Ekonomija
UMJESTO ŠEST AGENCIJA BIT ĆE DVIJE

Milijunske uštede: U tijeku je spajanje agencija, zavoda, ureda... u poljoprivrednom sektoru
Objavljeno 16. siječnja, 2019.

Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo promijenit će naziv i postati Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu. Toj će se agenciji pripojiti i Hrvatska agencija za hranu, Zavod za zaštitu bilja u poljoprivredi i šumarstvu te dio Hrvatske poljoprivredne agencije.

To je samo dio novosti vezanih uz racionalizaciju državne uprave, a rezultat je ukidanje, ali i spajanje agencija, zavoda, ureda i drugih državnih institucija. Što se poljoprivrede tiče, u njemu će, između ostaloga, od dosadašnjih šest agencija ostati dvije.

Podsjetimo, te je promjene najavio potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić na sjednici Vlade u studenome, o čemu smo pisali u Agroglasu. Da bi do tih promjena došlo, valjalo je u Sabor poslati paket od 14 zakona koji se odnose na smanjivanje broja agencija i zavoda i obavljanje inspekcijskih poslova.

Te su izmjene zakona vezane uz Vladinu odluku iz kolovoza prošle godine o smanjenju broja agencija, zavoda, fondova, instituta, zaklada, trgovačkih društava i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima. Uz to, tada je predloženo da Državni inspektorat preuzme poslove koje trenutačno obavljaju inspekcije različitih ministarstava, u ovom slučaju Ministarstva poljoprivrede.

Riječ je o izmjenama Zakona o Hrvatskoj poljoprivredno-šumarskoj savjetodavnoj službi, izmjenama Zakona o akvakulturi, o drvenastim kulturama kratkih ophodnji, o zaštiti biljnih sorti, o održivoj uporabi pesticida, kao i o izmjenama Zakona o šumama, hrani, veterinarstvu, poljoprivrednom zemljištu i nizu drugih. Te su izmjene zakona stupile na snagu 1. siječnja ove godine.

Potpredsjednik Tolušić tada je objasnio da će na temelju tih izmjena zakona Ministarstvo poljoprivrede imati samo dvije agencije, u odnosu prema prvotnih šest, Agenciju za plaćanje u poljoprivredi te Hrvatsku agenciju za poljoprivredu i hranu, koja će sjedište imati u Osijeku.

- Osim milijunskih ušteda, nadam se, imat ćemo i bolju, efikasniju upravu, što je, mislim, najvažnije za poljoprivrednike - rekao je tada Tolušić. Dodao je da isto očekuje glede Državnog inspektorata, koji će preuzeti poslove poljoprivredne, šumarske, lovne, veterinarske i fitosanitarne inspekcije.

Od promjena vezanih uz sektor poljoprivrede navedimo još da će dio Hrvatske poljoprivrede agencije preuzeti Ministarstvo poljoprivrede. Osim toga, to će Ministarstvo preuzeti Hrvatsku poljoprivredno-šumarsku savjetodavnu službu. Uz poslove, imovinu i obveze, Ministarstvo će preuzeti i 306 zaposlenika Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe. V. Latinović
PROMJENE
Racionalizacije će biti i u drugim resorima. Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) pridruženi su Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS), Hrvatski centar za razminiranje i Ured za razminiranje, Zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost te Agencija za prostore ugrožene eksplozivnom atmosferom, a u sklopu resora MUP-a bit će ravnateljstvo civilne zaštite. Agencija za regionalni razvoj pripaja se Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, a Agencija za vodne putove djeluje u sastavu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Hrvatski zavod za prostorni razvoj pripaja se Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, a Ministarstvo zaštite okoliša i energetike preuzet će poslove iz nadležnosti Hrvatske agencije za okoliš i prirodu (HAOP). Ministarstvo zdravstva preuzima poslove Agencije za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi te Vladin Ured za suzbijanje zlouporabe droga, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) preuzet će djelovanje Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu te Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping. Ministarstvu znanosti i obrazovanja pripaja se Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu i dio Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih...
306

zaposlenika Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe

preuzima Ministarstvo poljoprivrede
Možda ste propustili...

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

PADA POTRAŽNJA ZA KEMIJSKIM PROIZVODIMA

Njemačka kemijska industrija je na dnu

Najčitanije iz rubrike