Kultura
DANAS PROMOCIJA KNJIGE U KLUBU KNJIŽARE NOVA U OSIJEKU

Jadranka Ivandić Zimić u svom romanu “Praznina” vraća se u ratna vremena
Objavljeno 19. prosinca, 2018.
OSIJEK

U Klubu knjižare Nova (Trg Ante Starčevića 4), danas (srijeda, 19. prosinca), u 19 sati bit će predstavljen roman Praznina Jadranke Ivandić Zimić. Uz aurtoricu na predstavljanju će sudjelovati Josip Ivanović i Ivan Trojan.

Hrvatska spisateljica Jadranka Ivandić Zimić nije nepoznata Osječanima. Ona je, uz Miroslava Pelikana za roman Brončani David, za zbirku priča Zvala sam se Ljerka dobila nagradu osječkog Ogranka Matice hrvatske za najbolji prozni rukopis na tradicionalnom anonimnom natječaju tog ogranka MH u 2015. Iduće godine priče su bile objavljene u Knjižervoj reviji, časopisu za književnost i kulturu Ogranka MH Osijek, a kasnije i kao samostalna knjiga. U Klubu knjižare Nova zbirka priča bila je promovirana u lipnju ove godine.

Novi roman Praznina, u izdanju Edicije Božičević, potresna je priča mlade Vukovarke koja rano ostaje bez roditelja i u bijegu od rata završava s bakom u Apatinu, gdje upada u vrtlog droge, pokušavajući prazninu nastalu gubitkom roditelja, rodnog grada i svakog drugog oslonca u životu nadomjestiti heroinom. Roman je inspiriran istinitom životnom pričom ovisnice s kojom je autorica radila niz intervjua tijekom svog dugogodišnjeg staža socijalne radnice.

"Jutros su dugo zvonila crkvena zvona. Nešto se sprema u gradu. Svi koji mogu otići će. Na trenutak žalim dječaka koji će, izgleda, ostati. Otac mu je u gardi, čak neki zapovjednik. On vjeruje u slobodu svoga grada. U ljubav dovoljno veliku da pazi na grad, u nevino djetinjstvo, u vjeru da će svi paziti jedni na druge… Ali rat nije igra špekulama. Rat je velika krvava stvar u kojoj se gubi sve. Grad, djetinjstvo i životi", dio je iz romana koji će danas biti predstavljen u Osijeku.

U pogovoru knjizi jedan od predstavaljača prof. dr. Ivan Trojan kaže: "Praznina Jadranke Ivandić Zimić zadržava osnovnu motivsku strukturu teksta koja u prvi plan postavlja nesnalaženje individualca u odnosu na socijalno(obiteljski)-politički kontekst. Lea je mlada antijunakinja koju će autorica suprotstaviti jakoj zbilji u Hrvatskoj i Vojvodini s početka 90-ih godina 20. stoljeća. Kao dijete iz vukovarskog miješanog, hrvatsko-srpskog braka, koji je bio osuđen na propast i prije raspirivanja međuetničkog sukoba zbog očeve uloge nasilnika, kockara i zlostavljača, put će je još kao petnaestogodišnjakinju odvesti u prostore iskušavanja droga (…), koji će zadati ranu iz koje se će se postupno inficirati – Praznina". D.Kć.

Darko Kovačević
Jadranka Ivandić Zimić nagrađena je u Osijeku 2015. godine za zbirku kratkih priča "Zvala sam se Ljerka"
Možda ste propustili...

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

SUĆUT MINISTRICE U POVODU SMRTI DAMIRA MATKOVIĆA

Mlađim je kolegama prenosio vrijednosti istraživačkog novinarstva

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

Najčitanije iz rubrike