Regija
PROGRAM “KARTOGRAFIJA”

HGSS predstavio zemljovid Papuka
Objavljeno 18. siječnja, 2019.
POŽEGA

Hrvatska gorska služba spašavanja, u sklopu preventivnih aktivnosti i brige o prostoru na kojemu djeluje, izradom tematskih zemljovida i vodiča želi djelovati na sprječavanju nesreća, povećati sigurnost kretanja i boravka u prirodi, a istovremeno promovirati prirodne, kulturne i športsko-rekreativne vrijednosti ruralnog područja RH. Radi toga HGSS je pokrenuo dugoročni program ‘‘Kartografija‘‘ te namjerava obraditi i tematskim zemljovidima i vodičima prezentirati najznačajnije turističke i športsko-rekreativne prirodne predjele. Svaka staza ucrtana na HGSS-ovim zemljovidima je fizički prođena i zabilježena GPS uređajem te obrađena u GIS aplikaciji što daje najveću pouzdanost podatcima.

HGSS stanica Požega u suradnji sa stanicom Orahovica pokrenula je projekt izrade zemljovida Papuka vrijedan 237.750 kuna koji je predstavila javnosti.

- Do sada je objavljeno više od 70 karata, što raznih aplikacija, što kartografskih prikaza zemljovida, a izradom karte Požeške gore i Dilja zaokružuje se područje Požeško-slavonske županije. Krajem 2019. godine očekujemo završetak procesa s gotovim kartama Papuka, Psunja, Požeške gore, Dilj-gore i Krndije. Cilj je omogućiti veću pristupačnost kako bi posjetitelji mogli sigurnije doći, a oni koji nisu dovoljno iskusni u boravku u prirodi dobivaju alat s pomoću kojega mogu doći do svih sadržaja, kako turističkih tako i do prirodnih obilježja – rekao je Zvonimir Miler iz HGSS stanice Požega.
AGM Kruna
MOŽE SE UMETNUTI U GPS I SMARTPHONE
Uz tiskani oblik zemljovida postoji i mogućnost njegova umetanja kao digitalne karte-podloge u GPS i SmartPhone uređaje, čime se korisniku omogućava da prati svoje kretanje u realnom vremenu. Ciljani korisnici tematskog zemljovida su domaći i strani planinari i turisti koji su zainteresirani za boravak i rekreativne aktivnosti u prirodi. Također, spašavatelji HGSS-a i sve operativne snage sustava zaštite i spašavanja su korisnici ovih zemljovida jer im omogućavaju sigurniji i brži pristup unesrećenima u akcijama potraga i spašavanja.
Najčitanije iz rubrike