Sport
OSIJEK - GORICA

Kraljevstvo za strijelca: Zašto bijelo-plavima uvijek nešto nedostaje?
Objavljeno 24. rujna, 2018.
Da je Zwolinski bio u našim redovima, vjerojatno bismo pobijedili s tri razlike, rekao je Zoran Zekić

Vezani članci

NAKON POBJEDE U GRADSKOM VRTU

Goričani počistili svlačionicu

Osijek je još jednom uprskao stvar. Gorica je iz Gradskog vrta odnijela sva tri boda, rekli bismo ni kriva ni dužna. Branila se i obranila jer Osijek u svojim redovima nije imao čovjeka koji će iskoristiti neke od dovoljno prilika koje je stvorio. S druge strane gosti su takvog igrača imali u Lukaszu Zwolinskom, koji je i u Osijeku dokazao kako nije slučajno vodeći strijelac HT Prve HNL.


Zabio je praktično iz jedine situacije koju su gosti uspjeli svoriti kroz igru. Gorica je tako potvrdila svoj status hita prvenstva, ali u toj utakmici nije impresionirala. Osim samog početka susreta Osijek je bio taj koji je diktirao tempo, bolje igrao, ali ciljnici njegovih igrača nisu bili namješteni na željeni način.

Bolan poraz

I zato su Velikogoričani osječki stadion napustili zadovoljni i iza sebe ostavili brojne upitnike vezane uz momčad Osijeka. Bijelo-plavi su opet zapeli u utakmici koja je za njih bila od određene važnosti. Bio je to čisti "deja vu" koji se često događa kada osječka momčad dođe u priliku napraviti iskorak. Uvijek Osijeku nešto nedostaje u takvim utakmicama. Ili grč, pa bude loša igra, ili nedostatak prave energije, ili kao ovaj put loša realizacija. Frustrirajuće je to za navijače, ali i za samog trenera Zorana Zekića:
- Da je Zwolinski bio u našim redovima, utakmica bi vjerojatno završila s tri pogotka razlike u našu korist. Mučimo se već duže vrijeme s realizacijom, a ova je utakmica bila smo kulminacija tih teškoća s kojima se suočavamo. Henty je bio raspoložen, ali to nismo iskoristili na pravi način, uz njega nismo imali raspoloženog napadača koji bi nešto realizirao. U ovakvim utakmicama potrebno je zabiti pogodak i iz poluprilike, a ne promašivati sve to što se nama dogodilo. Imao sam osjećaj kako ne bismo zabili pogodak do sutra.
Praktično od 3. kola i susreta protiv Istre 1961 Osijek je upao u tu nekakvu rupu kada je realizacija u pitanju, ali je dosad uvijek uspijevao postići bar jedan pogodak. Protiv Gorice mu to nije uspjelo, a to ujedno i prvi put ove sezone u HNL-u, pa se zato može reći kako je ta kriza u realizaciji dosegnula vrhunac. Ranije bi problem bio u igri ili stvaranju prilika, ali sada to nije slučaj. Na planu igre Osijeku se malo toga moglo zamjeriti. Uspio je limitirati Goricu, nije joj dopustio njezinu igru na kontre ili polukontre. Bili su bijelo-plavi opasni, a dio zasluga za to što su ostali bez pogotka pripada i gostujućem vrataru Kristijanu Kahlini, koji je bio vrlo siguran u svojim intervencijama.
- Ako gledamo kombinirano utakmice protiv Rijeke i Gorice, stvorili smo desetak izglednih prilika za pogodak, a nismo realizirali baš ni jednu. Teško je doći do pobjede na taj način - kaže Zekić.
I zato se morao suočiti s prvim ovosezonskim gubitkom sva tri boda u Gradskom vrtu. To su porazi koji posebno bole navijače jer koliko god Gorica bila hit, malo je tko doživljava kao momčad koja bi Osijeku trebala zadati glavobolje na njegovu terenu. Zapravo i nije to učinila. Osijek je to napravio sam sebi.
Nema plakanja

Utakmica i bodovi su izgubljeni, ali uzalud je sad naricati za onim što se vratiti ne može. Svi znamo probleme koje Osijek ima, ali ovo je vrijeme u kojem Zekiću trebaju rješenja, a ne naglašavanje tih problema. Nezgodno je što on tih rješenja u aktualnom igračkom kadru - nema. Napadačke opcije, zbog raznih razloga, svedene su mu na minimum. Ostao mu je Henty, koji se pokazao u dobrom izdanju, te Marić, koji je pak u golemoj krizi. Vidi se na njemu kako jednostavno nema samopouzdanja. Treća raspoloživa mogućnost je Tomislav Štrkalj ili nekakva kemija jer na tribini zbog ozljeda ili bolesti sjedili su jaki napadački aduti Muzafer Ejupi i Gabrijel Boban. Što je najgore, tu sliku njih dvojice na tribinama gledat ćemo još prilično dugo.
- Okolnosti su takve kakve jesu. Tko je mogao računati da ćemo bez njih ostati tako dugo, a ozlijedio se i mladi Josip Špoljarić, kojem sam planirao dati priliku. Moramo nastaviti raditi i vjerovati kako će ti problemi s realizacijom ubrzo nestati - kaže trener bijelo-plavih.
Bio je to dan u kojem čak ni Bočkaja nije služio "slobodnjak". Imao je tri prilike, izveo ih je dobro, ali ni jedna lopta nije završila iza Kahline. Ne ide baš uvijek ni na taj način. Tako je u nepovrat otišla prilika u kojoj se Osijek mogao učvrstiti na drugom mjestu, a sada je pred njim vrlo zahtjevno razdoblje u kojem će četiri puta zaredom biti gost. Koliko god bila opasna, ta serija gostovanja nudi i mogućnost nadoknađivanja izgubljenog protiv Gorice. Bez obzira na te probleme s realizacijom, Osijek se ipak ima za što uhvatiti jer sama igra ne izgleda uopće loše kao ta nesretna završnica akcija. Nema dvojbe kako će povjerenje u kvalitetu momčadi Osijeka sad opet zabilježiti silaznu putanju, ali sve se to može brzo promijeniti ponekim dobrim rezultatom s gostovanja. Neće to biti laka zadaća jer su razlike u kvaliteti unutar HNL-a doista male, čak možda već dugo prvenstvo nije bilo tako izjednačeno. Zaboravite priču iz protekle dvije sezone kada se vodeća četvroka već do kraja prvog dijela sezone toliko odvojila od ostatka lige da je već u džepu imala europsku vizu. Ove će sezone borba za pozicije na europskoj sceni biti mnogo neizvjesnija, pa će porazi poput ovog koji je Osijek doživio od Gorice time biti još skuplji.
- Odnosi su se u prvenstvu promijenili. Svjestan sam kako Goricu nitko ne doživljava, ali oni su igrali protiv nas s osam stranaca, složili su dobru momčad, a nisu oni jedini. Tu je Lokomotiva, Slaven Belupo može svakoga zaskočiti, a slična je priča i s Interom. Borba za Europu bit će mnogo teža nego u prethodne dvije sezone - smatra Zekić.
To je realnost, pa zbog toga Osijek, ako želi ostati konkurantan u toj borbi, mora hitno pronaći rješenje tih problema s realizacijom.
Dalibor Keler
izjednačenost
BORBA ZA EUROPU BIT ĆE NEIZVJESNA
OSIJEK – Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme oblačno. Teren odličan. Gledatelja: 2450. Sudac: Ivan Vučković (Zagreb) - 6. Strijelac: 0:1 Zwolinski (57). Žuti kartoni: Hajradinović (Osijek), Musa, Obagona (Gorica). Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE: KRISTIJAN KAHLINA (GORICA)

OSIJEK**0

Malenica 5,5, Grgić 5,5, Škorić 6, Guti 6, Janža 5,5 (od 70. Lopa 6), Pušić 6 (od 84. Pervan -), Mudražija – (od 13. Kamenar 6), Bočkaj 6,5, Hajradinović 6, Henty 6,5, Marić 5.

GORICA**1(0)

Kahlina 7, Mčedišvili 6, Obabona 6,5, Jovičić 6,5, Musa 6, Marina 6,5, Suk 6, Miya 6(od 88. Žutić -), Atienwen 6(od 90. Šroler -), Lovrić 6 (od 72. Dvorneković -), Zwolinski 6,5.
0:1

Gorica je dočekala svoju priliku za protunapad, Lovrić je povukao loptu kroz ispražnjenu sredinu terena, proigrao Zwolinskog, koji je "izvagao" Janžu i s desetak metara pogodio lijevi gornji kut
DOBRO

Ezekiel Hetny

Nigerijac je odigrao vrlo dobru utakmicu, ali jednostavno nije pronašao suigrača koji je njegove prodore mogao pretvoriti u pogodak

Petar Bočkaj

Dobra utakmica, puno prijetnji, ali bez konačne nagrade u obliku pogotka koji je po igri zaslužio.

LOŠE

Realizacija

Opet ista muka. Osijek je stvarao i promašivao prilike, za što je na kraju kažnjen na najgrublji način

Suđenje

Ivan Vučković bio je neuvjerljiv. Dosudio je čak 43 prekršaja, a u takvim okolnostima iluzorno je govoriti o nekakvom tempu igre. Nije bio dosljedan ni u dodjeljivanju disciplinskih mjera, a ostat će i pitanje je li trebao dosuditi kazneni udarac za Osijek u završnici susreta kada je Suk udarac Gutija zaustavio rukom.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike