Osijek
POČELA JESENSKA DERATIZACIJA NA PODRUČJU CIJELOGA GRADA

Zabilježeno 30-ak dojava građana o pojavi štakora, na Sjenjaku bolje stanje
Objavljeno 10. listopada, 2018.

Nakon više izvanrednih deratizacija, broj štakora na Sjenjaku znatno je smanjen. Potvrdio je to Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka, dodajući da je u tijeku i sustavna jesenska deratizacija na području cijeloga grada.
Podsjetimo, početkom prošlog mjeseca videosnimka na kojoj štakor napada goluba u potrazi za hranom šokirao je ne samo stanovnike Sjenjaka nego i one u drugim dijelovima grada. Kako se problem sa štakorima nije smanjivao, štoviše, stanovnici tog stambenog naselja upozoravali su na kritične točke ispred ulaza na broju 23, ali i tamošnje prodavaonice mještovite robe, odlučeno je kako uobičajen broj deratizacija (jesenska i proljetna) nipošto nisu dovoljne kako bi se problem riješio. Sredinom rujna stanovnici Sjenjaka ponovo su upozorili na problem te su na teren izišle sve mjerodavne službe i započele zajedničku akciju protiv ovih glodavaca, a ocijenjeno je da su dva glavna uzroka povećanog broja glodavaca na Sjenjaku. Naime, uz loše instalacije tu je i odgovornost suvlasnika stambenih zgrada koji nerijetko oko zgrada hrane golubove pa čak i s balkona bacaju hranu. Uz to, na kritičnoj točki, pokraj broja 23, uočena je i gnojidba stabla posađenog "na divlje", a nakon čega je izdano upozorenje da je potrebno voditi računa o okolišu.
- Nakon definiranja kritičnih točaka, posječena su stabla smokvi što je također, padom ploda na tlo i gnojidbom prouzročio povećan broj glodavaca. Također, krenulo se u popravak kanalizacijskih cijevi i šahtova, a s tim će biti upoznati suvlasnici u zgradama gdje je nužan popravak. Odrađena je i edukacija Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u epidemiološkom smislu, a Zavod za stanovanje suvlasnicima je pojasnio njihove obveze. Uz to, sanirana je i javna gradska površina. Rezultat je nakon svega vidljiv – pojasnio je Kristić, dodajući da je također dobivena i preporuka Zavoda za javno zdravstvo za provedbu redovite jesenske deratizacije, s kojom se krenulo odmah.
Inače, od proljetne deratizacije do danas, Grad je zaprimio oko 35 prijava građana o povećanoj pojavnosti glodavaca. Osim na Sjenjaku, dojavljeno je i s Juga 2 te Vijenca Ivana Meštrovića, a izvođači su, uz sustavne, u obvezi odrađivati i izvanredne akcije nakon dojava. Vidljivo je, dodao je Kristić, da je najkritičnije u višestambenim naseljima, no broj štakora, rekao je, ne odskače od prosjeka zabilježenog prijašnjih godina. M. Mihelić

Pružatelji usluga deratizacije, rekao je Kristić, obvezni su pokupiti i neškodljivo zbrinuti uginule štakore
Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

OSIJEK DOMAĆIN PRVOG ECO CITY WASTE FESTA

I otpad može pružiti zabavu

Najčitanije iz rubrike