Osijek
POVRATAK JOŠ JEDNOG SPECIJALISTA

U KBC Osijek se iz Dubaija vratio i prof. dr. Ivan Hećimović
Objavljeno 7. veljače, 2019.
Hećimović je otišao 2016. zbog neslaganja s tadašnjom upravom, a vratio se na poziv ravnatelja Zubčića

Nakon gotovo tri godine izbivanja iz Hrvatske, u redove Klinike za neurokirurgiju KBC-a Osijek od 1. veljače vratio se ugledni neurokirurg prof. prim. dr. sc. Ivan Hećimović. Naime, prof. Hećimović je od 2007. do 2013. bio i predstojnik spomenute klinike i upravo je za njegova mandata, točnije 2009. ovaj bolnički odjel i dobio status klinike.

No u razdoblju od četiri godine, u kojemu se u KBC-u Osijek izmjenjuju četiri ravnatelja, zbog postupanja tadašnje bolničke uprave, na čelu koje se nalazio Saša Lamza, ovaj je neurokirurg 2016. godine odlučio napustiti Osijek i s cijelom obitelji preseliti u Dubai, gdje je radio u velikoj državnoj bolnici specijaliziranoj isključivo za hitna medicinska stanja i traumatologiju.

– Morate znati da sam ja, kada sam se konačno odlučio na odlazak iz bolnice, imao 56 godina i 30 godina radnog staža u KBC-u Osijek. To dovoljno govori o tome da sam uistinu na odlazak bio prisiljen, i to iz više razloga. Naime, meni je nakon isteka mandata predstojnika Klinike, 2013. godine, bilo onemogućeno da radim u jednakim okolnostima kao drugi specijalisti. Raspoređen sam na radno mjesto odjelnog liječnika, a mogao sam raditi najviše sedam sati dnevno, nije mi bilo dozvoljeno dežurati, biti u pripravnosti ili raditi vikendima i praznicima. Rečeno mi je da sam tako raspoređen jer nisam potpisao suglasnost za rad više od 48 sati tjedno. No ja sam tražio pismeno obrazloženje na temelju kojeg pravilnika ili propisa zbog toga ne mogu raditi više od sedam sati dnevno, ali nikada nisam ni od jedne institucije kojoj sam se obratio, do dana današnjega, dobio odgovor. Iako mi je na taj način bila izrazito ograničavana mogućnost bavljenja strukom, uspio sam održati svoju neurokiruršku praksu. Međutim, takav način rada, tijekom gotovo trogodišnjeg razdoblja, donio mi je profesionalnu i stručnu degradaciju, ali je imao i vrlo nepovoljne egzistencijalne učinke. Stoga sam odlučio napustiti osječku bolnicu i u proljeće 2016. karijeru sam nastavio u Dubaiju - priča za naš list prof. Hećimović.

Ovaj rođeni Osječanin u Dubaiju se našao u ulozi neurokirurškog konzultanta koji je predvodio svoj neurokirurški tim u jedinoj tamošnjoj državnoj neurokirurškoj ustanovi. Iako je imao izvrsna primanja, koja su njemu i njegovoj obitelji pružala vrlo visok standard života, ističe kako su opremljenost bolnica i uvjeti rada te iznimno korektni odnosi na radnom mjestu jednako važni razlozi za uživanje u prednostima sustava u kojemu je radio. Međutim, Dubai nije mjesto na koje, kako kaže, odlazite zauvijek.

– Kao prvo, tamošnja je klima iznimno nepovoljna, jer je većinu godine iznimno vruće. Ondje najveći dio godine nemate mogućnost šetnje po ulicama ili parkovima. Idete na posao, vraćate se kući, u velegradskom načinu života vrlo je malo slobodnog vremena, tamo škole u koje su išle moji sinovi počinju vrlo rano ujutro i traju do tri sata poslijepodne. Potom se ponekad zbog zagušenosti prometa do kuće putuje u kolonama i po dva sata. Mi smo živjeli za vikende i zajedničko vrijeme. Osim toga, vrlo brzo shvatite da su uvjeti života za dječake u adolescentskoj dobi puno bolji u Osijeku, gdje oni ipak imaju svoje društvo, bogatiju komunikaciju s vršnjacima i mogućnost čestog druženja izvan škole. Stoga smo mi, unatoč visokom životnom standardu, ipak čekali priliku da se vratimo kući. U kontaktu s ravnateljem osječke bolnice doc. dr. sc. Željkom Zubčićem shvatio sam da su se okolnosti u osječkoj bolnici bitno promijenile i da ne postoje zapreke da se vratim na Kliniku za neurokirurgiju KBC-a Osijek. Treba istaknuti kako je doc. Zubčić učinio iznimno velike napore kako bi omogućio, pomogao i ubrzao povratak iskusnih specijalista u KBC Osijek - tvrdi prof. Hećimović.

Nefreteta Z. Eberhard
povratak dvojice neurokirurga
Inače, Klinika za neurokirurgiju KBC-a Osijek u samo je četiri mjeseca vratila dva izvrsna specijalista neurokirurgije u svoje redove jer se 1. studenog prošle godine iz Abu Dhabija u Osijek vratio i doc. dr. sc. Dario Mužević.

- Izgledan je povratak još jednog specijalista na Neurokirurgiju, što znači da će osječka bolnica u vrlo kratkom roku biti bogatija za tri iskusna specijalista neurokirurgije - zaključuje prof. prim. dr. sc. Hećimović.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike