Regija
VRHUNSKI OPREMLJEN

Vinkovci dobili novi Arhivski sabirni centar
Objavljeno 15. listopada, 2018.
U Centru je gradivo vezano uz stvaratelje s područja Vinkovaca i dio županjskog gradiva
VINKOVCI

Nakon osnutka Državnog arhiva u Vukovaru 2007. godine, kao matičnog arhiva Vukovarsko-srijemske županije, Arhivski sabirni centar u Vinkovcima i dalje je, sve do 2017. godine, bio mjesto u kojem se prikupljalo, čuvalo, sređivalo, obrađivalo i istraživalo arhivsko gradivo s područja cijele Vukovarsko-srijemske županije.


Tijekom 2017. godine realizirana je inicijativa Grada Vinkovaca, podržana od Hrvatskog arhivskog vijeća i Ministarstva kulture RH, da se za potrebe Arhivskog sabirnog centra u Vinkovcima temeljito adaptira i preuredi prostor bivše Gruntovnice u Vinkovcima, smješten na adresi Duga 2. Projekt adaptacije i opremanja uredskih i spremišnih prostora vrhunskom arhivskom opremom te skenerom za digitalizaciju arhivskog gradiva proveo je Grad Vinkovci u iznosu od 770.000 kuna, dok je Ministarstvo kulture RH sufinanciralo projekt iznosom od 400.000 kuna.
Početak rada Arhivskog sabirnog centra u Vinkovcima na novoj lokaciji velik je doprinos unaprjeđivanju arhivske službe na području Vukovarsko-srijemske županije.
- Ovo ima iznimno značenje za građane Vinkovaca, da mi svoju povijest i sve ono što se bilježilo godinama možemo držati u svom gradu i da nam bude dostupno u svakom trenutku. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovom projektu i mislim da je ovo put kojim možemo ostvariti i druge stvari - rekao je Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik.
Prema riječima Petra Eleza, ravnatelja Državnog arhiva u Vukovaru, u Arhivskom sabirnom centru u Vinkovcima nalazi se gradivo čiji su stvaratelji djelovali na području grada Vinkovaca, kao i jedan dio županjskog gradiva.
- Kapacitet spremišta je tisuću dužnih metara, a gradivo pohranjeno u njemu ima svoju povijesnu važnost, ali i onaj drugi segment važnosti, gdje pomaže građanima da ostvare neka svoja građanska prava, svjedodžbe ili izvod iz matične knjige rođenih. Uz veliku opremljenost Grad Vinkovci je osigurao skener kojim se može izuzetno kvalitetno digalizirati arhivska građa - rekao je Elez.
Državni arhiv u Vukovaru, a samim time i Ministarstvo kulture RH, danas mogu ponosno istaknuti da je Vukovarsko-srijemska županija za manje od godinu dana dobila dvije nove arhivske zgrade u Vukovaru i u Vinkovcima. Arhivski sabirni centar na novoj lokaciji opremljen je najsuvremenijim arhivskim namještajem i informatičkom opremom, u što su se uvjerili mnogi uzvanici.
Mario Kokaj
Adresa
Arhivski centar je u Dugoj ulici 2
MORA BITI NADOHVAT GRAĐANIMA
Arhivski sabirni centar u Vinkovcima svečano je otvorio dr. sc. Hrvoje Manenica, pomoćnik ministrice kulture Republike Hrvatske, koji je istaknuo veliko značenje sabirnog centra prije svega zbog praktičnih razloga, ali i povijesnog značenja. “Ona povijesna građa koja se čuva u arhivima mora biti bliže svom izvornom mjestu, povijesnom, kojeg se tiče. Arhivska građa mora biti nadohvat građanima koji svakodnevno imaju različite potrebe, za dozvolama ili dokumentima. Zbog povijesnih i praktičnih razloga izuzetno je važno da je Državni arhiv u Vukovaru uz pomoć Grada Vinkovaca otvorio Arhivski sabirni centar u Vinkovcima. Ministarstvo kulture uvijek će pomagati ovakve projekte koji su od interesa za povijesnu građu”, rekao je Manenica.
Možda ste propustili...

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

Najčitanije iz rubrike