Crna kronika
KRAĐA U NOVOM ZVEČEVU

Pas vrijedan više tisuća € postao plijenom lopova
Objavljeno 26. travnja, 2024.
Riječ je o rasnom lovačkom psu, a slične lopovštine nisu rijetkost u Slavoniji i Baranji
Pas pasmine brak jazavčar ukraden je u utorak poslijepodne na području mjesta Novo Zvečevo, u Požeško-slavonskoj županiji. Krađu je policajcima u srijedu prijavio 73-godišnjak, a vrijednost psa procjenjuje se na nekoliko tisuća eura. Policija traga za kradljivcem psa, protiv kojeg slijedi kaznena prijava. Kako doznajemo, za psom tragaju lovci.

Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja, kaže da doista ne razumije zašto bi netko krao psa.

- Svake godine u Hrvatskoj imamo 10.000 napuštenih pasa i kada se ta brojka spomene, ne mogu shvatiti zašto bi netko psa ukrao. Sigurno u skloništima ima pasa kakvih god netko želi. Doista ne mogu objasniti zašto bi to netko učinio. Oni koji su ukrali psa, moraju imati na umu da time jako mogu povrijediti i životinju i čovjeka. To je veliki stres za oboje - kaže Luka Oman i dodaje da je u Hrvatskoj veliki problem pri uzgoju pasa jer je to velika nekontrolirana industrija u kojoj se ne plaća porez niti ima prijave tipa djelatnosti. "To je sve na crno, i to je golem problem, ali nema veze s krađom. Tko god želi psa, može ga bez problema udomiti i nema potrebe za kupnjom, a još manje krađom pasa", zaključuje predsjednik udruge Prijatelji životinja.

Šezdesettrogodišnjak iz Čaglina bio je osumnjičen da je ukrao psa pasmine Lagotto Romagnolo, u vlasništvu 58-godišnjaka, 25. svibnja 2018. godine, između mjesta Paka i Sovski Dol. Nakon krađe, u razdoblju od svibnja 2018. do siječnja 2019. godine, iz ukradenog psa izvadio je mikročip te u siječnju 2019. u Puli kod ovlaštenog veterinara pod lažnim podacima za unaprijed navedenog psa ishodio putovnicu za kućne ljubimce na svoje ime, i to ovjerio. Policajci su nad 63-godišnjakom dovršili kriminalističko istraživanje, nakon čega su protiv njega podnijeli posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu zbog krađe i ovjeravanja neistinitog sadržaja. Da se krađe pasa ne događaju samo u Slavoniji svjedoči i priopćenje zadarske policije iz veljače ove godine. Ondje su službenici Policijske postaje Benkovac-Obrovac dovršili kriminalističko istraživanje nad 70-godišnjakom kojeg se sumnjiči da je u ožujku 2023. godine u Kaštel Žegarskom ukrao psa u vlasništvu 42-godišnjaka. Tijekom kriminalističkog istraživanja pas je vraćen vlasniku.

Sandra Lacić
NAJČEŠĆE SE KRADU LOVAČKI PSI
U Hrvatskoj se sporadično pojave krađe pasa, a najčešće se u Slavoniji kradu lovački psi. Početkom 2020. virovitičkim je policajcima 49-godišnjak s područja Općine Mikleuš prijavio da mu je za vrijeme lova u blizini Rezovca netko ukrao lovačkog psa pasmine alpski brak jazavčar, koji je čipiran na lijevom uhu. Policajci su pokrenuli potragu i doznali da bi se pas mogao nalaziti na području općine Lukač, nakon čega su na adresi 45-godišnjaka pronašli te od njegove nevjenčane supruge u njegovoj odsutnosti oduzeli ukradenog psa koji je vraćen vlasniku. Desetak godina prije ovog slučaja lovcima na slatinskom području ukradena su četiri psa, a jedan i lovcu s požeškog područja.

Najčitanije iz rubrike