Sport
OSIJEK PROŠAO MOLDAVCE

Pobjeda donijela okršaj s
uglednim Glasgow Rangersima
Objavljeno 20. srpnja, 2018.
Iako su se bijelo-plavi mučili, zasluženo su preskočili 1. pretkolo Europske lige

Nogometaši Osijeka plasirali su se u 2. pretkolo Europske lige, iako uz dosta muke. Nakon 1:1 u Kišinjevu prošlog četvrtka, bijelo-plavi su sinoć na svom terenu svladali Petrocub 2:1 i tako osigurali dva ogleda sa škotskim Glasgow Rangersima. Iako su Osječani bili dominantni, imali daleko više prilika, morali su strepjeti do posljednjeg sučevog zvižduka da im se ne dogodi neki "zalutali metak" i tako prerano završe europski put.


Prvu ozbiljniju prijetnju Osijek je stvorio u četvrtoj minuti, kada je lopta stigla do Lončara na desnoj strani, on prizemno pucao u suprotni kut, ali je lopta na putu okrznula nekog od gostujućih igrača te završila u korneru. Nakon njega stvorila se gužva pred moldavskim vratima, ali prave opasnosti po njih nije bilo. Pet minuta kasnije Osijek je imao lijepu priliku iz prekida, Boban je zaustavljen prekršajem na 22 metra, gotovo po sredini, taman u "zoni Bočkaj", ali pokušaj bijelo-plave "dvanaestice" odbio se od živog zida.

Opet 1:1

Uslijedile su potom minute u kojima je osječka momčad potpuno "uneredila" gostujuću obranu, a u obje izgledne prilike bijelo-plavih sudjelovao je Nigerijac Henty. Najprije je Barišić u 11. minuti izmijenio dupli pas s Hentyjem, ušao s lijeva u kazneni prostor te vratio povratnu loptu za Bočkaja, no njegov je udarac s desetak metara završio u gostujućem bloku. Minutu potom Henty je napravio gotovo sve sam, primio je loptu na sredini terena, povukao do šesnaesterca te tamo uposlio Marića, a on ga odmah gurnuo u situaciji jedan na jedan s Celeadnicem, no Nigerijac je u mat-situaciji pucao pokraj gola. Ipak, u 15. minuti Osijek je zasluženo poveo. Mioč je tražio Hentyja, Moldavci su nekako iščeprkali loptu, no prihvatio ju je Mudražija, povukao nekoliko metara i potom desnicom s oko 20 metara zatresao gostujuću mrežu. Bila je to potvrda boljeg otvaranja bijelo-plavih, koji su od starta preuzeli inicijativu, želeći što ranije riješiti pitanje prolaska. No, primljeni pogodak brzo je "razbudio" goste koji su počeli "gledati" prema Osijekovim vratima. U 19. je pucao Ivanov s ruba kaznenog prostora, ali je njegov udarac pod gredu Malenica obranio. Minutu poslije Boban je zbog ozljede morao napustiti teren, a dok je Osijek još bio s desetoricom na terenu Petrocub je izborio najstrožu kaznu. Cojocarua je na lijevoj strani šesnaesterca u naletu srušio Radeljić, za ciparskog suca dvojbi nije bilo, a siguran realizator bio je Ambros. Bio je to šok za bijelo-plave, koji su ipak već tri minute kasnije mogli ponovno povestim,no spuštanje glavom Radeljića za Marića, no on je preslabo zahvatio loptu da bi ozbiljnije zaprijetio Celeadnicu. Nedugo potom mogli su Moldavci potpuno šokirati Gradski vrt, Cojocaru je ubacio iz slobodnog udarca s desne strane, potpuno je zaspala domaća obrana, koja je ostavila Mudraca samog, no srećom on je neometan sa sedam metara glavom pucao preko grede. Pokušavao je Osijek do kraja poluvremena zabiti drugi pogodak, ali nije bilo preciznosti. Pogotovo su probleme gostujućoj obrani stvarali Henty i Barišić po lijevoj strani, a nakon jednog takvog proigravanja domaćeg kapetana Marić je iz teške situacije, gotovo iz mrtvog kuta pucao ravno u vratara.

Barišić presudio

Krenuo je angažirano Osijek i u nastavak, stvarao pritisak pred moldavskim golom, no bez konkretnosti. Pokušao je u 55. minuti Mudražija, nakon što je presjekao loptu na sredini terena, vukao ju je do šesnaesterca, no nije bio precizan. Dvije minuta kasnije odličnu priliku imao je Marić, uposlio ga je Bočkaj iz auta, no volej neometanog Marića s 14 metara otišao je pored vratnice. Ipak, u 61. minuti Osijek je još jednom došao u vodstvo. Mudražija je dugom loptom u for poslao Hentyja, koji je u maniri Mbappea odsprintao 50-ak metara po lijevoj strani, pričekao potom dolazak Barišića, koji je s loptom ušao u šesnaesterac te prizemnim udarcem poslao loptu u suprotni kut za 2:1. Po viđenom apsolutno zasluženo, a Nigerijac je i ovom akcijom pokazao kako će biti veliko pojačanje ove sezone. Donijelo je to i olakšanje u domaće redove, koji su vodstvo mogli povećati u 68. minuti nakon kornera, ali je Radeljić glavom pucao ravno u ruke Celeadnica. A pet minuta potom vidjeli smo ponovno "Henty show", koji se izborio za loptu na Osijekovoj polovici terena, ponovno u sprintu lakoćom se oslobodio svog čuvara, no kada je ušao u šesnaesterac malo mu je ponestalo snage za udarac pa je gostujući vratar ipak uspio obraniti njegov udarac. No, i ta je akcija Nigerijca nagrađena gromoglasnim pljeskom i skandiranjem s tribina.
Iako podređeni, nisu se Moldavci predavali, a i smušenost domaće obrane u nekoliko navrata išla im je na ruku. Tako je lopta u 75. minuti šetala po Osijekovom šesnaestercu, srećom na kraju je opasnost ipak otklonjena, a tri minute kasnije nakon pogreške Radeljića imao je Petrocub i najbolju priliku,ali je udarac Ambrosa iz izgledne situacije Malenica uspio obraniti.
Tjerao je Zekić svoje igrače da pritisnu goste, da se ne povuku pred svoja vrata, svjestan da tek treći pogodak može otkloniti sve dvojbe. Pokušao je sve prelomiti Marić u 81. minuti, nakon što ga je uposlio Pušić, ali je njegov prizemni udarac Celeadnic uspio izbiti u korner.
Prijetili su Moldavci nasumičnim ubacivanjima pred domaći kazneni prostor, ali iako je bilo i paničnih reakcija, bijelo-plavi su uspjeli sačuvati prednost. U sudačkoj nadoknadi u strijelce se mogao upisati Mioč, nakon asistencije Mudražije, ali je nakon što se oslobodio čuvara pucao ravno u vratara.
Goran Roguljić
OSIJEK - Stadion Gradski vrt. Vrijeme i teren odlični za igru. Gledatelja: 3.233. Sudac: Dimitrios Massias (Cipar) 6,5. Strijelci: 1:0 Mudražija (15), 1:1 Ambros (22-11m), 2:1 Barišić (61). Žuti kartoni: Lopa (Osijek), Taras, Mudrac, Potirniche (Petrocub)

IGRAČ UTAKMICE: Ezekiel Isoken Henty (OSIJEK)

OSIJEK

2 (1)

Malenica 6, Šorša 6, Lončar 6, Radeljić 5,5, Barišić 7, Mudražija 6,5, Boban - (od 22. Lopa 5,5, od 67. Pušić -), Henty 7,5, Mioč 6, Bočkaj 6 (od 78. Hajradinović -), Marić 6,5.

PETROCUB

1 (1)

Celeadnic 6,5, Mudrac 5,5, Potirniche 6, Sandu 5,5, Slivca 6 (od 70. Matei -), Djou 6, Cojocaru 6,5, Taras 6 (od 59. Patras 5,5), Douanla 6, Ambros 6, Ivanov 5,5 (od 53. Vremea 5,5).
1:0

Mudražija je uzeo "ničiju" loptu, povukao desetak metara te desnicom s 20 metara loptu poslao u lijevu stranu gostujuće mreže
1:1

Radeljić je zakasnio u startu na Cojocarua u domaćem kaznenom prostoru, a najstrožu kaznu u izjednačenje mirno je pretvorio Ambros
2:1

Henty je odsprintao 50-ak metara po lijevoj strani, gurnuo potom prema Barišiću, koji je ušao u kazneni prostor te prizemnim udarcem pogodio suprotni kut
Možda ste propustili...

OSMINA FINALA KUPA HRVATSKE U KUGLANJU

Očekivani rasplet za slavonsku petorku, dvojac među osam

TALENTIRANI NAPADAČ 17-GODIŠNJI MISLAV ĆUTUK

Mogao u Juve, ali ostaje u Dinamu

Najčitanije iz rubrike