Sport
PRVACI EUROPE U KOŠARCI

Prkačin i Perasović podsjetili na devedesete
Objavljeno 20. kolovoza, 2018.

Hrvatska U16 košarkaška reprezentacija osvojila je naslov prvaka na Europskom prvenstvu u Novom Sadu! Izabranici Milana Karakaša u dramatičnom su finalu svladali Španjolsku 71:70 (19:14, 18:15, 18:23, 16:18) i tako donijeli Hrvatskoj i četvrto europsko zlato u tom uzrastu.


U sva tri prethodna U16 finala EP-a hrvatski su kadeti slavili (1995., 2010., 2011.), a za nastavak tog sjajnog niza trebalo je svladati do tada neporaženu Španjolsku, koja je sve svoje suparnike dobivala s dvoznamenkastom razlikom, u prosjeku s čak 25 poena prednosti. No finale je bila drukčija priča, a u prednosti su uglavnom bili mladi Hrvati. U posljednjoj četvrtini Španjolci su preuzeli vodstvo, vodili i sa šest poena više, ali su u samoj završnici naši kadeti smogli snage za preokret. U posljednoj minuti prvo je Perasović ubacio oba bacanja za 67:67, potom je Prkačin zakucao za vodstvo, nakon čega je Španjolska tricom Alderetea 12 sekundi prije kraja povela 70:69. Nakon minute odmora Prkačin je zabio pod košem, a Klement potom promašio pa je veliko slavlje Hrvatske moglo početi. U finalu su Hrvatsku do pobjede predvodili Boris Tišma (24) i Roko Prkačin (18 poena, 10 skokova), a najefikasniji kod Španjolske bili su Alderete (17) i Garuba (16 poena, 18 skokova).
- Nevjerojatno sam sretan zbog ovog velikog uspjeha. Iskreno, ni sam možda nisam bio svjestan veličine uspjeha dok nisam vidio broj poruka i poziva koje sam dobio nakon utakmice. Najviše sam sretan zbog momaka koji su to najviše zaslužili. Od prvog dana priprema vidjelo se da su to karakterni momci, prava ekipa. Praktički cijele su pripreme prošle bez ikakvog ekscesa i ponašanje im je u svakom trenutku bilo na mjestu. O njihovu talentu ne treba ni pričati, on je očit, bez toga sigurno ne bi bili prvaci Europe - rekao je izbornik Karakaš.
Strijelac za preokret u posljednjim sekundama Prkačin otkrio je da je tražio od izbornika akciju za odluku.
- Pokazali smo kako smo jedna od najboljih košarkaških reprezentacija u Europi i jako sam ponosan na uspjeh. MVP titula zasluga je cijele momčadi, dodatna nagrada i poticaj za daljnji rad. Ovo je bilo stvarno lijepih mjesec dana, bio je užitak igrati s ovom ekipom, o ovome smo sanjali - izjavio je Prkačin nakon osvajanja zlata.
Broncu je osvojila Turska, koja je sa 82:59 dobila Francusku.
Zlatne su košarkaše u Novom Sadu pratili i predsjednik HKS-a Stojko Vranković i predsjednik Stručnog savjeta HKS-a Dino Rađa, koji su istaknuli kako su mladi košarkaši pokazali da su zlatni i u ponašanju, na ponos roditelja.
Goran Roguljić
Možda ste propustili...

MURSAŠI SE ISKAZALI U KAŠTELANSKOJ MAJSTORICI

Najtežom stazom ponovno do finala doigravanja za prvaka

PAKET24 PREMIJER LIGA ZA RUKOMETAŠE

Poraz Osijeka, borba za opstanak se komplicira

Najčitanije iz rubrike