Sport
ODLIČAN POSAO ZA NK OSIJEK

László je dugo bio nedostižan, ali su ga ove zime ipak ulovili
Objavljeno 18. siječnja, 2019.
Dolazak mađarskog reprezentativca među bijelo-plave iznenadio je nogometni svijet

E to se zove pravi posao. Sportski direktor Alen Petrović definitivno je pogodio u sridu dovođenjem mađarskog reprezentativca Lászla Kleinheislera. Mnogi su stručnjaci iznenađeni činjenicom da je takav igrački kalibar završio u Gradskom vrtu.


Nedvojbeno je to jedan od najboljih transfera, ako ne i najbolji, koji je Osijek napravio otkako se igra HNL. Nije baš bilo često da u Gradski vrt dođu reprezentativci drugih zemalja, a Kleinheisler ima ozbiljan ugled u nogometnom svijetu. Zato ljudi u klubu, a i navijači bijelo-plavih, mogu zadovoljno trljati ruke, jer Mađar bi trebao biti ona dodana vrijednost koju su u Gradskom vrtu priželjkivali.

Iskoristili situaciju

Zimski prijelazni rok nije vrijeme kada se slaže momčad, nego se ona eventualno popunjava kvalitetnim pojačanjima, što je vezano uz rezultatske ambicije. Osijekovo proljeće izgleda obećavajuće na tom planu, pa nije ni čudo što je pala odluka o pojačavanju momčadi, zbog čega je predsjednik Ivan Meštrović odlučio klupskim operativcima omogućiti određeni dodatni budžet za kupnju pojačanja.


- Ako bude još dolazaka nakon Kleinheislera, bit će to igrači koji će biti prava pojačanja za nas. Momčad nam je formirana i nema razloga tijekom zime ulaziti u brojne transfere. Uostalom, u ovo vrijeme nije lako ni naći igrača koji bi bio pravo pojačanje za nas a da se uklapa u naše financijske gabarite - kaže Alen Petrović, sportski direktor NK Osijek.


No, pronašao je Kleinheislera. U njegovu je slučaju Osijek zapravo odlično iskoristio situaciju u Astani. Naime, kazahstanski prvak nije ispunjavao ugovorne obveze prema Lászlu i on se odlučio jednostrano raskinuti ugovor, na što ima pravo ako mu se tri mjeseca ne isplate primanja. Petrović je spremno iskoristio taj trenutak i ulovio pravog kapitalca.


- Dobili smo signal iz Puskas Akademije da bi se situacija s Lászlóm mogla tako rasplesti. Pratili smo mi njega i prije, ali, iskreno, držali smo kako nam je on nedostižan jer bi u normalnim okolnostima odšteta za njega iznosila oko milijun i pol eura. No bili smo spremni kada se neočekivano ukazala ovakva prilika i odmah smo krenuli u akciju njegova angažiranja, što smo sada uspješno i okončali - kaže Petrović.


Kleinheisler je s Osijekom potpisao ugovor na tri i pol godine, ali cijela operacija još nije završila. Naime, Astana se još treba očitovati na Lászlóv zahtjev za jednostrani raskid ugovor na njezinu štetu. U biti, to bi trebala biti rutinska stvar, s obzirom na neispunjavanje ugovornih obveza.


- Njegovi odvjetnici uvjeravaju nas kako neće biti nikakvih problema. Jedino što Astana može odbiti takav raskid, ali tada slučaj ide na arbitražu FIFA-e i Kleinheisler će dobiti raskid na taj način. Uglavnom, morat ćemo još malo pričekati kako bismo skupili svu potrebnu dokumentaciju za njegovu registraciju, ali ne sumnjam da će se sve odvijati kako očekujemo - otkriva sportski direktor NK Osijek.
Strpljenje

Kada su u pitanju takvi poslovi, onda je strpljenje ključna riječ. Naime, često se poteže pitanje oko tajminga dovođenja igrača i nije li se to moglo učiniti ranije, kako bi trener Zoran Zekić dobio više vremena za uklapanje tih novih igrača u momčad.


- Nije mi jasna ta stalna psihoza i nervoza oko trenutka dovođenja igrača. Kada dovodiš igrača Kleinheislerove kvalitete i s njim potpisuješ ugovor na tri i pol godine, tjedan ili dva prije ili poslije ništa ne znače. Naravno, želja nam je uvijek što prije riješiti transfere, ali ponekad to jednostavno nije moguće - objašnjava Petrović.


Osijekov sportski direktor doista može biti ponosan na posao koji je napravio s Lászlóm Kleinheislerom. Međutim, nije zbog njega u sedmom nebu.
- Lászlóv ugled uopće nije upitan, ali on ga treba dokazati na terenu. Doveli smo ga jer bi po igračkim kvalitetama morao biti pojačanje za našu momčad. Vjerujem kako će tijekom proljeća to i potvrditi svojim igrama i učinkom - zaključio je Alen Petrović, sportski direktor NK Osijek.


Dalibor Keler
Astana
OSIJEK

ISKORISTIO

PROBLEME
3,5

godina trajanje je Kleinheislerova ugovora s bijelo-plavima
7

klubova dosad je u karijeri promijenio Mađar
173

centimetra visok je, ili nizak, László Kleinheisler
Možda ste propustili...

OSMINA FINALA KUGLAČKOG KUPA HRVATSKE

Osijek jedini favorit od slavonskog kvinteta

TALENTIRANI NAPADAČ 17-GODIŠNJI MISLAV ĆUTUK

Mogao u Juve, ali ostaje u Dinamu

MURSAŠI SE ISKAZALI U KAŠTELANSKOJ MAJSTORICI

Najtežom stazom ponovno do finala doigravanja za prvaka

Najčitanije iz rubrike