijedna je 7,2 milijuna kuna, a obnavlja se i stolarija i sustav grijanja, zbog čega će nakon završetka projekta uštede biti enormne - podsjetio je župan Anušić dodajući da se trenutačno u Osječko-baranjskoj županiji završava 19 obnova osnovnih i srednjih škola, a u provedbi su ukupno 54 projekta obnove koji će biti do 2021. i 2022. godine u potpunosti gotovi. Vrijednost radova koji se upravo završavaju iznosi 62 milijuna kuna i kada se svi oni završe, uključujući i spomenuta 54 projekta, Osječko-baranjska županija će imati u potpunosti energetski obnovljene sve objekte kojima je Županija osnivač.

- Zahvaljujući ovim projektima, Osječko-baranjska županija je krajem prošle godine dobila nagradu kao županija s najviše projekata zelene gradnje - kazao je prvi čovjek županije, dodajući kako je riječ o projektima koji podižu i gospodarsku aktivnost.

Osječko-baranjska županija velikim je dijelom opremila i kuhinju valpovačke osnovne škole kako bi se u njoj mogao provoditi projekt "Besplatni školski obrok za sve". Velika većina namirnica za pripremanje obroka dobavlja se s okolnih OPG-ova, a nekoliko puta tjedno djeca ovdje imaju topli kuhani obrok, što je zapravo bio krajnji cilj projekta.

Nataša Tramišak, pročelnica županijskog Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove EU, naglasila je kako je Županija uspjela osigurati da se za projekt obnove dobije 60 posto europskih sredstava, a projekt bi u cijelosti trebao biti završen do 4. ožujka.

Ravnateljica Područne škole u Novom Bezdanu, koja pripada Osnovnoj školi Zmajevac, Kinga Kolar, kazala je kako će za zgradu škole energetska obnova vrijedna 531.000 kuna puno značiti. Trenutno je u školi u Novom Bezdanu (na snimci) 19 učenika, koji uglavnom pohađaju nastavu na mađarskom jeziku. L. Aničić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike