Zdravlje
ZAČINI

Savršeni buketići mirisa i zdravlja - peršin na vrhu liste
Objavljeno 4. veljače, 2019.
Odrežite stabljike i stavite listiće peršina u plastičnoj vrećici u duboko zamrzavanje na četiri-pet sati, pa ga zatim usitnite

Gladijatori su prije borbi jeli peršin - vjerujući da im daje snagu, jača reflekse i čini ih lukavijima. Dobro odabrani začini i mirisi, kao i njihova dobra kombinacija, mogu pripremljeno jelo dovesti do savršenstva. Svježi začini daju jelima puniji i intenzivniji okus. Preporučujemo vam zato da pokušate uzgojiti vlastito začinsko bilje.

Peršin
Peršin je na vrhu liste - ima nježan okus i odgovara gotovo svakom jelu. Možete li zamisliti svečano jelo bez ukrasnih listića peršina? Teško, a malo je onih koji ga ne vole.

Praktičan savjet za nasjeckani peršin: Odrežite stabljike i stavite listiće peršina u plastičnoj vrećici u duboko zamrzavanje na četiri-pet sati. Izvadite vrećicu i dobro ju izvaljajte. Tako će peršin biti kao da ste ga fino nasjeckali. Vratite ono što nećete upotrijebiti u zamrzivač kako bi u kući uvijek bilo nasjeckanog peršina.

Celer
Korijen, list, stabljika, a svi aromatična mirisa. Celerova stabljika često se jede sirova kao grickalica. Poslužuje se u kombinaciji sa sokom od rajčice ili mrkve, uz razne dipove, sirove i namaze. Bit će izvrstan dodatak juhama, jelima iz voka, a lišće, osim u juhama i temeljcima, koristite kao začinsko bilje u salatama, raznim nadjevima ili jednostavno njime posipajte meso, piletinu ili ribu s roštilja prije posluživanja. Zbog gorkasta okusa treba ga upotrebljavati štedljivo, a prije upotrebe usitniti.

Kopar
Kopar kao začin koristi se za variva od graha, salate od krumpira i rajčice, za krem-juhe, u pripremi jela od ribe, posebno u pripremi pastrve. Dodaje se i u pikantne umake. Možemo ga koristiti cijele godine jer jako dobro podnosi smrzavanje. Listovi kopra služe kao dodatak svježem siru, sirnim namazima, plodovima mora, punjenim listovima loze, jelima od teletine, mahunama, hladnim juham, omletima...

Ljupčac
Nije peršin, nije celer, a miriše na Vegetu?! To je ljupčac, koji se najviše upotrebljava kao dodatak juhama, umacima, raguima i drugim jelima od mljevena mesa. Ima blag okus na meso i intenzivan miris na celer. Zbog intenzivna ga je mirisa potrebno oprezno dozirati.

Bosiljak
Bosiljak i rajčica, sjajna kombinacija! Naziv basilicum latinizirana je izvedenica od grčke riječi basileos, što znači kralj, čime bosiljak stoljećima dokazuje svoju važnost. Nekad se bosiljak uzgajao u vladarskim vrtovima antičke Grčke i srednjovjekovnoga Bizanta. Bosiljak je dobro dodavati masnim jelima, kao što su masna svinjska pečenka, ragu, ovčetina ili pečena guska, jer će uz dodatak bosiljka jela biti ukusnija i probavljivija.

Kadulja
Ova ljekovita i začinska biljka, koju zovu i salvija i žalfija, danas raste gotovo u svakoj kuhinji, a najaromatičnija je ona narasla na Mediteranu, koju su močile slane morske suze. Ima voćno-aromatični intenzivan okus, zbog čega je treba oprezno dozirati i ne pretjerano miješati s drugim začinima. U kuhinji se koriste listovi svježe biljke, ali i sušeni, jer kadulja sušenjem ne gubi aromu. Intenzivan okus izvrsno ide uz teletinu, janjetinu, divljač, perad i svinjetinu, uz omlete i ribu, iznutrice...

Matičnjak
Matičnjak, ili melisa, poznat je i kao medonosna biljka, zbog pčele matice je i dobila ime matičnjak. U prazne su se košnice stavljali svežnjevi te biljke kako bi privukli roj pčela. Od matičnjaka, koji se suši na tamnom mjestu i na propuhu, pripremaju se čaj, vino i liker, tinkture, sirupi i losioni, a dobar je i za jela od gljiva, svježeg povrća, krumpir-salatu, voćne salate te kao dodatak jelima od divljači.

Metvica
Kao biljni čaj ili začin jelima, metvica (menta) izvrsna je za naše zdravlje i može se redovito konzumirati, u svakom trenutku dana. Čaj, liker, svježa, sušena - savršena u svakom smislu, i teško je zamisliti pravi kuharaki užitak bez njezinih mirisnih listića. Možete je svježe sjeckanu dodati u salate i juhe, kolače, frapee, grickati njezine listiće i koristiti je za marinadu...

Ružmarin
Morska rosa, glasio bi prijevod. Slaže se sa svim mediteranskim začinima, u jednostavnim i kraljevskim jelima. Pospite listiće ružmarina po krumpiru pretkraj pečenja, dodajte ga svim vrstama mesa, povrća pa čak i sladoledima i nekim kolačima s bademima i lješnjacima.

Jasminka Knežević
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike