Novosti
VLADIMIR VLADIMIROVIČ PUTIN

Bez obzira na EU Rusija računa na partnerstvo s Hrvatskom i Slovenijom
Objavljeno 17. siječnja, 2019.
Putin kaže da se progresivno razvijaju odnosi s RH, bez obzira na to što su teška vremena za dijalog između EU-a i Rusije

Rusija poštuje to što je Srbija izabrala pristup Europskoj uniji i ne pokušava joj nametnuti umjetni izbor - ili Rusija ili EU, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu beogradskom tisku, i poručio da njegova zemlja na Balkanu ima mnogo prijatelja, među kojima posebno mjesto zauzima Srbija kao strateški partner.

Putin je uoči službenog posjeta Beogradu, 17. siječnja, u intervjuu za beogradske listove Politiku i Večernje novosti naglasio da Rusija "zna i razumije koliko su komplicirani Balkan i njegova povijest, ali je tu regiju uvijek smatrala prostorom za konstruktivnu suradnju". Ruski predsjednik, međutim, smatra da politika SAD-a i pojedinih zapadnih zemalja destabilizira regiju.

"Kad pričamo o situaciji na Balkanu, ozbiljan čimbenik destabilizacije predstavlja politika SAD-a i određenih zapadnih zemalja koja je usmjerena na učvršćivanje njihove dominacije u području", rekao je Putin, i nabrojao NATO-ovo bombardiranje SR Jugoslavije 1999., izdvajanje Kosova iz Srbije i "nelegitimno priznanje" kosovske neovisnosti, "uvlačenje Crne Gore u NATO" te forsiranje pridruženja Makedonije NATO-u i promjenu njezina imena protivno volji građana te zemlje.

Napreduju odnosi s Hrvatskom
"Rusija ima ovdje mnogo prijatelja, među kojima posebno mjesto zauzima strateški partner Srbija. Zato je pomoć jačanju regionalne sigurnosti i stabilnosti naš bezuvjetni prioritet", naglasio je Putin, ukazujući kako se Moskva zalaže za to da se "poštuju prava i interesi balkanskih zemalja i naroda, da se poštuje međunarodno pravo". Putin je rekao i da se "progresivno razvijaju odnosi sa Slovenijom i Hrvatskom, bez obzira na to na to što dijalog između EU-a, čije su te zemlje članice, i Rusije proživljava teška vremena". On je podsjetio da su vodstva Rusije i Hrvatske prošle godine održala nekoliko sastanaka i ukazao je na poboljašnje ekonomskih odnosa. "Raste robna razmjena - sa Slovenijom za tri kvartala 2018. godine povećana je gotovo za deset posto, a s Hrvatskom za 27 posto. Prošle godine Rusija i Slovenija uspješno su organizirale sezone kulture, a u Zagrebu je organizirana velika izložba u Ermitažu posvećena 50. obljetnici bratskih veza glavnog grada Hrvatske sa Sankt Peterburgom", dodao je Putin. Ruski šef države naglasio je "višestoljetno iskreno prijateljstvo" ruskog i srpskog naroda, njihovo "duhovno i kulturno srodstvo te zajedničke stranice povijesti, uključujući i junačku borbu protiv nacizma tijekom Drugog svjetskog rata".

I u 21. stoljeću bit će nastavljeno njegovanje i razvijanje "dragocjene tradicije povjerenja i suradnje".

Plinovod preko Srbije
"Rusko-srpska robna razmjena 2017. iznosila je dvije milijarde dolara, a nastavila je rasti i 2018, dok su ruska ulaganja u srpsko gospodarstvo premašila četiri milijarde dolara", kazao je Putin. Suradnja s energetskim koncernom Gazprom Njeftom omogućila je Naftnoj industriji Srbije (NIS) da postane liderom na energetskom tržištu Balkana, dodao je.

Putin je upozorio i na mogućnost da i Srbija bude dio plinovoda Turski tok, i kao korisnik i kao tranzitna država prema Europi, s obzirom na to da Gazprom sada "razmatra različite varijante produženja kopnenog tranzitnog kraka plinovoda do Europe", a jedna od njih je transport na relaciji Bugarska - Srbija - Mađarska, uz spajanje s centrom za distribuciju plina u austrijskom Baumgartenu.

On je naglasio da će se pri konačnom utvrđivanju rute isporuka ruskog plina voditi računa "i o stajalištu Europske komisije".

"Držimo da zemlje članice EU-a koje su zainteresirane za ruski plin trebaju dobiti jamstvo EU-a da planovi u svezi s produženjem Turskog toka neće biti osujećeni samovoljnom političkom odlukom Bruxellesa", rekao je Putin.

Hina
Iznenađen pasivnim regiranjem EU-a oko Kosova
Putin kaže kako je Kremlj bio “iznenađen prilično pasivnim reagiranjem EU-a” u svezi s odlukom kosovskog parlamenta “o transformiranju Kosovskih snaga sigurnosti u pravu vojsku”, što su, kako je ocijenio, kosovski Srbi doživjeli kao “izravnu prijetnju svojoj sigurnosti”. “Taj potez stvara ozbiljan rizik zaoštravanja situacije u regiji. Teško da je u interesu EU-a zatvaranje očiju pred takvim jednostranim akcijama koje grubo krše međunarodno pravo, poglavito ako Bruxelles računa na to da i dalje ispunjava svoje obveze posrednika u dijalogu između Beograda i Prištine”, rekao je ruski predsjednik.
NATO dijeli Europu
Proširenje NATO-a Putin smatra nasljeđem hladnog rata i pogrešnom i destruktivnom vojno-političkom strategijom. “NATO danas pokušava pojačati svoje prisustvo na Balkanu. Ali time samo obnavlja linije podjele na europskom kontinentu”, ocijenio je Vladimir Putin.
Ruski predsjednik, kada govori o Hrvatskoj, posebice naglašava porast robne razmjene od 27 posto u 2018. godini
Možda ste propustili...

KANDIDATURA ZA EUROPSKE IZBORE

Plenković nositelj liste HDZ-a

SUPRUGA GA PRIJAVILA ZA PRIJETNJU I NASILJE U OBITELJI

Priveden čelnik gospićkog HDZ-a

PRAVNICI JASNI U STAVU O PONAŠANJU PREDSJEDNIKA REPUBLIKE

Upozorenje Ustavnog suda neće poremetiti formiranje nove vlasti

Najčitanije iz rubrike