Sport
KONGRES UEFA-E U RIMU

Čeferin ostaje na čelu, a Šuker vjeruje u novi mandat u Izvršnom odboru
Objavljeno 7. veljače, 2019.

Danas će se u Rimu održati Kongres europske krovne nogometne federacije UEFA-e. Najvažnija točka tog skupa bit će izbor predsjednika i članova Izvršnog odbora pri kojem neće biti posebne neizvjesnosti.

Naime, UEFA kao da je prepisala način razmišljanja iz Hrvatskog nogometnog saveza, pa ne daj Bože da se pri izboru novog predsjednika pojavi nekakv protukandidat Slovencu Aleksandru Čeferinu. Sasvim je izvjesno kako će taj 51-godišnji odvjetnik iz Ljubljane dobiti novi, ovaj put, četverogodišnji mandat. Ovaj koji mu je na izmaku bio je upola kraći jer je na toj poziciji zamijenio Michela Platinija, koji je "pao" u aferi podmićivanja koja je uzdrmala FIFA-u. Nešto neizvjesniji bit će izbor članova Izvršnog odbora, a na jednu od pozicija u tom tijelu "puca" i predsjednik HNS-a Davor Šuker. Točnije, nada se kako će i njegov mandat biti produžen.

- Ne postoji ni jedan dobar razlog zbog kojeg Aleksandar Čeferin ne bi bio ponovno izabran za predsjednika UEFA-e. U ove dvije godine odradio je odličan posao i europski nogomet poveo u novo razdoblje. On ima podršku svih Saveza s ovih prostora. Što se tiče mog statusa u Izvršnom odboru, vjerujem kako sam posao obavljao dobro te da ću od delegata na Kongresu dobiti novi mandat. Hrvatski nogometni djelatnici dobro su zastupljeni u mnogim UEFA-inim komisijama i to je nešto čime se trebamo ponositi. U sedam godina koliko sam na čelu HNS-a broj nogometnih djelatnika iz Hrvatskle koji su uključeni u rad raznih UEFA-inih tijela se udvostručio - kazao je Davor Šuker, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, za vrijeme nedavnog posjeta Osijeku.

Osim izbora na Kongresu će se raspravljati o još puno važnih pitanja koja su vitalna za budućnost europskog nogometa. Na dnevnom redu bit će odluke o klupskim natjecanjima za sezonu 2019./2020., uključujući Ligu prvaka i Europsku ligu, te strategiji razvoja UEFA-e u sljedećem petogodišnjem razdoblju, a naglasak će biti na ženskom nogometu. Vjerojatno će biti govora i o uvođenju trećeg europskog klupskog natjecanja koje je Čeferin najavio prije određenog vremena, a svakako bi jedna od tema trebala biti i stalne prijetnje nekakvom Superligom koju bi, navodno, formirali najbogatiji europski klubovi. Dosad je UEFA uspješno amortizirala sve takve ideje. Osim toga, očekuje se potvrda formata završnog turnira Europskog prvenstva za igrače do 21 godine, koji će biti odigran 2021. godine, a razgovarat će se i o suradnji UEFA-e s Udrugom europskih klubova (ECA) i o nadolazećem EURU 2020. godine koji će se igrati diljem Europe, što je ostavština bivšeg predsjednika Platinija, koja Čeferinu baš nije dobro sjela, ali sada je kasno za bilo kakve promjene. Uglavnom, osim izbornog dijela u Rimu će biti vrlo zanimljivo i glede drugih pitanja. D.Keler
Infantino jedini kandidat za predsjednika FIFA-e
Ove godine održat će se i izbori za predsjednika FIFA-e, a Gianni Infantino, koji vodi tu organizaciju od veljače 2016. godine, jedini je kandidat za predsjednika na izborima koji će se održati u lipnju. Tako je sigurno da će si osigurati još jedan četverogodišnji mandat na čelu krovne nogometne svjetske federacije. Infantino (48), koji je izabran nakon najgoreg korupcijskog skandala koji je potresao FIFA-u, na tom je mjestu zamijenio Švicarca Josepha Blattera, suspendiranog zbog financijskih malverzacija. Izbori za predsjednika FIFA-e održat će se 5. lipnja u Parizu za vrijeme kongresa uoči Svjetskog prvenstva za nogometašice. Bivši švicarski reprezentativac Ramon Vega, nekada član Tottenhama, izrazio je namjeru za kandidaturom, no nije uspio dobiti potporu najmanje pet od ukupno 211 federacija članica FIFA-e.
Možda ste propustili...

GROZNICA SUBOTNJE VEČERI NA OPUS ARENI

Pobjeda koja Osijeku znači više od tri boda

RUKOMETAŠI OSIJEKA GOSTUJU KOD DUBRAVE

Učiniti sve da se izbjegne najgori mogući scenarij

Najčitanije iz rubrike