Sport
HIT-PRIČA IZ OPUS ARENE: PRINC ANTON

Zaludio velikane: Osijek ne planira ovog ljeta prodati Matkovića
Objavljeno 7. svibnja, 2024.
Najveća iskušenja za tog mladića tek dolaze. Trebat će seznati nositi sa silnom halabukom koja se stvara oko njega
Nogometaši Osijeka ostvarili su jako važnu pobjedu nad Lokomotivom, koja im je jedini konkurent u europskoj utrci.

Bijelo-plavi su pružili odličnu igru, a cijela je večer bila pravi užitak zbog više razloga. Opus Arena se naklonila Ramonu Mierezu, koji je sasvim blizu ostvarenja u kojem će drugi put postati najbolji strijelac lige u dresu Osijeka. Dosad je to uspjelo samo Robertu Špeharu, koji je još uvijek najbolji strijelac Bijelo-plavih otkako se igra HNL. No te večeri jedan je tinejdžer možda počeo ispisivati prve stranice svoje, kako mu mnogi već predviđaju, velike karijere. Anton Matković bio je dvostruki strijelac na toj utakmici, a već prije tog susreta zakotrljale su se priče o interesu europskih velikana za njega. Zanimljivo, i u priči oko Antona Matkovića pojavljuje se ime Roberta Špehara.

Kako ga sačuvati?


Naime, Špehar je bio trener koji je Matkoviću omogućio prve seniorske minute još dok je taj danas 18-godišnjak nosio dres slavonskobrodske Marsonije. Matkovićev uzlet doista bi se mogao nazvati meteroskim jer on je još do prije pola godine bio pričuva u juniorskoj momčadi Bijelo-plavih. Podatak koji nije lako objasniti, ali nogomet često stvara holivudske priče. Matkovićeva je tek počela jer najveća iskušenja za tog stasitog mladića tek dolaze. Trebat će se znati nositi s tom silnom halabukom koja se počela stvarati oko njega. Talijanski mediji i razni internet-insjaderi već su se naširoko i nadugačko raspisali o njemu proglašavajući ga novim Mandžukićem. Dosad je u SuperSport HNL-u skupio 15 nastupa i zabio četiri pogotka među kojima su egzekucije protiv Dinama i Hajduka, koje već same po sebi skreću pozornost na mlade igrače.

Jasno, kada se na obzoru pojavi takav talent, onda u problem dolazi i NK Osijek, jer postavlja se pitanje kako zadržati takvog igrača pod svojim okriljem. Klub je prošle jeseni odlučio promijeniti sportsku strategiju i okrenuti se većoj promociji svojih igrača. Matković svakako spada u tu priču, ali ona će ostati na staklenim nogama ako na Pampasu "zinu" na prvu milijunsku ponudu za Matkovića koja eventualno dođe na njihovu adresu.

Sportski direktor Jose Boto prošlog je tjedna dva-tri dana boravio u Italiji, pa nas ne bi začudilo da je upravo on i pokrenuo lavinu tog zanimanja za Matkovića. Naime, od prvog dana kada ga je ugledao, Boto je bez pardona ustvrdio "to je to". Još zimus na pripremama u Novigradu počela se kovati strategija kako se ponašati ako na Opus Arenu zbog Matkovića svrate bogate europske udavače. Postoji priča u kojoj je predsjednik Ferenc Sakalj pitao Bota: "Što ćemo ako za Matkovića dođe ponuda od pet milijuna euta?" Portugalac je lakonski ispalio:

- Ništa, tražit ćemo devet.

Tada je to možda izgledalo kao šala, ali danas je postalo prava zbilja. Istina, iz kluba nije bilo službenih reakcija na te natpise po talijanskim medijima. Počeli su se spominjati već i iznosi za koje bi Osijek navodno bio spreman pustiti Matkovića. Talijani kažu kako bi pet milijuna eura bilo dovoljno. No mogli bi se gadno iznenaditi. Naime, prema saznanjima koja imamo u klubu trenutno prevladava mišljenje po kojem ovog ljeta nemaju namjeru pustiti svoje napadačko otkriće. Naravno, to se uvijek treba uzeti s određenom rezervom jer uvijek se može dogoditi ponuda od koje "utrnu zubi". No trenutačni je stav - Matković još nije za transfer.

Boto će odlučiti


Ugovor mu vrijedi do 2026. godine, a Osijek očito oko svog hit-napadača planira graditi momčad za sljedeću sezonu. Zapravo, to bi bilo jedino prirodno, ako u današnjem svijetu u kojem novac lomi i mijenja sve stavove, uopće nešto i može biti prirodno.

Prvo treba sagledati ono što bi bilo najbolje za daljnji Matkovićev razvoj. O tom pitanju dvojbe nema - ostanak u Osijeku za njega je pravo rješenje. Ima status prvotimca, klub je financijski stabilan, pa nema potrebu juriti za prvom ponudom koja će za njega doći. Pa zbog čega bi onda, pobogu, otišao u ilegalu nekakvih talijanskih Primavera ili posudbi. U Osijeku će igrati Prvu ligu, nadamo se i Europu, te, što je najvažnije, imat će optimalne uvjete za razvoj svog talenta. Otkako je postao prvotimac, Matković doista napreduje velikim koracima, istim onakvim kakvima pretrčava svoje suparnike na terenu. No daleko je još od toga da je dokučio sve tajne nogometne igre. Na tom putu veliku pomoć može dobiti od trenera Zorana Zekića, koji mu je spreman pružiti maksimalnu pozornost, ali i od Josea Bota, koji posjeduje golemo iskustvo u razvoju i prepoznavanju mladih igrača.

U biti, ako se Matkovićev igrački razvoj nastavi na ovaj način cijena će još samo rasti jer on je prototip modernog napadača. Visok, snažan, brz, a pokazuje i vrlo zavidnu razinu radne etike, što je iznimno važno. Uostalom, ima od koga i učiti jer je sam nedavno naglasio kako mu je Ramon Mierez jedan od uzora. Trenutačno zajedno s njim zaokružuje jako uzbudljiv napadački tandem.

Naravno, kada se zapodjenu te priče oko zanimanja stranih klubova, uvijek u igru ulazi i treća strana - igračev agent. Matković je i na tom planu dobro birao jer brigu o njemu vodi Marjan Šišić, koji je iznimno pametno i strpljivo usmjeravao karijeru Joška Gvardiola te ga korak po korak učinio najskupljim braničem na svijetu. Zato je strpljenje ključna riječ u tom procesu. Ne samo Matkovićevo već i Osijekovo. Ne tako davno svjedočili smo kako je klub zbog šupljikave sportske politike olako ostao bez Diona Drene Belje i Mirlinda Dakua. Napadača koji su obećavali tako puno, a u bijelo-plavom dresu su imali premalo prilika. Valjda se takva priča neće ponoviti s Antonom Matkovićem jer kakav je smisao promocije mladih igrača ako će u njihovim kvalitetama prebrzo uživati netko drugi, a ne navijači Bijelo-plavih? U konačnici, sada je sve u rukama Josea Bota, koji je "alfa i omega" sportske politike NK Osijek.

On zna kako u rukama ima “zlatnog dečka”, pa vjerujemo kako će licitacija potrajati još određeno vrijeme u kojem ćemo svi mi ostali, pak, imati mogućnost uživati u Matkovićevu daljnjem razvoju i njegovu doprinosu boljim rezultatima Bijelo-plavih.

Dalibor Keler
NEJAŠMIĆ U KLUBU 100
 
 
Uoči susreta s Lokomotivom u maloj svečanosti obilježen je ulazak u klub 100 Osijekova veznjaka Darka Nejašmića. On je prije tri godine stigao u Osijek prvo na posudbu, a nakon toga je otkupljen njegov ugovor od Hajduka. Zanimljivo, Nejašmić ove sezone nije propustio nijedan prvenstveni susret, što je raritet za veznog igrača. “Lijepo je biti dio kluba 100 i čuti pljesak navijača. Od samoga početka sam jako dobro prihvaćen od svih u klubu, ali i općenito među Osječanima. Ugodno se ovdje osjećam u svakom pogledu”, rekao je slavljenik Nejašmić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike