Novosti
ZAPOSLENOST I RODITELJSTVO

Reagiraju li šefovi negativno kada očevi zatraže dopust?
Objavljeno 25. travnja, 2024.
Tvrtke moraju pomoći radnicima da koriste svoja prava bez sankcija
Muškarci koji koriste roditeljski dopust nerijetko imaju problema s poslodavcima, u većoj mjeri nego majke, smatraju to sudionici istraživanja agencije Ipsos o kojem se raspravljalo na okruglom stolu "Poslodavci i zaposlenici – na strani roditeljstva". Skup je održan u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, a u sklopu nacionalne kampanje za promicanje pozitivnog i ravnopravnog roditeljstva, koju provodi Središnji državni ured za demografiju i mlade (SDUDM) u partnerstvu s HUP-om.

Prema istraživanju, među glavnim razlozima koje roditelji navode kao prepreku za korištenje prava iz sustava rodiljnih i roditeljskih potpora je uvjerenje da bi poslodavac negativno reagirao na zahtjev oca za korištenje očinskog ili roditeljskog dopusta. S druge strane, pokazalo se da muškarci koji su koristili roditeljski dopust većinom imaju pozitivnu percepciju reakcija kolega na korištenje tog prava.

U sklopu nacionalne kampanje važnu ulogu ima senzibilizacija poslodavaca, odnosno naglašavanje njihova utjecaja na odluke zaposlenika - roditelja u odnosu prema njihovu poslovnom i obiteljskom životu, navodi HUP.

Prednosti uključenosti očeva u brigu i odgoj djeteta od najranije dobi vidljive su u različitim područjima i razdobljima djetetova života, a o važnosti očeva angažmana u odgoju vlastite djece i o ravnopravnoj podjeli obiteljskih obveza danas svjedoči niz istraživanja, kao i pozitivni primjeri iz europskih zemalja. Željka Josić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, naglasila je kako je potrebno kontinuirano javno komunicirati da promjena poslovnih modela i odgovornije ponašanje prema zaposlenima rezultiraju zadovoljnim ljudima te imaju izravan utjecaj na poslovnu učinkovitost i rezultate. Isto tako, smatra, iznimno je važna percepcija zaposlenika i svijest o tome da se njihovi poslodavci brinu o usklađivanju privatnog i poslovnog života.

Sudionici skupa složili su se kako je potrebno staviti jači naglasak na ulogu poslodavaca u planiranju i korištenju zakonskih prava njihovih zaposlenika. "Usklađivanje obiteljskih i poslovnih obveza treba postati jedno od prioritetnih društvenih pitanja koje je potrebno kontinuirano unaprjeđivati uz zajedničku ulogu države i poslodavaca kako bi se potaknule određene promjene u odnosu prema roditeljstvu na široj društvenoj razini te promijenila percepcija o važnosti ove teme. Unatoč promijenjenoj zakonskoj regulativi iznimno je važan aktivan doprinos poslodavaca, potreban je i aktivan doprinos poslodavaca koji bi trebali raditi na podizanju svijesti o pravima svojih zaposlenika kojima se omogućava usklađivanje privatnog i poslovnog života (pravima na dopuste iz sustava rodiljnih i roditeljskih potpora, pravima iz radnog odnosa, fleksibilnim radnim uvjetima i slično), odnosno promicanju onih vrijednosti koje će pomoći zaposlenicima da se koriste svojim pravima bez sankcija, ali i bez ‘nevidljivih‘ prepreka koje mogu izazvati potencijalne negativne stavove kod radnika", ističu iz HUP-a.

Dijana Pavlović
STRAH OD FINANCIJSKOG GUBITKA
Kako je pokazalo istraživanje o roditeljskom i očinskom dopustu, koje je za Središnji državni ured za demografiju provela agencija Ipsos u rujnu 2023. godine, ispitanici iskazuju relativno visoku načelnu upoznatost s različitim oblicima prava dopusta nakon rođenja djeteta. Uloga očeva u odrastanju djece smatra se važnom, pogotovo nakon treće godine života djeteta, kada je percipirana podjednakom ulozi majke. Ravnopravno roditeljstvo smatra se izuzetno važnim, ponajprije zbog emotivnog razvoja djeteta te razvoja odnosa svakog od roditelja s djetetom. Za razliku od očinskog dopusta roditeljski dopust očevi relativno rijetko koriste, ali je visok interes za korištenje u potencijalnoj novoj prigodi, ali ne nužno u istoj količini kao majke. Glavna barijera korištenja je potencijalni financijski gubitak. Očevi koji su imali iskustva s roditeljskim dopustom kažu da su većinom imali pozitivne reakcije kolega, ali se generalno smatra da očevi koji koriste roditeljski dopust često imaju problem s poslodavcima, u većoj mjeri nego majke.

Najčitanije iz rubrike