TvObzor
TOM BATEMAN

Dobio sam priliku raširiti krila u novom smjeru
Objavljeno 14. rujna, 2018.
Ne volim se vidjeti na ekranu, ipak, gledat ću “Sajam taštine”, ali prebacit ću program svaki put kada se moj lik pojavi na ekranu

Mladi britanski glumac Tom Bateman (29) svoju je karijeru započeo tek u srednjim dvadesetima, ali je odmah pucao na veliko i ostao zapažen. Godine 2013. pojavio se u sedam epizoda britansko-francuske krimidrame “Tunel”, koja je nastala prema poznatoj dansko-švedskoj seriji “Most”, a iste godine snimio je dvije sezone serije “DaVincijevi demoni”. Dvije godine poslije, 2015., dobio je naslovnu ulogu u seriji “Jekyll i Hyde”, koju smo mogli gledati i na domaćim malim ekranima.


Ove godine Batemana ćemo gledati paralelno u dvije serije – kao Rawdona Crawleya u povijesnoj drami “Sajam taštine” na streaming usluzi HBO GO i kanalu HBO te u antologijskoj horor-seriji “Into the Dark” od listopada na Huluu.

Kako si doznao da si dobio ulogu u seriji “Sajam taštine”?
- Jedne nedjeljne večeri bio sam s prijateljima na piću, a onda mi je zazvonio mobitel. Bio sam jako iznenađen. Sve se dogodilo vrlo brzo i bio sam baš uzbuđen što sam dobio ulogu. Pročitao sam scenarij, Gwyneth Hughes odradila je izvrstan posao. Sebično, bio sam svjestan koliko je divan moj lik. Dosad nisam snimao nikakav projekt smješten u to razdoblje, pa je za mene to uzbudljiva perspektiva. Dobio sam priliku raširiti krila u novom smjeru.

Lik koji glumim samosvjestan je čovjek


Kakav je Rawdon Crawley kad ga tek upoznamo?
- Rawdon je povlašten, samosvjestan čovjek. Potpuno je opsjednut time da se što bolje provodi, a što manje radi. Ima sreće, jer mu bogata tetka Matilda financira takav stil života. Katkad zna biti i zabavan. On je vojnik, ali zbog svog položaja u društvu nije morao početi od dna, od nule. Odmah postaje kapetan Crawley.

Postoji li nešto srceparajuće u njegovoj priči?
- Neću odavati ništa onima koji ne poznaju priču preko romana. No, kad sam dobio ulogu, sjećam se da je moja mama odmah komentirala: Ah, on je onaj glupi. Zanimljivo je da ga ljudi smatraju takvim; ja ga ne smatram glupim, nego zaslijepljenim ljubavlju. A jedan od najiskrenijih oblika njegove ljubavi u ovoj je priči njegova ljubav prema Becky.

Rawdon je stručnjak za biljar. Zahtijeva li to mnogo vježbe?
- Kažu da nije dobar ni u čemu osim u igrama. Bolji je u kartama i biljaru nego itko. Rawdon je savršeno dizajniran da uzima novac od drugih ljudi. Privatno sam dobar u biljaru; ne najbolji, ali dosta dobar. Prvi put kad smo uvježbavali scenu s biljarom, kad sam morao snimiti dva pogotka, kamere nisu snimale – a ja sam ih uspio ubaciti! Naravno, takav savršen pogodak više se nije ponovio, a nemam dokaz za njega. U svakom slučaju, bio je to zabavan dan.

Mama se jako veseli seriji


Kakve si kostime nosio za ulogu Crawleya?
- Uglavnom vojne odore. Imao sam i prekrasan dugi crni kaput i nekakve stvari s cvjetnim uzorcima. Vojne odore su zapravo vrlo udobne, čak i one velike čizme.

Voliš li se gledati na ekranu?
- Nisam baš lud za tim. Teško mi je. Odmah postanem malo kritičan. Stoga ću “Sajam taštine”gledati, ali prebacit ću program kad se moj lik pojavi na ekranu. (smijeh) Mama se jako veseli ovoj seriji. Nakon što sam jednu od prethodnih uloga, u jednom filmu s Liamom Neesonom, posvetio svojoj braći, ulogu Crawleya definitivno posvećujem mami i tati.

Kako je bilo raditi s Olivijom Cooke?

- Olivia je apsolutno nevjerojatna! Kreativna, briljantna, savršena u ulozi Becky. Znali smo da se moramo skompati jer ćemo zajedno snimati mnogo scena, i odmah smo postali dobar tim. Za nju mogu reći samo najbolje. Gledao sam na monitoru jednu od scena u kojima se pojavljuje sama, kad skine metaforičnu masku s lica i stavi drugu. Sjajna je!
Pripremio: Adrian ANDREJEK
Sajam taštine

HBO, utorkom u 20 sati
OSOBNA ISKAZNICA
IME I PREZIME:

Tom Bateman

DATUM ROĐENJA:

15. ožujka 1989.

MJESTO ROĐENJA:

Oxford, Engleska

LJUBAVNI STATUS:

slobodan
Možda ste propustili...

U OSMOJ OVOSEZONSKOJ EPIZODI SHOWA “TVOJE LICE ZVUČI POZNATO”

Budite spremni na show jer od bitke smo napravili ljubav

PORTRET GLUMCA KOJI JE RUŠIO HOLIVUDSKE STEREOTIPOVE

Jack Lemmon: Profesionalac nad profesionalcima

U KINIMA DILJEM HRVATSKE ZAIGRAO JE HOROR “ABIGAIL”

Otkačena zabava puna krvave akcije

Najčitanije iz rubrike