Regija
REKONSTRUKCIJA BOŠKOVIĆEVE ULICE KREĆE SLJEDEĆE GODINE

Manji promet, ograda na mostu i puno veća sigurnost
Objavljeno 11. listopada, 2018.
VINKOVCI

Već godinama stanovnici Ulice Ruđera Boškovića, trenutačno najprometnije vinkovačke ulice jer je dio Državne ceste D55 Županja-Vukovar kojom se odvija lokalni i tranzitni promet, ukazuju na opasnost zbog velikog i vrlo živog prometa, posebice teških kamiona u tranzitu jer ova ulica je i neka vrsta obilaznice vozilima koji, primjerice, iz Vukovara ili Iloka idu na autocestu i priključuju se kod Županje.


Posebice su zabrinuti roditelji osnovaca iz Radićeva bloka koji idu u OŠ Ivana Mažuranića jer moraju ili prolaziti pločnikom tik uz teretnjake ili prijeći ovu prometnicu, ali srećom, postavljen je semafor, pa je sigurnost osnovaca pojačana. Roditelji su tražili postavljanje rukohvata i ograde na dijelu trotoara preko mosta, ali do sada bez uspjeha. No, čini se da se nazire kraj njihovim mukama i strahovanjima jer je u tijeku izrada dokumentacije za rekonstrukciju Boškovićeve.
Iz Ureda za odnose s javnošću Hrvatskih cesta doznajemo kako je u tijeku izrada glavnog projekta rekonstrukcije Ulice Ruđera Boškovića i ishođenje građevinske dozvole. Također je ugovorena izrada glavnog projekta i ishođenje građevinske dozvole za gradnju kružnog toka na raskrižju D55 koja vodi prema izlazu Vinkovaca i dalje prema Županji i autocesti te Ulice Nikole Tordinca. Sukladno financijskom planu Hrvatskih cesta, rekonstrukcija Boškovićeve ulice planirana je za 2019. a gradnja kružnog toka za 2019. ili 2020., ovisno o izdavanju građevinske dozvole, stoji u kratkom priopćenju Hrvataskih cesta.
No, kako neslužbno doznajemo, dok se ne obavi rekonstrukcija ulice i ne sagradi istočna obilaznica, jer će se tada tranzitni promet usmjeriti na obilaznicu, a kako bi se ipak pojačala sigurnost svih sudionika u prometu, prije svega pješaka, posebice najmlađih sudionika u prometu, u planu je postavljanje nadzornih kamera, a nakon rekonstrukcije cesta bi, umjesto dosadašnje četiri vozne trake imala dvije, te bi se preostali dio ceste iskoristio za parkirališna mjesta. Kada je riječ o mostu preko Bosuta, jedan od prijedloga je postavljanje zaštitne ograde za pješake, kako bi školarci na putu u školu i iz škole bili što sigurniji. Stanovnici Boškovićeve predlažu, do uvođenja nadzornih kamera i rekonstrukcije ceste, da policija pojača kontrolu prometa i bude više nazočna na "crnim točkama", jer poznato je kako vidljiva i kontinuirana nazočnost policijskih službenika preventivno djeluje na vozače, a što znači i manje prometnih prekršaja, manje nesreća i teških posljedica.
U prometnoj policiji kažu kako roditelji i prije nego im djeca krenu u prvi razred, gdje će sustavnije učiti prometnu kulturu, nauče svoju djecu osnovama ponašanja u prometu, ali pritom valja imati na umu kako mališani, kao sudionici u prometu, ne mogu prepoznati složene prometne situacije.
- Dječji mozak je zaigran i često ne čuje zvuk približavanja automobila, u igri i jurnjavi dijete često neoprezno zakorači s nogostupa na kolničku traku, zbog svoje visine nema jasni pregled nad prometnicama kao što to imaju odrasli i djeca nisu svjesna svih opasnosti - upozoravaju u vinkovačkoj prometnoj policiji.
Sve će biti puno lakše, uvjerava vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, kada budu završeni radovi na istočnoj obilaznici (oni će biti završeni, kako je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković obećao u lipnju, do jeseni sljedeće godine) jer će se promet teških kamiona, ali i ostalih vozila u tranzitu, koji sada prolaze Boškovićevom, izmjestiti na obilaznicu. Projekt je vrijedan 120 milijuna kuna, a najvećim se dijelom financira novcem iz EU fondova.
- Olakšat ćemo i rasteretiti promet u Vinkovcima i premjestiti teretni promet i kamione iz grada - rekao je Ivan Bosančić.
Miroslav Flego
Završetkom istočne obilaznice do jeseni sljedeće godine smanjit će se i promet u Boškovićevoj ulici
Možda ste propustili...

ZA DJECU I UNUČAD HRVATSKIH BRANITELJA

Tečaj engleskoga jezika završila 23 učenika

GOSPODARSKI VAŽNA PROMETNICA ZA VIROVITIČKO PODRUČJE

Kreće prva faza gradnje brze ceste od Virovitice prema Bjelovaru

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana