Zdravlje
ISTRAŽIVANJE

Zdravlje iz svakodnevne šalice čaja
Objavljeno 19. studenog, 2018.
U hladnim zimskim danima nekako je uobičajeno piti vrući čaj, ali zbog preporuke liječnika mogli biste zapamtiti da je jednako potreban odnosno koristan i u ljeto.

Prema istraživanju američkog liječnika Elliotta Millera, osobe koje svakodnevno piju šalicu čaja (crnog ili zelenog) imaju 35 posto manji rizik da dobiju srčani udar ili neku drugu kardivaskularnu bolest tijekom života. Istraživanje koje je trajalo pet godina među 600 zdravih muškaraca i žena pokazalo je da su osobe koje piju čaj (od jedne do tri šalice dnevno) imale 35 posto manje rizika za razvoj srčanih bolesti te su imale manje naslaga kalcija u arterijama. Istraživači smatraju da tome pridonose flavonoidi u čaju, antioksidansi koji štite od srčanih bolesti.

Biljni čajevi koji su najomiljeniji poput kamilice, mente, kadulje, lipe zapravo su biljne infuzije odnosno dekokti ili macerati određenih biljnih dijelova ili cijele biljke, a koji ne potječu iz grma camellije i ne sadrže kofein. Vrlo su ljekoviti i imaju pozitivno djelovanje na cijeli organizam pa se piju i u zdravstvene svrhe, ali i zbog samog gušta.

Čajevi obiluju mnoštvom aktivnih ljekovitih supstanci kao što su alkaloidi, glikozidi, gorke tvari, tanini… Svaka biljka ima svoje specifičnosti i ljekovitosti te se u nekim slučajevima koristiti samo jedna biljka, a kod nekih zdravstvenih problema treba kombinirati više biljaka koje će tek u sinergijskom djelovanju jedna s drugom dati traženo djelovanje. U tomu je i glavna razlika od djelovanja klasičnih lijekova. Nekoliko stotina spojeva unutar jedne biljke ili mješavine zajedno ostvaruje farmakološki učinak. Da bi čajevi djelovali efikasno i potpuno, u organizmu treba stvoriti preduvjete. Ako se želi postići terapeutski efekt pojedinih čajeva, treba piti puno veće doze nego one koje navodi proizvođač na deklaracijama.J.Kn.

Jasminka Knežević
Najčitanije iz rubrike