Sport
SP RUKOMETAŠA

Červar će protiv Bahreina odmarati glavne igrače
Objavljeno 16. siječnja, 2019.

Sada valjda nema više nikakve skepse. Hrvatska djeluje moćno. Tri pobjede iz tri susreta, prolazak u drugi krug u kojemu ćemo prenijeti najmanje dva boda.

Procjenjujemo kako Hrvatsku još najmanje dvije pobjede dijele od onog minimalnog cilja, osiguranja kvalifikacija za Olimpijske igre. Jedna je već ukalkulirana. Danas (18 sati) protiv Bahreina naši rukometaši ne bi trebali imati problema. Uostalom, koliko se mi čuvamo za Španjolce, toliko će i Bahrein "dozirati" jer ga dan kasnije očekuje susret s Japancima. Jako važan jer bi pobjedom već bili na putu ostvarenja najvećeg svoga rezultata na svjetskim prvenstvima.

Španjolska već u mislima
Zato dan odmora hrvatski rukometaši već provode sa Španjolcima u mislima. Pobjedom bi u drugi krug prenijeli četiri boda, a s kime ćemo se susresti u Kölnu danas bi trebalo biti puno jasnije. Hrvatska je sigurno u prva tri kola pokazala da može. Međutim, kako bi to rekao jedan varaždinski trener, koji je u mladim danima trenirao Blaženka Lackovića, "tek sada nismo ništa napravili." Nakon plasmana u drugi krug slijedi podizanje letvice. Sada smo uvjereni kako Hrvatska ima kvalitetu upustiti se u borbu za medalju, međutim slijede susreti u kojima često presuđuju nijanse. Hoće li te nijanse prevagnuti na našu stranu u četvrtak protiv Španjolske i kasnije protiv Njemačke, Francuske...

Lino Červar svjesno ulogu favorita gura u ruke Španjolcima. Uostalom, radi se o aktualnim europskim prvacima.

- Sad znamo da prenosimo dva boda u drugu fazu i moramo se pripremiti za ključnu utakmicu sa Španjolskom. Naš cilj je i prije prvenstva bio doći do Španjolske sa svim pobjedama. Sad ćemo mnogo rasterećeniji ući u u utakmicu, u kojoj je Španjolska, kao europski prvak, favorit - kazao je Červar, koji gotovo da ima idiličnu situaciju u svlačionici.

Odmor za Duvnjaka
No, i kada apsolutno nema nikakvih "iskakanja", umjetno se stvaraju tenzije i afere. Najnovija je s Lukom Cindrićem, koji je preskočio susret s Japanom, a onda nije ulazio u igru ni protiv Makedonije. Neki su zazivali "rukometni slučaj Kalinić". No, kada se vide Cindrićeve reakcije na klupi i kako se veseli pogodcima svojih suigrača (za razliku od Kalinića kojeg su "boljela leđa" čak i kada je Hrvatska zabijala Nigeriji, nap. a.), onda je jasno kako se radi o čuvanju glavnih aduta.

- Cindrić nije igrao jer nismo htjeli ništa riskirati. Čuvamo ga za Španjolsku. Nije bilo potrebe za njegovim ulaskom jer je ekipa protiv Makedonije stvarno bila kompaktna i čvsta - rekao je Lino Červar, a to je potvrdio i sam Cindrić.

Protiv Bahreina stoga možemo očekivati njegov veći doprinos, a ovaj put ostanak na klupi Domagoja Duvnjaka, što bi bilo vrlo mudro. Uostalom, najavio je takvu mogućnost i Červar.

- Protiv Bahreina ćemo odmarati glavne igrače, a priliku će dobiti oni koji su dosad malo igrali, da i oni malo dobiju na samopouzdanju. Tako i utakmica protiv Bahreina ima nekog smisla, ne rezultatski jer smo već prenijeli dva boda. Dakle, ne podcjenjujemo Bahrein, ali ćemo se i na toj utakmici uigravati i taktički se spremati za Španjolsku - rekao je Červar, koji posebno ističe atmosferu u reprezentaciji.

- U velikoj smo mjeri homogenizirali ekipu, međusobno se druže i uživaju kao momčad. Ono što je meni vrlo bitno jest i to da se igrači znaju ponašati. Ne želim da samo po rezultatima prepoznaju hrvatsku rukometnu reprezentaciju, vrlo je bitno i ponašanje i kultura - neizostavna je "izvanrukometna" poruka hrvatskog izbornika.

Krešimir Lacković
Bahrein
PRILIKA ZA ODMOR IGRAČA
Luka Cindrić

hrvatski rukometaš

Vučem ozljedu već duže vrijeme, a tu sam osjetio bol nakon Islanda. Nadam se da ću biti zdrav za Španjolsku. Zapravo, siguran sam da ću igrati protiv Španjolaca.
Marin Šego

hrvatski vratar

Nije bilo lako protiv Makedonije, zaslužili smo pobjedu. Hvala Bogu da me ide, da ostane ovako, ne bih se ljutio. Ma da imam i osam obrana, samo da pobjeđujemo.
O DANAŠNJEM SUPARNIKU
Hrvatska se dosad nije na završnicama velikih natjecanja susretala s Bahreinom, ali imamo “zajedničku prošlost”. Sučelili smo se u Danskoj u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Riju de Janeiru. Hrvatska je očekivano na kraju slavila 33:22, ali su se Bahreinci dobro držali u prvom poluvremenu. Ovo će im biti treći nastup na Svjetskom prvenstvu, dosad naravno nisu ni jednom prošli prvi krug. Neće ni u Njemačkoj gdje im je cilj izbjeći posljednje mjesto, pa im je stoga itekako važna posljednja utakmica u skupini protiv Japana. Nominalno, čak nisu ni najslabija reprezentacija skupine. Na Azijskom prvenstvu osvojili su drugo mjesto iza Katara (Japanci su bili šesti, nap. a.) pa se stoga smatraju i “prvacima Azije” s obzirom na to da nemaju uvezenih rukometaša. Nemaju zasad ni igrača za izvoz. Svi reprezentativci igraju im u domaćim klubovima. Bahrein će biti treći suparnik koji vodi Islanđanin. Na klupi im sjedi Aron Kristjansson.to da nemaju uvezenih rukometaša. Nemaju zasad ni igrača za izvoz. Svi reprezentativci igraju im u domaćim klubovima. Bahrein će biti treći suparnik koji vodi Islanđanin. Na klupi im sjedi Aron Kristjansson.
ODLIČNO
Šego i obranaMarin Šego potvrdio je tezu kako hrvatski vratari stasaju nakon tridesete. Sve ono što prođe kroz hrvatsku obranu Međugorac zaustavlja. U obrani, zona 5-1 s Duvnjakom je zasad dobitna, 6-0 s Musom i Blaževićem u sredini pokazala je nakon mlakog ulaska u Island da može biti čvrsta i zaustaviti i “višak” igrača na crti, što je bio slučaj protiv Makedonije. Pohvale za obrambeni učinak zaslužuje i Vranković.

DuvnjakLider reprezentacije. Kada je zdrav ponajbolji svjetski rukometaš. I to dokazuje na “svom terenu” u Njemačkoj. Ne znaš je li bolji u napadu ili obrani. Pri tome, kada ne ide u napadu, kada stane protok i kreacija, baci Duvnjaku, on će već pronaći rupu.

DebitantiNa SP-u debitirali su i Marin Šego i/ili Alen Blažević, ali oni su prešli tridesetu pa imaju već dovoljno igračkog iskustva. Zato David Mandić i Luka Šipić igraju kao da im je ovo, pa bar treće veliko natjecanje. Mandić koristan u obrani u halfu i na prednjem, bez respekta prema 15 godina starijem Borku Ristovskom. Za one koji prate NEXE, Šipić i nije preveliko iznenađenje. Ostavlja dojam kao da kamion može nositi na leđima.Na SP-u debitirali su i Marin Šego i/ili Alen Blažević, ali oni su prešli tridesetu pa imaju već dovoljno igračkog iskustva. Zato David Mandić i Luka Šipić igraju kao da im je ovo, pa bar treće veliko natjecanje. Mandić koristan u obrani u halfu i na prednjem, bez respekta prema 15 godina starijem Borku Ristovskom. Za one koji prate NEXE, Šipić i nije preveliko iznenađenje. Ostavlja dojam kao da kamion može nositi na leđima.
MOGLO BI BITI BOLJE
Crne rupeIma ih i događaju se. Protiv Islanda dva puta, u oba poluvremena po jednom, protiv Makedonije na početku drugog poluvremena. Zasad smo se spretno izvlačili iz njih. No, vrhunske reprezentacije to će kažnjavati. A onda će više teško biti povratka.

KontranapadBez obzira na to što je Červar protiv Makedonije i Islanda inzistirao na dugom držanju lopte, tu nekako vidimo najveći prostor za napredak. Stvarati viškove na krilu ili iskoristiti bolje Šegine obrane za bijeg u kontru. Trebalo bi biti toga u narednim utakmicama više. Štrleka zasad Lino čuva kao zmija noge.

Vanjski šutIma ga i nije da ne rješavamo situacije. Stepančić je sjajno otvorio prvenstvo. Duvnjak sa šutom s kojim lopta prolazi kroz uši. Karačić i Cindrić rješavaju to prolaskom. Međutim, na pliće formacije, otvara se veća mogućnost za dalekometno topništvo. Bičanić to sigurno može, ali je on žrtva nepotrebnog “ping-ponga” s igračem koji je ušao u 34. godinu. Hoće li Červarov “joker” biti Jaganjac ili Slišković?
SKUPINA B
1. Hrvatska       3       3       0       0       97:76       6

2. Španjolska       3       3       0       0 91:70       6

3. Makedonija       3       2       0       1       88:83       4

4. Island       3       1       0       2       88:81       2

5. Japan       3       0       0       3       78:99       0

6. Bahrein       3       0       0       3       64:97       0
Možda ste propustili...

NOVA POBJEDA NOGOMETAŠICA OSIJEKA

Hajduk razbijen petardom u nastavku

KICKBOXING PH U DISCIPLINI LOW KICK

U dvorani Jug se bori i svjetski prvak

OSJEČANI U ZAVRŠNICI SPAŠAVAJU SEZONU

Zekić i momčad traže zajedništvo i podršku

Najčitanije iz rubrike