Novosti
KANDIDATURA ZA EUROPSKE IZBORE

Plenković nositelj liste HDZ-a
Objavljeno 22. travnja, 2024.
Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u ponedjeljak je potvrdio da će biti nositelj liste na izborima za Europski parlament. "Hoću. Hoću", odgovorio je Plenković na pitanje novinara hoće li nositi HDZ-ovu listu za Europski parlament. Opovrgnuo je tvrdnje oporbe da je to "bijeg u Bruxelles" i dodao da je to pobjednička lista onih koji stvarno rade za Hrvatsku. "To je pobjednička lista onih koji stvarno rade za Hrvatsku u Europi, da bude jača", poručio je Plenković uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a. Mogućnost da Plenković ozbiljno konkurira kao nasljednik Ursule von der Leyen na čelu Europske komisije objavili su i pojedini europski mediji, poput njemačkog Bilda.



Andrej Plenković bio je prvi na listi HDZ-a na europskim izborima 2014. godine, kad još nije bio predsjednik stranke. Na izborima održanima 2019., kad je već bio predsjednik HDZ-a i Vlade RH, na stranačkoj listi nije ga bilo. Prema neslužbenim informacijama, na listi HDZ-a su i Karlo Ressler, Tomislav Sokol i Dubravka Šuica koja trenutno obnaša dužnost povjerenice u Europskoj komisiji. Na listi su i ministrice Nina Obuljen Koržinek i Nikolina Brnjac. HDZ će liste Državnom izbornom povjerenstvu predati u utorak.



Najkasnije do 25. travnja u ponoć DIP će prihvatiti i objaviti zbirne liste, a time će početi službena izborna promidžba, koja će trajati do petka, 7. lipnja u ponoć. Od tada pa do izborne nedjelje, 9. lipnja, u 19 sati i zatvaranja birališta na snazi će biti izborna šutnja. Na izborima za Europski parlament prije pet godina natjecale su se 33 liste, osam više nego 2014. godine. Izbori za Europski parlament u Hrvatskoj će se održati u nedjelju, 9. lipnja, i na njima će se izabrati 12 zastupnika na mandat od pet godina. D.Pav./H
Najčitanije iz rubrike