Osijek
OŠ “TIN UJEVIĆ” DOMAĆIN ERASMUS+ PROJEKTA

Istražuju dvorce smještene uz rijeku Dunav i potiču učenike na izvrsnost
Objavljeno 13. prosinca, 2018.
Osnovna škola Tina Ujevića domaćin je prvog sastanka projekta "Dvorci uz Dunav – naša zajednička baština", u sklopu Nacionalne agencije za mobilnost i u povodu toga na tri dana ugostila je škole partnere iz Austrije, Slovačke, Srbije, Rumunjske i Bugarske.

U projekt "Dvorci uz Dunav - naša zajednička baština" uključene su države kroz koje Dunav prolazi i tijekom projekta obrađujemo značaj svih tih dvoraca. Učenici naše škole prikupljaju sve potrebne podatke, prave fotoizložbe, kalendare, čitaju pjesme i stvaraju literarne uratke čemu se vrlo rado odazivaju. Inače, oni učitelji i učenici koji su uključeni u projekt svakih nekoliko mjeseci posjećuju neku od navedenih zemalja i ondje provode petodnevne aktivnosti u društvu tamošnjih učenika – pojasnila je Ivana Kovač, koordinatorica projekta "Dvorci uz Dunav – naša zajednička baština", dodajući da će ove godine uključeni učenici šestih i sedmih razreda i učitelji posjetiti Austriju, Bugarsku i Rumunjsku, dok je posjet ostalim zemljama uključenima u projekt planiran u sljedećoj godini, odnosno zaključno s rujnom 2020. godine. Osnovnoj školi kao domaćinu želja je domaću javnost upoznati s mogućnostima koje nudi Agencija za mobilnost i programe Europske unije u sklopu Erasmus+ programa te na taj način pobuditi interes drugih osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova za sudjelovanje u sličnim projektima.

- Samim sudjelovanjem u ovakvim projektima u prilici smo proširiti vidike svojim učenicima, poticati njihovu kreativnost te im omogućiti brojne prednosti. Tu su, između ostaloga, produbljivanje i primjena stečenih znanja, vještina, stvaranje novih prijeteljstava, ali i poticanje na izvrsnost - pojasnila je koodinatorica Kovač, dodajući da se uz pomoć zajedničkog rada i raznolikim aktivnostima učenicima nastoje približiti narodi Europe, kao i zajednička prošlost, sadašnjost i budućnost. Uz koordinatoricu projekta Kovač, u projekt su još uključene i nastavnice Osnovne škole Tina Ujevića Mirjana Jerković, Ivana Nenadić, Magdalena Jukić, Dunja Kasač Krmpotić, Helena Sakoman, Ljerka Vugerniček Surla te ravnateljica Jasenka Vajdić.

I dok se jučer sastanak dionika odnosio na aktivnostima provedenim prve godine projekta, danas će (petak) gosti Osijeka obići Vukovar, točnije dvorac Eltz. Prema riječima koordinatorice Kovač, riječ je o prvom najbližem dvorcu na Dunavu koji je ujedno i tema projekta i kojeg će gosti imati prilike obići. Nakon posjeta Vukovaru u školi će se održati edukativno druženje u što će biti uključeni svi dionici projekta zajedno s učenicima.

A već u prvoj godini strani sudionici posjetili su Osijek i prema vlastitim riječima, naš im je grad ostao u lijepom sjećanju. Među njima bila je i Elida Pacioga iz Rumunjske koja nije krila oduševljenje što je u Osijeku već drugi put.

- Sretni smo što smo ponovno partneri u projektu i što smo se vratili u vaš lijepi grad. Prošli put kad smo ovdje bili vidjeli smo mnoge osječke znamenitosti, no i one u okruženju, točnije u Baranji i Kopačkom ritu. To su vrlo lijepa mjesta – ocijenila je Pacioga.
M. Mihelić
Možda ste propustili...

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

Najčitanije iz rubrike