Regija
DOBILI KROVNU ORGANIZACIJU

Udruge uzgajivača lipicanaca odlučile su osnovati Savez
Objavljeno 7. svibnja, 2024.
Temeljni je cilj razvoj i unaprjeđenje uzgoja te promidžba i zaštita te autohtone pasmine konja
ŽUPANJA/VELIKA KOPANICA



Uzgajivači lipicanca, svjesni povijesnog trenutka za uzgoj lipicanca u Republici Hrvatskoj, okupili su se proteklog petka Velikoj Kopanici na osnivačkoj skupštini Hrvatskog saveza udruga uzgajivača lipicanaca kako bi, u interesu svih uzgajivača, a posebno mladih ljudi koji su za to pokazali interes, sačuvali uzgoj lipicanca u Slavoniji i drugim dijelovima Hrvatske. Temeljni je cilj Saveza razvoj i unaprjeđenje uzgoja te promidžba i zaštita konja lipicanske pasmine. A dokaz želje da uzgoju lipicanca pridonose svi uzgajivači jest odredba usvojenog Statuta prema kojoj sve udruge članice osnovanog Saveza u Upravnom odboru imaju svoga predstavnika koji može pridonijeti donošenju najboljih odluka kojima je zadatak sačuvati uzgoj lipicanca.

Na Skupštini je jednoglasno izabrano vodstvo: za predsjednika Saveza Adam Svirčević, tajnika Igor Čuletić i blagajnika Ivan Lucić. Riječ je o mladim ljudima koji žele sa svojim obiteljima živjeti u Hrvatskoj i Slavoniji i nije im teško odvojiti slobodno vrijeme i resurse kojima raspolažu da bi na svojim imanjima uzgajali lipicanca.

- Lipicanac je postao simbol Slavonije, zato se mnogi mladi ljubitelji konja odlučuju za njihov uzgoj. Na lipicancu su njihovi pradjedovi branili granicu na Savi u vrijeme Vojne krajine, s lipicancem se u Slavoniji svatovalo i umiralo, lipicanac je nekada bio radna životinja bez koje ne bi bilo preoranih njiva i kruha svagdašnjeg - istaknuto je na skupštini. Uzgajivči su poručili da su postali svjesni važnosti svoje povijesti koja im treba postati snažan temelj za opstanak u multikulturnoj Europi.

- Uzgoj lipicanca danas u Hrvatskoj nije ekonomski isplativ, držanje konja za rekreativno jahanje ili povremenu vožnju dvoprega na folklornim manifestacijama luksuz je koji si rijetki mogu priuštiti, zato je važno udruživanje svih uzgajivača u krovnu organizaciju koja će koordinirati rad konjogojskih udruga s ciljem promicanja uzgojnih vrijednosti lipicanca - kazao je Adam Svirčević. Pozvao je sve uzgajivače da im se pridruže u ostvarivanju zajedničkog cilja: očuvanje uzgoja lipicanca.

Zaključuje da je lipicanac autohtona pasmina konja za koju Ministarstvo poljoprivrede kroz sustav potpora osigurava sredstva za opstanak, no potpore nisu dovoljne, a najvažniji su uzgajivači, bez kojih lipicanca ne bi bilo.

Marija Lešić Omerović
TRAŽIT ĆE STATUS UZGOJNE ORGANIZACIJE
Tradicija uzgoja lipicanca u Slavoniji, Baranji i Srijemu pod zaštitom je Ministarstva kulture i UNESCO-a kao nematerijalno kulturno dobro, što je dodatni poticaj osnivačima da osnaže svoje zajedničko djelovanje u provođenju uzgojnog programa lipicanca. Lipicanca u Slavoniji može sačuvati samo neizmjerno odricanje, volonterizam i ljubav uzgajivača, zaključak je prisutnih predstavnika konjogojskih udruga na osnivačkoj skupštini. Skupština Saveza donijela je odluku po kojoj će Savez nakon upisa u Registar udruga RH od Ministarstva poljoprivrede zatražiti priznavanje statusa uzgojne organizacije, koja će raditi za interes svakog pojedinog uzgajivača, jer uzgoj lipicanca u Hrvatskoj vrijednost je na kojoj ne smije biti podjela.

Možda ste propustili...

PREUREĐUJE SE GLAZBENA ŠKOLA

Novi prostor za vrtićarce najesen

20. OLIMPIJSKI FESTIVAL DJEČJIH VRTIĆA

Natjecalo se gotovo 700 mališana

Najčitanije iz rubrike