Ekonomija
AGENCIJA ZA TRŽIŠNO NATJECANJE

Cijena se definira s početkom otkupa
Objavljeno 19. srpnja, 2018.
Nadamo se da će otkupljivači najkasnije do 1. rujna izići s otkupnom cijenom suncokreta i soje, kaže Matija Brlošić

Anonimna prijava koju je Agencija za zaštitu tržišne utakmice (AZTN) zaprimila neutemeljena je, jer ni Žito, a ni njegove tvrtke, pa tako ni PPK Valpovo, ne otkupljuju robu prema nedefiniranim uvjetima. Optužbe na naš račun ne stoje, jer smo mi u vrijeme žetve pšenicu skladištili, a kada smo 10. srpnja krenuli s otkupom sve smo javno i transparenetno objavili te sve odradili u skladu sa Zakonom o zabrani nepoštene trgovačke prakse, izjavio je to Josip Bičvić, član Uprave tvrtke Žito d.o.o., nakon što je AZTN pokrenuo upravne postupke protiv navedenih otkupljivača žitarica. Kako iz Agencije navode u upravnom postupku potrebno je utvrditi jesu li Žito i PPK Valpovo nametnuli nepoštene trgovačke prakse u smislu Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP) dobavljačima žitarica, u vezi javno objavljenih uvjeta otkupa žitarica koje je objavljivao nakon 1. travnja 2018. godine, navodi se u priopćenju. Agencija će ispitati sve elemente koji se odnose na sadržaj poslovnog odnosa, odnosno otkupa i trgovine žitarica, najavljuju iz AZTN-a, uz napomenu da zbog zaštite poslovnih tajni ne mogu komentirati niti iznositi detalje o postupcima koji su u tijeku.
Ističu i kako samo pokretanje postupka po službenoj dužnosti Agencije protiv određenog trgovca ili otkupljivača, ili prerađivača, ne znači nužno utvrđivanje povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi, nego je Agencija obvezna u postupku utvrditi sve relevantne činjenice i okolnosti, odnosno konkretne dokaze koji potvrđuju indicije koje su bile razlog za pokretanje postupka. Na temelju konačno utvrđenog činjeničnog stanja Agencija će u svakom konkretnom predmetu donijeti meritornu odluku. Odluku kojom okončava pojedini postupak Agencija će u cijelosti objaviti na svojim mrežnim stranicama, najavljuju iz AZTN-a.
Član Uprave Žita Josip Bičvić pojašnjava da su od AZTN-a dobili obavijest da je 4. srpnja zaprimljena prijava zbog uvjeta otkupa žitarica za žetvu u 2018. “Svi koji znaju kako funkcionira sustav zna da se mi bavimo i uslugom prijmanja i otkupom. U vrijeme kada je podnesena prijava još nisu bile definirane cijene otkupa ni kod drugih otkupljivača, a kada smo utvrdili cijenu otkupa, javno smo objavili i o njima obavijestili kooperante”, kaže Bičvić.
Ratar Matija Brlošić kaže kako seljaci očekuju da će se napokon prestati s dugogodišnjom praksom predaje robe, odnosno žitarica, uljarica i drugog, u skladišta i silose bez da se u trenutku zaprimanja ne znaju uvjeti otkupa, a ni cijena robe.
- Nadamo se da će se od sada sve promijeniti i da će otkupljivači najkasnije do 1. rujna izići s uvjetima i otkupnom cijenom suncokreta i soje, a kasnije pred berbu i cijenom kukuruza - kaže Brlošić. Zdenka Rupčić/Hina

PIK VRBOVEC PRIJAVIO TVRTKU HRANA TEC
AZTN pokrenuo je na inicijativu PIK-a Vrbovec postupak utvrđivanja zloporabe vladajućeg položaja protiv tvrtke Hrana Tec. Kako je navedeno PIK Vrbovec je naveo da spomenuta tvrtka koristi strojeve proizvođača Poly-clip System GmbH & Co. KG, čiji je ovlašteni zastupnik i distributer za područje Republike Hrvatske Hrana Tec. "PIK Vrbovec je od Hrana Teca naručio i platio originalni rezervni dio za stroj, a ovlašteni serviser Hrana Teca odbio ga je ugraditi, jer je uočio da stroj sadrži i materijal drugog proizvođača", navodi se u priopćenju AZTN-a.
Josip Bičvić

član Uprave tvrtke Žito d.o.o.

U vrijeme žetve pšenicu smo skladištili, a kada smo 10. srpnja krenuli s otkupom sve smo javno i transparentno objavili te sve odradili u skladu sa Zakonom o zabrani nepoštene trgovačke prakse.
Možda ste propustili...

DOSADAŠNJI VEĆINSKI VLASNIK POŽEŠKE KOMPANIJE

Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura

EP USVOJIO POJEDNOSTAVLJENJE NACIONALNIH PROVEDBENIH PRAVILA

HPK podržao mjere olakšanja administrativnog opterećenja poljoprivrednika

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

Najčitanije iz rubrike