Kultura
IZABRANA ČELNICA MUZIČKOG BIENNALA

Margareta Ferek Petrić umjetnička voditeljica
Objavljeno 22. siječnja, 2019.
ZAGREB

Margareta Ferek Petrić izabrana je za umjetničku voditeljicu Muzičkog biennala Zagreb. Skupština predstavnika Hrvatskog društva skladatelja u srijedu, 16. siječnja 2019., donijela je odluku o izboru novog umjetničkog voditelja Muzičkog biennala Zagreb, svog najvećeg i najvažnijeg projekta. Izabrana je Margareta Ferek Petrić, mlada ali već afirmirana hrvatska skladateljica s bečkom adresom. Njezin mandat odnosi se na biennalska izdanja 2021. i 2023. godine, pa će tako imati čast definirati program festivala na kojem će se proslaviti njegov šezdeseti jubilej.

Hrvatsko društvo skladatelja jesenas je raspisalo natječaj za umjetničkog voditelja Muzičkog biennala Zagreb, nakon što je dotadašnji ravnatelj Krešimir Seletković podnio ostavku. Na natječaj se prijavilo pet kandidata, priloživši opsežnu dokumentaciju s prijedlozima programa. Na sjednici je zaključeno da je prijedlog Margarete Ferek Petrić najpotpuniji i najkvalitetniji, na temelju čega je odabrana za voditeljicu.

Margareta Ferek Petrić rođena je 1982. u Zagrebu. Obrazovala se na Sveučilištu za glazbu i primijenjene umjetnosti u Beču kod Ivana Eröda, Chaye Czernowin i Klaus-Petera Sattlera. Napisala je velik broj solo i komornih skladbi, vokalnih i orkestralnih djela, glazbu za kazalište i jazz-orkestre. Njezine kompozicije redovito izvode ugledni ansambli i glazbenici diljem svijeta. Surađivala je, izmedu ostalog, s Muzičkim biennalom Zagreb, Donaufestival Strudengau, Tribinom u Opatiji, umjetničkim kolektivom SNIM, ansamblima Die Reihe, Reconsil, Platypus, Kontrapunkte, TENM, Klingekunst, Chromoson, Koehne kvartet, Papandopulo kvartet, Trio GIG i drugima. Glazba joj je objavljena na diskografskim izdanjima Decca Recordsa i Croatije Records.

Glazbene ideje Margarete Ferek Petrić odlikuju se različitim aspektima: ironičnim tretiranjem glazbenih estetika iz prošlosti, igrom novih eksperimentalnih instrumentalnih tehnika, živim ritmičkim kretnjama i balkanskim melosom, metaforičnim fragmentiranjem drugih umjetničkih oblika kroz zvuk s ciljem postizanja auditivne raznolikosti te mentalnom slobodom i porukama humanizma kroz glazbu.
Muzički biennale Zagreb jedan je od najvažnijih hrvatskih glazbenih festivala i jedan od najstarijih festivala suvremene umjetničke glazbe u svijetu. Utemeljio ga je 1961. Milko Kelemen, a nakon njega vodili su ga skladatelji Igor Kuljerić, Stanko Horvat, Ivo Josipović, Berislav Šipuš i Krešimir Seletković. D. Kovačević
Napisala je brojne solo i komorne skladbe, vokalna i orkestralna djela, glazbu za kazalište i jazz-orkestre
Možda ste propustili...

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

Najčitanije iz rubrike