Crna kronika
PROŠLI VIKEND U VUKOVARSKO-SRIJEMSKOJ ŽUPANIJI 17 NESREĆA

U izravnom sudaru Opela i teretnjaka Fiat poginuo 37-godišnjak iz Tordinaca
Objavljeno 17. srpnja, 2018.

VINKOVCI - Proteklog vikenda na prometnicama Vukovarsko-srijemske županije dogodilo se 17 prometnih nesreća, ali srećom, u 13 nezgoda zabilježena je samo materijalna šteta. U jednoj je poginuo 37-godišnji vozač, u dvije, u Vođincima i Vinkovcima, lakše su ozlijeđene dvije osobe, jedna je osoba teško, a jedna lakše ozlijeđena u neobičnoj nesreći koja se dogodila u Prkovcima, gdje se sudarilo dvoje biciklista.
Najteža prometna nesreća proteklog vikenda dogodila se u nedjelju poslijepodne kada je 37-godišnjak iz Tordinaca upravljao Opelom, vinkovačkih registracija, krećući se cestom Jarmina-Gaboš. Kako se navodi u policijskom izvješću, zbog neprilagođene brzine kretanja, prilikom ulaska u zavoj, izgubio je nadzor nad vozilom, prešao na suprotnu kolničku traku te udario u teretno vozilo Fiat daruvarskih oznaka. U ovoj je nesreći 37-godišnji vozač Opela smrtno stradao, a vozač teretnog vozila, 42-godišnjak iz Vučevca, teže je ozlijeđen. Putnik u Fiat-u, 48-godišnjak iz Satnice Đakovačke, zadobio je lakše ozljede.


Tijekom pretprošlog vikenda, na prometnicama Vukovarsko-srijemske županije, također se dogodilo 17 prometnih nesreća, a u 12 njih nastala je samo materijalna šteta, a u jednoj od njih smrtno je stradala jedana osoba. Poginula je pješakinja koja je obilježenim pješačkim prijelazom prelazila kolnik ulice Ruđera Boškovića u Vinkovcima, kada je na nju naletio automobil i zadao joj teške ozljede od kojih je umrla u vinkovačkoj Općoj županijskoj bolnici.
Tijekom 2017. na području PU vukovarsko-srijemske zabilježene su 1322 prometne nesreće od kojih je 15 s poginulim osobama, u 469 prometnih nesreća bilo je ozlijeđenih, a u 838 zbilježena je samo materijalna šteta. Od ukupno 760 nastradalih, 18 osoba smrtno je stradalo, teško je ozlijeđeno 116, a lako 626 osoba.
Uspoređujući podatke s godinom ranije, 2016., vidljivo je da je došlo do povećanja u svim segmentima pa je povećan ukupan broj prometnih nesreća za 18,4 posto, broj prometnih nesreća s poginulim osobama povećan je za 25 posto, s ozlijeđenim osobama za sedam posto, a broj nesreća s materijalnom štetom povećan je za 25,8 posto. Povećan je i broj nastradalih za gotovo 14 posto, a broj poginulih veći je za zabrinjavajućih gotovo 40 posto ili za pet osoba. Naime, u 2016. poginulo je 13 osoba, a prošle godine čak 18, broj teško ozlijeđenih povećan je za 5,4 posto, a lakše za 15 posto.


Pravilo da se nesreće u kojima pogibaju mladi, najčešće događaju u dane i noći vikenda, potvrđuje i jedna od najtežih prometnih nesreća na istoku Slavonije, što se dogodila početkom ožujka prošle godine na južnom izlazu iz Bršadina prema Nuštru kod Vukovara, kada su u izravnom sudaru poginli 44-godišnji vozač iz Nuštra te 19-godišnjak i 22-godišnjak iz Bršadina.
Trend povećanja prometnih nesreća i poginulih nastavlja se i u prvih šest mjeseci 2018. Prema statistici Policijske uprave vukovarsko-srijemske, uspoređujući s istim razdobljem 2017. od siječnja do kraja lipnja ove godine, na području djelovanja ove PU zabilježeno je povećanje ukupnog broja prometnih nesreća za 6,5 posto ili za 38 nesreća, lani ih je bilo 576, a u prvoj polovini ove godine 614.


Broj prometnih nesreća s poginulim osobama povećan je za čak 50 posto ili za 4 nesreće, lani ih je bilo 8, ove 12. Broj prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama je isti - 192 lani i ove godine, a broj nesreća s materijalnom štetom povećan je za 9 posto ili za 34 nesreće - 376 prošle i 410 ove godine. Pozitivni pokazatelj u smanjenu je ukupnog broja nastradalih osoba kojih je ove godine manje za 8 osoba, ali je broj poginulih povećan za 2 osobe, lani je bilo 11 poginulih, a ove 13, što je povećanje od 18,1 posto. Najviše poginulih je na području Vinkovaca.

Miroslav Flego
Trend povećanja prometnih nesreća i poginulih nastavlja se i u prvih šest mjeseci 2018., srećom, smanjuje se broj ozlijeđenih
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike