Sport
BOJAN BODRAŽIĆ, PREDSJEDNIK ŽNK-A OSIJEK

Uvod u novu prvenstvenu sezonu uvjerio nas je da trebamo radikalniji zaokret
Objavljeno 17. listopada, 2018.

Problemi na startu novoga ženskog nogometnog prvenstva ponovili su se kao i u brojnim prethodnima. Odgađanje utakmice i nedolazak dovoljnog broja igračica najviše osjećaju u Osijeku gdje pokal za najbolju državnu vrstu godinama ne izlazi iz vitrina Mačkamame. Otkako je u klub, odnosno na njegovo čelo, došao Bojan Bodražić, svih je 12 titula prvaka Hrvatske stiglo u Osijek te 11 pobjednica Kupa, a izostao je samo prošlosezonski.


Zbog toga i ovoljetnog neuvjerljivog nastupa u kvalifikacijskoj skupini Lige europskih prvakinja trenersku je palicu preuzeo Tihomir Rudež čiji je dolazak na tragu formalnije suradnje muškog i ženskog nogometa u Osijeku. Tim je ljepšim temama započeo Bodražić:
- Godinama, a posebice otkako je klub iz Gradskog vrta preuzela aktualna garnitura ljudi, imamo izvanredne odnose. Sada je iz njihovih redova stigao i trener s kojim smo, vjerujem, dugoročno riješili to pitanje, a i do sada su nam konkretno pomagali davajući nam terene na korištenje i/ili fizioterapeute. Također, imamo odličnu suradnju sa ŽNS-om osječko-baranjskim te Gradom Osijekom koji imaju dobar dio zasluga da je ŽNK Osijek dugogodišnji vladar hrvatskih prostora - uvodno je istaknuo čelnik “zečica”, istaknuvši i ulogu HNS-a koji je intenzivirao ulaganja u ženski nogomet.
- Čelnici HNS-a posljednjih godina ulažu silne napore kako bi se približili europskim tijekovima od kojih smo još daleko. Posebice to znamo mi koji smo stalni aktivni sudionici, ali na njihovim marginama, iako je izvjesno da u državnim okvirima nemamo dostojniju konkurencije. Nedvojbeno je to hendikep koji se osjeća kada igramo protiv srednjoeuropske klase, a o onima višeg ranga i ne razmišljamo. Neće biti neskromno ako kažem da smo dobar dio tih navika i standarda usvojili te se nastojimo, odnosno dobrim se dijelom ponašamo u skladu s tim te bismo trebali biti uzor ostalima iz Hrvatske. Nije, dakako, jednostavno ni lako. Opća percepcija prema ženskom nogometu ima značajnu ulogu, ali je ipak ljudski faktor u svemu primaran i na tome treba raditi.
Bodražić ističe više od sto registriranih nogometašica u ukupno šest natjecateljskih kategorija. Zečice su relevantne i u kadetskoj te mlađoj i starijoj pionirskoj, kao i početničkoj selekciji koju vodi Tamara Laslavić. O nešto starijma skrbe Zvonimir Kolak i klupska ikona te buduća stručna perspektiva Nada Deže (djevojački Bešker, nap. a.). Najdarovitije od njih imaju stipendije, a uglavnom svima klub riješi pitanje smještaja i školovanja. Očekuju se stoga nasljednice prvotimki od kojih je devet članica A reprezentacije Hrvatske čiji bi se broj mogao povećati.
- Ljudi i njihova stručnost i kompetencija ključni su u svakom radnom procesu koji u najjačoj vrsti trenutačno ne trpi jer za nju nema za sada natjecanja. Čeka se novi izbornik, ali je prije toga važnije formirati stručne komisije HNS-a koje će određivati buduće smjerove razvoja koji su u brojnim sredinama u fazi stagniranja. Osobno se zalažem za kadrove koji su zanat pekli na terenu i u klubovima, igrajući ili ih vodeći, tako da trebamo motivirati sadašnje nogometašice da ostanu uz teren i dodatno se educiraju. Mislim kako nema druge formule osim rada, koji bi trebao donijeti rezultat. Primarno kod kuće, a zatim i izvan granica Lijepe Naše gdje je ženski nogomet doživio golemu ekspanziju. Kvaliteta klubova i posljedično liga trebali bi se pojačati jer bez toga nema napretka. Konkurenciju, dakle, treba osnažiti. Negdje se vide pomaci, ali nas je uvod u novu prvenstvenu sezonu opet uvjerio da bi se trebao načiniti radikalniji zaokret. Mi u Osijeku nudimo rješenja, ali ne nailazimo na sveopću potporu odnosno suradnju koja bi bila za opće dobro svih koji žele napredak ženskog nogometa - zaključio je apelom, ali i konkretnim prijedlogom čelnik aktualnih prvakinja Hrvatske
Naime, sličnih problema imaju i ostale najbolje ženske ekipe u okružju s kojima ŽNK Osijek ima izvrsne odnose. Tako je u završnoj fazi organiziranje turnira vodećih klubova iz Hrvatske, Srbije, Mađarske, Slovenije te BiH, a moguće je uključenje još nekoga prvaka iz jugoistočne, odnosno srednje Europe. Očekuje se definiranje toga, nedvojbeno jakog, turnira.
Dražen Lekšan
U planu je organiziranja turnira prvakinja jugoistočne i srednje Europe
Trofej "Branko Perković"
Nedavno iznenada preminuloga Branka Perkovića u ŽNK Osijek trajno će se sjećati. U spomen i počast toga djelatnika, koji je 18 godina bio u klubu, utemeljit će se Trofej "Branko Perković" koji bi nakon završetka sezone trebala dobiti najbolja igračica. Formalizacija se toga uskoro očekuje.
Možda ste propustili...

OSJEČANI U ZAVRŠNICI SPAŠAVAJU SEZONU

Zekić i momčad traže zajedništvo i podršku

LOŠA ISKUSTVA BIJELO-PLAVIH U TUROPOLJU

Gorica nema imperativ, ali Osječani neće dobiti popust

TALENTIRANI NAPADAČ 17-GODIŠNJI MISLAV ĆUTUK

Mogao u Juve, ali ostaje u Dinamu

Najčitanije iz rubrike