Sport
PRVI SUSRET 3. PRETKOLA EUROPSKE LIGE SARPSBORG - RIJEKA (20.45 SATI)

Kek: Nije prikazana objektivna slika Norvežana
Objavljeno 9. kolovoza, 2018.
U zračnoj luci na Krku kao u kotlu, u Oslu, nakon tri sada leta čarterom, pljusak i 16 Celzijevih stupnjeva. Dva sata kasnije u Sarpsborgu, poslije vožnje autobusom, pristojnih dvadesetak stupnjeva. Srijeda, dan uoči nastupa Riječana u trećem pretkolu Europske lige protiv norveškog predstavnika koji je u prošlom kolu napravio malo iznenađenje i izbacio švicarski St. Gallen. Rijeka preko Sarpsborga u 180 minuta traži prolazak za play off, boljega iz ogleda između armenskog Pjunika i izraelskog Maccabija. Samo će jedna od te četiri momčadi izboriti skupnu fazu Europske lige.
Matjaž Kek, trener Rijeke, kao i uvijek prije utakmice, maksimalno je koncentriran, razradio je svaki detalj, secirao suparnika.
– Čeka nas teška utakmica u specifičnim uvjetima igrališta s umjetnom travom. Od igrača, kojima smo podastrli analizu suparnika, tražit ću prije svega da razmišljamo o našoj igri. Nametnemo svoju kvalitetu kroz kolektiv. Suparnik je, nepobitno, kompaktan i agresivan. Osjetili su to Švicarci. Duel igra i okomitost je karakteristika domaćina. Tu će tražiti svoje šanse, a na nama je da kvalitetno odgovorimo. Rezultat i igra protiv St. Gallena govori sve o našem suparniku koji nas čeka pun samopouzdanja.
Rijeka se mora nametnuti svojim stilom?
– Posljednjih godina došli smo do prepoznatljive igre. Tako ćemo se i tu pokušati postaviti. Odgovoriti na njihovu agresivnu igru, ali razmišljati o tome da postignemo pogodak. Da opteretimo njihovu zadnju liniju.
Zabiti gol na gostovanju izuzetno je važno.
– Prva je utakmica, uvijek postoji drugih devedeset minuta. Iako mislim da je manje aktualna fraza o prednosti domaćeg terena. U ovom slučaju možda je samo u pitanju umjetna trava, "plastična podloga" na kojoj ćemo igrati. Uostalom, i Dinamo je u Astani pokazao kako se može odigrati dobro na takvom terenu.
Rijeka ima sada već bogato europsko iskustvo.
– Jesen je bila izuzetna, napravili smo korak naprijed. Godinu smo dana stariji, tko se još toga sjeća... Moramo gledati prema naprijed, postaviti se kao Rijeka koja zna da može i vjeruje u svoju kvalitetu. Ovo je početak serije koja će nam pokazati pravu kvalitetu Rijeke.
Susret s Milanom na Rujevici bio je 40. europska utakmica Rijeke pod vašim vodstvom. Norvežani su 21. suparnik u pet godina?
– Puno je toga prošlo. Igrali smo s velikim klubovima, ali ja se želim potvrditi večeras. Zanima me samo Sarpsborg, kako ga pobijediti u dvije utakmice. Čvrsti su Norvežani. Mislim da u medijima nije prikazana objektivna slika Norvežana. Puno su bolji od onoga što se prikazuje. Igrači su na potezu, dobit će dovoljno informacija, ali dozirano, kako ih ne bismo preopteretili, već da razmišljamo o našoj igri. O kvalitetnoj izvedbi. Oni su apsolutno podcijenjeni. Nije norveška liga neka bezvezna liga. Izuzetno dobro koriste prekid, kao i svoju fizičku snagu. Ozbiljne su to momčadi koje te mogu kazniti. Jednom smo to doživjeli, dobili smo lekciju od Aberdeena. Još nam Škoti sude... Ako ne budemo pravi, svašta se može dogoditi - rekao je trener Rijeke uoči susreta koji počinje u 20.45 sati. O. R.
Možda ste propustili...

SLAVONSKI OBRAČUN U SUPERSPORT PRVOJ LIGI

U srazu sa susjedima motiv nam je još veći

UMRO KRALJ NAMJEŠTANJA I PRIJEVARA

Namjestio da utakmica završi 134:0

Najčitanije iz rubrike