Osijek
U UČENIČKOM DOMU HRVATSKOG RADIŠE

Edukacija učenika o šećernoj bolesti i njenoj prevenciji
Objavljeno 30. siječnja, 2019.
Učenički dom Hrvatskoga radiše Osijek, u povodu obilježevanja Svjetskog dana šećerne bolesti i u sklopu redovitog zdravstveno-preventivnog programa, jučer je u svojim prostorijama organizirao aktivnosti s naglaskom na edukaciju o šećernoj bolesti i prevenciji.


Ono što posebno raduje jest to da se ovoj hvalevrijednoj akciji odazvao veliki broj učenika koji su pozorno slušali što su im o ovoj bolesti imali reći medicinsko osoblje, ravnateljica i odgojitelji.


- Učenici Doma koji pohađaju Medicinsku školu Osijek proveli su antropometrijska mjerenja, mjerenje krvnoga tlaka i glukoze u krvi među gostima, učenicima i djelatnicima domova iz slavonskih županija (Osijek, Pakrac, Vukovar i Požega). Na temelju dobivenih rezultata računali su indeks tjelesne mase, nakon čega je uslijedilo kratko predavanje prvostupnice sestrinstva Ane Stevanović o diabetesu mellitusu - rekla nam je ravnateljica Doma, prof. Nataša Šimić.


Ovakva mjerenja Dom redovito provodi, a kao i svaki put, pa tako i ovaj, nalazi svih učenika bili su u granicama referentnih vrijednosti.


Kako bi se što bolje upoznali sa simptomima i posljedicama ove bolesti, svoje iskustvo o životu s dijabetesom u svrhu ranog otkrivanja i prepoznavanja prvih simptoma šećerne bolesti podijelili su ravnateljica Nataša Šimić te odgojitelj prof. Damir Marković, koji je učenike upozorio kako navike koje naizgled djeluju bezazleno mogu itekako narušiti njihovo zdravlje.


Nakon što su pažljivo saslušali sve što su im spomenuti imali za reći na tu temu, učenički su timovi branili boje svojih domova u Kahoot kvizu (online kviz znanja) na temelju poslušanog predavanja i vlastitog znanja o šećernoj bolesti. Pobjednički tim iz Učeničkog doma Trgovačke i komercijalne škole Davor Milas Osijek osvojio je prvo mjesto i prigodne knjige "Prirodna i zdrava prehrana". Nakon završetka kviza učenici su održali zajednički trening u novom sportsko-rekreacijskom objektu Sokol centar, pod stručnim vodstvom trenerice Tihane Lujev i suradnji s učenikom Doma Hrvatskog radiše, atletičarom Josipom Vukovcem.
Kako bi učenici svakodnevno održavali tjelesnu formu i tako brinuli za svoje zdravlje, u Učeničkom domu Hrvatskoga radiše u svakom su im trenutku na raspolaganju brojne fizičke aktivnosti, pa se tako mogu nadmetati u košarci, nogometu i stolnom tenisu, a tu su i dvorana za fitness i sprave za vježbanje koje se nalaze u dvorištu Doma. I. Alilović
Najčitanije iz rubrike