Sport
DARIO ŠARIĆ:

Pamtim prvi koš u Osijeku za Hrvatsku
Objavljeno 13. rujna, 2018.
Krilni centar Philadelphije debitirao je za reprezentaciju Hrvatske prije šest godina u Gradskom vrtu

Šest je godina prošlo da je Dario Šarić debitirao za seniorsku reprezentaciju Hrvatske. Tada je Šibenčanin slovio za najboljeg europskog mladog igrača, a u međuvremenu je postao ono što se od njega i očekivalo, provjerena svjetska kvaliteta i, naravno, jedan od stožernih članova naše najbolje selekcije, koja u petak otvara drugi krug kvalifikacija za odlazak na Svjetski kup u Kinu sljedeće godine.


Dvije utakmice u četvrtom "prozoru" iznimno su važne, a prva, protiv Litve, baš je na parketu gdje je Šarić upisao premijerne reprezentativne minute.

Debi u Gradskom vrtu

Osijek je 24. kolovoza 2012. svjedočio u Gradskom vrtu pobjedi Hrvatske kontra Mađarske u kvalifikacijama za slovenski Eurobasket (89:65), a Šarić je na parketu proveo nešto više od 14 minuta te je zabio šest poena, uz četiri skoka i dvije asistencije.
- Naravno da se sjećam te utakmice, bio je to moj prvi korak u seniorskoj reprezentativnoj košarci. Prigodu mi je dao Jasmin Repeša pretkraj prve četvrtine. Pamtim i prvi koš zakucavanjem, kao i sjajnu podršku s tribina, koja će nam i sada biti potrebna, a koju će nam Osijek sigurno ponovo i pružiti - kaže Šarić.
Njega i sugrače sada čeka puno teži izazov nego što ga je imao tada na debiju, jer Litva je protivnik puno jačeg pedigrea. A i važnost utakmice ima itekaku težinu.
- Čekaju nas dvije utakmice u tri dana, a znamo da ih moramo dobiti kako bismo ostali u igri za odlazak u Kinu. Znamo da su ovo jedine utakmice u drugom krugu za koje ćemo igrati u ovakom sastavu, jer u nastavku neće biti igrača iz NBA i Eurolige. Stoga onima koji budu igrali u studenome i veljači treba ostaviti neku zalihu i dati im vjetar u leđa. U konačnici, želimo u Kinu, odatle se jedino može na Olimpijske igre. Stoga je jasno i koliki je trenutni ulog, ali moramo pokazati koliko vrijedimo.
Dio svojih trenutnih vrijednosti Hrvatska je testirala u dvije prijateljske utakmice sa Slovencima. U onoj pobjedničkoj predvodnik je bio upravo Šarić s 18 poena, devet skokova i osam asistencija. Za dobiti Litvu trebat će nam upravo takav Dario, ali i visoka razina ostalih suigrača.
- Koristile su nam provjere sa Slovencima, koje su pokazale ono pozitivno, ali i neke određene slabosti. Napadački dio odradili smo kvalitetnije, ali smo imali određenih obrambenih propusta, s obzirom na to da je suparnik igrao s niskom postavom, koja nam je zadavala dosta problema. Prva utakmica bila je bolja od druge, a u Osijeku sada imamo dovoljno vremena da se još bolje pripremimo za Litvance - kaže krilni centar Hrvatske i Philadelphije 76ersa, koji spada u skupinu nekolicine onih NBA igrača kojima nikad nije teško i problem igrati za nacionalnu vrstu.
Snimljen i film

- Uvijek sam na raspolaganju, ali mogu razumjeti one koji ne mogu igrati, očito imaju svoje razloge. Imao sam i ja problema s klubom, ali sam uspio sve riješiti. Naravno, klupske obveze se poštuju, tako da već dva dana nakon utakmice s Poljacima moram biti u Philadelphiji. U košarci situacija nije kao u ostalim sportovima, koji reprezentativna natjecanja podređuju pod istim krovom. Ovdje je druga priča, NBA diktira svoje, a smatram da bi se bar FIBA i Euroliga mogle dogovoriti i naći na istoj strani - smatra Šarić, koji od mladih dana s velikom strašću igra u hrvatskom dresu. Stoga nije čudo da ga vesele i uspjesi mlađih nacionalnioh selekcija ovog ljeta, jer i Dario zna kako je biti prvak Europe (U-16 i U-18) i najbolji igrač prvenstva.
- Dvije različlite selekcije postigle su velik uspjeh. Ova starija skupina možda je više bila onako radna, ali homogena na parketu. Dva najbolja igrača iz te vrste priključena su seniorskoj, Kalajžić je tu s nama, a nema ozlijeđenog Uljarevića. S druge strane, U-16 krcata je talentima, igračima koji su u svom godištu europski vrh. Nadam se da će imati dobar put i uspješne karijere, ali put do seniorske košarke nije lagan - kaže igrač koji je taj put prošao uz talent, ali i mukotrpan rad.
No ima Dario vremena za odmor i mali odmak od košarke. Nedavno je s obitelji već bio na hrvatskom istoku, krajem kolovoza u Vukovaru je bio na premijeri dokumenatrnog filma Uvik isto i zaradio ovacije publike kao da je na parketu.
- Film prikazuje jedan moj klasični dan kada sam s obitelji i prijateljima u Šibeniku kada se vratim iz Amerike. Dobio sam pljesak u rodnom gradu na pretpremijeri, kao i u Vukovaru, stoga zaključujem da se publici i svidilo kako obitelj Šarić provodi zajedničke trenutke.
Nema sumnje da će pljesak i ovacije dočekati Šarića i suigrače sutra navečer, kada počinje lov na Svjetski kup u Kini.
Nino Benčina
HRVATSKI KOŠARKAŠI DRUŽILI SE S NAVIJAČIMA
Premda je pred košarkašima Hrvatske važan dvoboj i Litva je očekivano u fokusu, izabranici Dražena Anzulovića pronašli su vremena za nešto intenzivnije druženje sa svojim navijačima, koji će u velikom broju (očekuje se više od 4000 gledatelja) i večeras pohoditi Gradski vrt. U utorak navečer dio treninga bio je i otvoren za javnost, a iako je termin bio malo nezgodan (igrali naši nogometaši), Osječani su došli dati podršku svojim ljubimcima. Uspjeli su i pogledati dio treninga, dok su reprezentativci međusobno odmjeravali snage 5 na 5, te su vidjeli kojim se intenzitetom pripremaju za važne predstojeće oglede. Nakon treninga na svoje su došli i navijači, poglavito oni mlađi, koji nisu propustili priliku slikati se sa svojim idolima. Očekivano, u fokusu su bili Boganović i Šarić, ali i ostali su izazvali zanimanje ljubitelja košarke u gradu na Dravi, koji ih čekaju već šest godina. Posljednji put Hrvatska je u Gradskom vrtu bila u kolovozu 2102., kad smo dobili Mađare u službenoj utamici, a mjesec dana prije na istom su mjestu odigrane i dvije prijateljske provjere protiv Švicarske.
Najčitanije iz rubrike