Zdravlje
PATLIDŽANI ŠTITE ZDRAVLJE PROBAVNOG SUSTAVA

Plodovi ugodno gorkog i vrlo pikantnog okusa
Objavljeno 17. prosinca, 2018.
Priprema se diljem svijeta na stotine načina i različitih recepata, može pomoći u prevenciji osteoporoze, ublažiti simptome anemije

Cijenjene, sjajne i ljubičaste plodove patlidžana, jedinstvenog i ugodnog gorkog okusa i spužvaste teksture, najbolje je konzumirati dok su mladi i svježi.

Mogu pomoći u prevenciji osteoporoze, ublažiti simptome anemije, poboljšati kognitivne funkcije i zdravlje kardiovaskularnog sustava. Patlidžani štite zdravlje probavnog sustava, potiču mršavljenje, pomažu u boljoj kontroli dijabetesa, reguliraju razinu stresa i mogu smanjiti rizik od nastanka raka.

Punjeni patlidžani
Patlidžane operite i osušite, prerežite popola i izdubite sredinu da biste dobili lađice. Malo posolite i pokapajte s nekoliko kapi maslinova ulja. U mikrovalnoj pećnici pecite pet-šest minuta, ili u običnoj pećnici dok ne omekšaju. Izrežite crveni i bijeli luk, nasjeckajte sredinu patlidžana koji ste izdubili te pirjajte zajedno dok povrće ne omekša. Dodajte papar, prema potrebi malo soli, sjeckanog peršina, bosiljka i origana te pola rajčice narezane na kockice. Napunite izdubljene patlidžane, prekrijte ploškama rajčice, naribajte malo sira i zapecite u pećnici.

Raznobojna salata
Ploške patlidžana posolite i pokapajte limunovim sokom. Kad puste vodu ispecite ih na grill tavi, ili u pećnici bez masnoće. Rajčicu izrežite na kolutove, jedan mladi luk. Još tople ploške naizmjence poslažite s kolutovima rajčice. Začinite s malo soli, papra, začinskih trava, peršina, malo protisnutog češnjaka i maslinovog ulja. Ukrasite kolutovima luka i s nekoliko maslina, a prema želji s kockicama fete ili polutvrdog sira.

Možete poslužiti toplo i hladno.

Torta od patlidžana
Napravite smjesu za palačinke, nešto gušću, umjesto soli stavite malo vegete i papra i ispecite pet debljih palačinki. Četiri patlidžana srednje veličine ogulite i narežite na ploške, malo posolite i pokapajte limunovim sokom da puste vodu. Ispecite ih na grill tavi, ili u pećnici bez ulja.

U međuvremenu ispirjajte rajčicu narezanu na kockice na malo maslinovog ulja i češnjaka. Prema želji začinite bosiljkom, origanom i s malo ljute paprike. Umjesto svježe rajčice možete upotrijebiti pelat. Kušajte, jer okus mora biti pikantan. Kalup za tortu namažite maslacem i pospite s malo mrvica. Stavite palačinku, premažite je s malo rajčice, poslažite ploške patlidžana, potom stavite još malo pirjane rajčice, i na krupni ribež naribajte polutvrdi sir da pokrije površinu. Pokrijte drugom palačinkom i tako slažite do kraja, a završite palačinkom. Stavite u ugrijanu pećnicu i neka se peče na srednjoj rešetki oko 40 minuta. Pred kraj naribajte sir i pustite da se zapeče. Ohladite i držite u hladnjaku nekoliko sati. Maknite iz kalupa i režite kao tortu. Ovo jelo izvrsno je samostalno uz sezonsku salatu, ali i kao prilog.

Umjesto palačinki možete skuhati špagete i na isti način slagati u okruglu ili četvrtastu posudu.

Na ploške patlidžana možete poslagati i tanko narezane kolutove svježe rajčice ili tikvice.

Rolnice
Neoguljen patlidžan izrežite na ploške uzdužno, posolite i popaprite te ostavite da puste vlastiti sok. Ispecite ih bez masnoće. Dok su vrući premažite ih s malo maslinovog ulja u kojem je bio izrezan češnjak, aromatične trave i malo soka od limuna. Koliko imate ploški toliko pripremite štapića polutvrdog sira i plošku kuhane pureće šunke. Zamotajte u rolnicu i pričvrstite čačkalicom. Poslažite u vatrostalni pladanj, pokapajte s malo maslinovog ulja i malo zapecite u pećnici pod infracrvenim ili gril zrakama. Poslužite toplo uz pecivo i masline.

Kupovanje i čuvanje
Odaberite lagane primjerke srednje veličine koji sadrže manje sjemenki, jer one izazivaju gorčinu. Vanjska kora treba biti sjajna i čvrsta, bez oštećenja, smeđih mrlja ili rupica. Stabljika patlidžana mora imati izražajnu zelenu boju, a unutrašnjost bijelu boju s nekoliko sjemenki. Ako je unutrašnjost zelene boje, patlidžan nije dozrio. Čuvajte ih u hladnjaku, u odjeljku za povrće, u plastičnoj vrećici do pet dana i podalje od jabuka koje proizvode etilen i time utječu na brže starenje patlidžana.

Jasminka Knežević
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike