Novosti
NASTAVAK MEĐUSOBNIH OPTUŽBI

Oporba se ujedinjuje u zahtjevu za smjenom ministra Kujundžića
Objavljeno 21. kolovoza, 2018.
Nakon što je ministar zdravstva Milan Kujundžić u intervjuu za Večernji list najavio kako će tražiti oduzimanje liječničkih licenci Željku Jovanoviću, Ines Strenji Linić i Boži Petrovu zbog njihovih istupa nakon smrti 22-godišnjeg Mattea Ružića u kojima su, prema njegovim riječima: "Smrt mladoga čovjeka i tragediju obitelji koristili ili za dnevno političko skupljanje bodova, ili pokazali krajnje neznanje o medicini gdje su bez dijagnoze davali terapiju", očekivano su uslijedile i reakcije.
Saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović ustvrdio je kako je ministar Kujundžić izjavom da će tražiti da se Petrovu, Strenji Linić i njemu doživotno oduzmu licence povrijedio Kodeks medicinske etike i deontologije te nije časno postupio prema svojim kolegama. "Očekujem glasnu reakciju svih liječnika, jer Kujundžić se očito potpuno izgubio i jasno je da on više ne može biti ministar zdravstva", napisao je Jovanović na Facebooku.
Čelnik Mosta Božo Petrov i saborska zastupnica te stranke Ines Strenja Linić poručili su da je jedini problem o kojem treba razgovarati politička odgovornost tog ministra za funkcioniranje zdravstvenog sustava. "Čini se da je ovdje netko nešto krivo shvatio i sasvim promašio temu. Tema rasprave je odgovornost ministra zdravstva za funkcioniranje zdravstvenog sustava. Ministra nitko nije prisiljavao da se ostavi svoje struke i uđe u politiku. Upravo suprotno, dojam je da je kod ministra unutarnja želja za političkom pozornicom bila vrlo jaka. Dakle, jedini problem o kojem ovdje treba razgovarati jest politička odgovornost ministra za funkcioniranje zdravstvenog sustava", stoji u njihovoj zajedničkoj izjavi. Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja ustvrdio je kako je Kujundžićeva najava da će zatražiti oduzimanje liječničkih licenci za rubriku "Vjerovali ili ne". "Čuli smo se s kolegama iz SDP-a, HSS-a, GLAS-a, Živog zida i nekim nezavisnim zastupnicima te je načelni stav svih da će biti za opoziv ministra Kujundžića", ustvrdio je Grmoja, što je potom potvrdio i Živi zid.
Naime, predsjednik te stranke Ivan Vilibor Sinčić poručio je da će njegova stranka biti dio inicijative za smjenu ministra zdravstva, kojega je Sinčić prozvao za održavanje stanja klijentelizma u zdravstvu te ocijenio da je Kujundžić definitivno jedan od najgorih ministara u Plenkovićevoj vladi. "Živi zid je svakako za opoziv Kujundžića, on nikada nije trebao postati ministar", rekao je Sinčić na konferenciji za novinare ispred Ministarstva zdravstva. Ružić je, kaže Sinčić, definitivno bio žrtva sustava, bez obzira na to što ministar kaže da nije - jer Hitna pomoć nije imala ni opreme ni kadra.
Održan je i tihi prosvjed u Zaprešiću u kojem su prosvjednici također tražili ostavku ministra. Kao razloge prosvjednici su navodili nezadovoljstvo pravima vezanim uz zdravstveno osiguranje te smatraju da ministar snosi odgovornost zbog događaja u Zaprešiću prije ekoliko dana.
Hina
HLK ČEKA ORIGINAL
V.d. predsjednika Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić potvrdio je da im je mailom stigao zahtjev zastupnika SDP-a Željka Jovanovića za pokretanje disciplinskog postupka protiv ministra Milana Kujundžića, a o zahtjevu će odlučiti Časni sud komore. U HLK-u kažu kako čekaju da stigne i originalan zahtjev, a nakon što o zahtjevu, prema proceduri, prethodno svoje mišljenje kaže komorino Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju, konačnu odluku o tome dat će Časni sud komore.
Možda ste propustili...

NOVA ŽELJEZNIČKA LINIJA

Vlakom iz Trsta u Rijeku

PETA IZBORNA JEDINICA OSTALA UTVRDA HDZ-A

VSŽ će u novom sazivu Sabora imati 7 zastupnika

Najčitanije iz rubrike