Regija
FORD - LJEPTAN IZ 1968. KRUŽI VINKOVCIMA

Oldtimer za diku, svatove i vesele momačke večeri
Objavljeno 6. kolovoza, 2018.
Bilo je i primamljivih ponuda, ali očeva je želja da auto ostane u obitelji
VINKOVCI - Vjerojatno nema Vikovčanina koji nije primijetio sjajni, crveno-bijeli Ford nešto starije proizvodnje kako prolazi vinkovačkim ulicama i plijeni pozornost i uzdahe gdje god se pojavi. Mnogi sigurno zavide Andreju Raiču, vlasniku ovog oldtimera kupljenog, kako svjedoče dokumenti, 24. travnja 1968. godine.- Automobil je kupljen prije točno 50 godina u Beogradu u Interkomercu, tada generalnom zastupniku za Fordova vozila u bivšoj državi. Prvi vlasnik bio je gospodin Tuna Filakovac iz Vinkovaca, u čijem vlasništvu je auto bio do 1995., kada ga je kupio moj otac Nikica i od tada smo mi ponosni vlasnici ovog ljepotana. Zasluge da je automobil ovako očuvan i u ovako dobrom stanju svakako idu gospodinu Filakovcu, o čemu su nam pričali njegovi poznanici koji su svjedočili s koliko se puno ljubavi i pažnje odnosi prema svom automobilu. Radni kolega gospodina Filakovca ispričao nam je da ga je vozio na posao i s posla dok je njegov auto stajao u garaži prekriven plahtama kako bi ga očuvao što dulje, stoga ne čude reakcije zaljubljenika starih vozila kada pogledaju u kilometar-sat. Auto danas, nakon 50 godina, ima prijeđenih 75.902 kilometara. Priče nadalje govore kako je volio taj auto kao svoje dijete. Do odluke da ga proda došao je kada je renovirao staru kuću i bio mu je potreban novac – priča Andrej Raič, prisjećajući se kako su auto htjeli mnogi kupiti, od mehaničara do ljubitelja dobrih automobila, ali kada bi za probne vožnje Tuna Filakovac primijetio da se potencijalni kupac ne odnosi prema njegovu vozilu s poštovanjem i ljubavlju - primjerice, naglo bi zakočio ili slično - odmah bi mu rekao kako to nije automobil za njega i zahvalio bi na zanimanju.
Očevim stopama
- Ne mogu racionalno objasniti, ali iz nekog neobičnog razloga gospodin Tuna odlučio je prodati auto mom ocu, koji se, također iz nužnosti, odlučio na kupnju auta jer Zastavi 101 istekao je rok trajanja. Prvih godinu dana, na obostrano zadovoljstvo, auto je stajao u garaži kod prvog vlasnika jer otac nije imao garažu. Tradiciju čuvanja auta otac je nastavio, kao i ja do danas. Ljubav prema oldtimerima razvijala se postupno. Posjećujući oldtimer skupove, pričajući s ljudima sličnih interesa, s limenim ljubimcima u svojim garažama, shvatili smo vrijednost vozila koje je bilo u našem vlasništvu i i razvili ljubav prema njemu. Okretanja i pogledi znatiželjnika danas govore sami za sebe. Gledajući ljubav oca prema automobilu i pažnju koju mu je poklanjao, s godinama sam i sam razvio znatiželju i ljubav prema starim automobilima. San mi je imati jednog dana Ford Mustang Fastback V8 iz 1970. – kaže 28-godišnji Vinkovčanin, odnedavno zaposlen na Učilištu Studium kao asistent na izradi i provedbi EU projekata. Dodaje kako je sa svojim Fordom modelom 1300, tip 12M, koji je prijavljen kao povijesno vozilo i ima svoju kategorizaciju, išao na mnoge susrete oldtimera, od Iloka do Dubrovnika, ali jedan, susret u Zagorju, ostao mu je u sjećanju jer je njegov limeni ljubimac osvojio i pehar za dolazak s najudaljenije destinacije.
Nema prodaje
- Bilo je raznih ponuda, neke su bile i primamljive, no očeva je želja da auto ostane u obitelji. Danas je član oldtimer kluba "Stari sjaj" Vinkovci. Glavni je razlog osnivanja kluba okupljanje zaljubljenika i kolekcionara starodobnih vozila, kao i očuvanje tehničke baštine na području Vukovarsko-srijemske županije. Klub danas ima 50-ak članova iz svih dijelova naše županije. Poseban je osjećaj voziti Ford iz ‘68. Vrati me u neka prijašnja vremena, priču sa suvozačem možete zaboraviti jer jedino što se čuje jest brujanje motora. Ford nam je sada drugi auto pa je pravo zadovoljstvo provozati ga s vremena na vrijeme - kaže Andrej.Njegov je otac iskušao i brzinu od 110 km/h dok se Andrej zadovoljio sa 105. Na sto kilometara Ford troši 10 do 12 litara, što nije pretjerano i do sada nisu morali ništa mijenjati od dijelova, sve su originalni, a tvornička je i boja, osim krova koji su, prema očevoj želji, obojili u bijelo.- Nikada nije bio na servisu i na tehničkom pregledu prolazi bez problema. Jedino smo kupili u Njemačkoj nove gume jer smo htjeli ovakve, s bijelom crtom - priča ponosni vlasnik Forda koji, povremeno, u svom ljubimcu provoza mladence na prvu vožnju nakon što i službeno uđu u brak. Tako je provozao gradom na vjenčanju svoju sestru Ninu i njezina supruga Marija Peranovića.
Miroslav Flego
Na sto kilometara troši 10 do 12 litara, ide od 110 km/h, svi dijelovi su originalni, samo su gume nove
Udobna stražnja sjedišta
- U početku sam imao dosta upita poznanika koji su bili oduševljeni izgledom i očuvanošću vozila i željeli su ga na svom vjenčanju. Kasnije se cijela priča razvila te, ovisno o slobodnom vremenu, prihvaćam ponude klijenata. Može se iznajmiti i za snimanja spotova, fotoshooting te za proslavu zaruka, godišnjica ili nezaboravnih momačkih i djevojačkih večeri - kaže Andrej, još momak koji u miraz donosi i Ford iz 1968., čija sustražnja sjedišta udobna “kao da sjediš u fotelji”.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana