Osijek
20 GODINA ISUSOVAČKE KLASIČNE GIMNAZIJE

Zahvale uz praizvedbu Igrecove Slavonske mise
Objavljeno 17. prosinca, 2018.
Osječka je Isusovačka klasična gimnazija s pravom javnosti proslavila u petak, na blagdan sv. Josipa, zaštitnika škole, 20. obljetnicu postojanja. Svečanoj proslavi u dvorani osječkog Vikarijata, koja je ovom prigodom bila ispunjena do posljednjeg mjesta, zahvaljujući odazivu bivših i sadašnjih učenika, kao i brojnih drugih gostiju, prethodila je svečana sveta misa u crkvi sv. Mihaela u Tvrđi, koju je predvodio mons. dr. Marin Srakić, đakovačko-osječki nadbiskup u miru.

Slavljenički je program u Vikarijatu počeo meditativnom molitvom, nakon čega su zbor i tamburaši praizveli Slavonsku misu skladatelja Anđelka Igreca, koja je oduševila sve nazočne.

Riječima zahvale nazočnima se najprije obratio pater Sebastian Šujević, ravnatelj gimnazije.

- Ova je večer namijenjena zahvaljivanju. Zahvaljujemo za dvadeset godina djelovanja naše škole tijekom kojih se mnogo toga dobrog dogodilo, i trudom, i milošću odozgo. A zahvalnost budi radost, najdublju radost. Danas, kao ravnatelj, želim zahvaliti, u ime svih bivših ravnatelja i u ime Družbe Isusove, onima koji su u našu školu utkali svoje vrijeme i svoj rad. Tako jedna od zahvala ide i našem osnivaču koji je prije 20 godina od više ponuđenih mjesta odabrao upravo Osijek, i tu su se odmah prihvatili posla pater Petar Mijić-Barišić i s njime pater Petar Galauner. Oni su ovdje napravili veliki posao, a odmah uz njih stala je i nadbiskupija, mons. Marin Srakić, kasnije i mons. Đuro Hranić, Grad nam je dao prostor, Županija nas je podržala kao svoje – uputio je zahvale pater Šujević.

- Druga zahvala ide svima onima koji su od početka dali svoje vrijeme, možda i svoje najbolje godine, a to su naši profesori, naši zaposlenici. Od samih početaka imamo i podršku naših sestara Križarica, kojima također zahvaljujem. I knačno, tu su i mnogi roditelji, mnogi učenici, sadašnji i bivši, koji su imali toliko povjeranja da su odabrali našu školi i svoje srednjoškolsko obrazovanja završili ili ga još uvijek pohađaju ovdje. To je veliki čin povjerenja – dodao je pater Šujević.

Iako relativno mala škola, koja trenutno ima 215 učenika, Isusovačka klasična gimnazija svrstava se u red najboljih srednjoškolskih obrazovnih ustanova, ne samo u Osijeku, nego i u Hrvatskoj, o čemu svjedoče brojne nagrade i priznanja.

- Mnogi su plodovi došli od kreativnosti naših učenika, od rada naših nastavnika na svim razinama, od državnih natjecanja iz mnogih predmeta, državnih prvaka iz pojedinih predmeta, suradnje s raznim školama, inozemnim i domaćim, Tu su i takozvani megaprojekti, kako ih naziva naš profesor Matija Zorić, od kulture antičkoga Rima, olimpske Grčke i Japana, pa do seminara Teologije tijela kojim želimo otvoriti identitet čovjeka do svoje punine, sve su to raznovrsni plodovi koje smo gledali kako rastu i kako ih djeca zajedno s profesorima ubiru - zaključuje pater Šujević.
I. Alilović
Iako relativno mala, Isusovačka klasična gimnazija svrstava se u red najboljih srednjih škola u Hrvatskoj
Možda ste propustili...

DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost usmjerava životopise

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

ISTRANI DOŠLI PO NAŠA ISKUSTVA

Razmjena iskustva dviju europskih regija sporta

Najčitanije iz rubrike