Novosti
NA PROSLAVI DANA GRADA VUKOVARA PLENKOVIĆ I MEDVED

Premijer: Ratni su zločini bez zastare, procese vode oni koji su zakonom za njih i zaduženi
Objavljeno 3. svibnja, 2024.
Grad Vukovar postao je snažan i uređen grad, ali ratni ožiljci još su vidljivi jer su brojni zločini ostali nekažnjeni kao i zločinci, poručeno je u petak sa svečane sjednice Gradskog vijeća Vukovara u povodu Dana grada, a kojoj su nazočili i premijer Andrej Plenković i ministar Tomo Medved.

Čestitajući Vukovarcima Dan grada, predsjednik Vlade Plenković poručio je kako je za još snažniji napredak Vukovara nužno njegovati vrijednosti poput suradnje, tolerancije, uključivosti. "Međutim, da bismo sve to mogli, potrebno je da riješimo ona pitanja koja opterećuju odnose između Hrvata i predstavnika srpske manjine, a to su, dakako, teški ožiljci iz vremena agresije; i to prvenstveno istinom i procesima, s obzirom na to da za ratne zločine prema hrvatskim zakonima nema zastare i da se aktivnosti na tome vode. I da svi zajedno shvatimo da te aktivnosti vode ona tijela koja su po hrvatskim zakonima i određena za to, Državno odvjetništvo i policija u konačnici, a stav o tome donose sudovi", istaknuo je Plenković.

Poručivši kako će se i dalje nastaviti potraga za nestalim osobama iz Domovinskog rata, premijer je pohvalio trud koji u to ulaže potpredsjednik Vlade, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Premijer je naveo i kako je kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem Vlada do sada u te regije uložila tri milijarde eura. "Nema te županije na istoku Hrvatske, grada ili općine koja nije bila dijelom korisnik tih sredstava", rekao je Plenković, dodavši kako su brojni projekti iz toga paketa realizirani i u gradu Vukovar, prema kojemu je Vlada imala tri pristupa. "Jedan je pristup temeljnih, političkih poruka poput ustanovljenja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Poruka koja je bila važna bila je i poruka da je vukovarska bolnica postala Memorijalna i da je država preuzela svu skrb o njoj", naveo je kazavši kako je istodobno u suradnji s Gradom Vukovarom Vlada pomogla izgradnju Veleučilišta Lavoslava Ružičke, studentskog doma i realizaciju niz drugih projekata.

“Kao Vlada ćemo nastaviti pomagati Vukovar", kazao je Plenković, naglasivši da se napredak i temeljni ciljevi politike ravnomjernog regionalnog razvoja može ostvariti samo uz iskreno partnerstvo središnje s regionalnim i lokalnim vlastima.

“O projektima ne želim previše. Mislim da tu djela govore više od riječi. Kao grad smo došli u neku fazu koja je vrlo dobra i razvojna i mogu reći da smo se kao grad izgradili. Međutim, ono što me intimno boli je prošlost i ožiljici koji bole i još su vidljivi. Te teme moramo riješiti do kraja radi svoga mira i budućnosti grada Vukovara", poručio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Vukovarcima je Dan grada čestitao i izaslanik predsjednika Republike, umirovljeni general pukovnik Marijan Mareković te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Nikola Mažar.

Hina

Dodijeljena gradska priznanja

 

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Vukovara dodijeljena su i javna priznanja za 2024. godinu. Nagrada za životno djelo uručena je Mirjani Kulić za iznimna postignuća na području odgoja i obrazovanja, izv. prof. dr. sc. Siniši Maslovari, dr. med., specijalistu otorinolaringologu i audiologu za iznimne zasluge na području zdravstva, znanstveno-istraživačkog rada iz otoneurologije i vestibularne rehabilitacije, kao i promicanju dijagnostike i liječenju vrtoglavice te formiranja dijagnostičko-rehabilitacijskog centra u NMB "Dr. Juraj Njavro" Vukovar te Tomislavu Čorku za iznimne zasluge pri organizaciji Kolone sjećanja 18. studenoga, koji se nazočnima obratio u ime laureata i zahvalio na priznanjima.


Medalja Grada Vukovara uručena je Biljani Krnjajić, Ankici Manojlović, Anti Zeljku, Mohamedu Kamalu, Rozaliji Jakumetović, Ivanki Miličić, fra Slavku Antunoviću, Stjepanu Vukušiću, Mariju Lovriću, Mili Kuncu, Antunu Duganu, Ivanki Mihajlović, Igoru Rakoniću, Edinu Zujoviću te Udruzi djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

Plaketa Grada Vukovara uručena je Tamburaškom sastavu Allegro, Šahovskom klubu Codeasy Vukovar, Udruzi žena Vukovar, Humanitarnoj udruzi Duga Vukovar i Sportskom motoklubu Golubica Vukovar.


Možda ste propustili...