Sport
NE ZABORAVIMO GDJE JE SVE POČELO

Iz Slavonije su krenuli prema svjetskom vrhu
Objavljeno 16. srpnja, 2018.
Uoči puta u Rusiju naši su reprezentativci prenoćili u Vukovaru, a "generalku" sa Senegalom odigrali u Osijeku

Galeriju fotografija iz Slavonije i Baranje pogledajte OVDJE.

 

Treba se podsjetiti tih trenutaka. Nije bilo tako davno. Negdje su im poručivali "da Bog da sve izgubili". Pod krinkom noći vješali su se transparenti. Upereni upravo protiv igrača, a ne onih koji su malverzacijama dva dana prije generalne probe Hrvatske, uoči puta u Rusiju, dobili svoju pravomoćnu presudu za teške kriminalne radnje i zbrisali iz zemlje. Kao da su se natjecali tko će ispasti veći "junak". Taj što bježi iz zemlje ili ti koji pišu transparente po noći i "vješaju" Modrića na društvenim mrežama.

U Gradu heroju

Hrvatski nogometaši uoči puta tražili su kutak u ovoj divnoj zemlji gdje će se osjećati voljenima kao što majka voli svoje dijete. Bez pretjerivanja. Samo im je to trebalo uoči puta. Nogometno znanje nije bilo sporno. Trebalo im je samo doživjeti atmosferu da se još uvijek osjećaju voljenima. Nisu dugo razmišljali gdje će uoči puta u Rusiju doći. Bar nije razmišljao Zlatko Dalić, jer jedan njegov prethodnik zbog lošeg terena nije htio u Osijek. I zna se kako je završio. Stigao je Dalić i otišao u povijest. Doveo je Zlatko svoje "trupe" s kojima će nešto više od mjesec dana kasnije pokoriti Rusiju u grad heroj. U Vukovar, simbol borbe i otpora hrvatskog naroda. Naši reprezentativci u njemu su prenoćili, u obližnjim Bogdanovcima odradili i otvoreni trening, na kojemu se okupilo više naroda negoli Bogdanovci danas imaju stanovnika. U Hrvatskom domu u Vukovaru "vatrene" su ispratile predstavnice udruge Žena u Domovinskom ratu, pripadnici Hrvatske vojske uručili su Zlatku Daliću hrvatsku zastavu poput one na kninskoj tvrđavi.
- Učinit ćemo sve da hrvatski narod bude ponosan na nas. Spremni smo i sposobni za velike stvari, izgovorio je tada hrvatski izbornik riječi u koje tada sigurni smo, rijetki su vjerovali.
Gradski vrt

Dan kasnije, 8. lipnja, odigrana je "generalka" u Gradskom vrtu. Suparnik Senegal, odlična reprezentacija sudionik Svjetskog prvenstva predvođen Sadio Maneom, članom Liverpoola, finalistom Lige prvaka. Bila je to "generalka" uoči Svjetskog prvenstva, ali i test za prvu utakmicu "vatrenih" protiv Nigerije. Senegal je glumuo Nigeriju, a Gradski vrt je za ovu priliku bio Kalinjingrad. Osječki stadion bio je danima prije utakmice rasprodan. Kolone pred blagajnama po velikoj vrućini. I slika koja će kasnije iz Osijeka otići u svijet. Najveća hrvatska zastava nasred osječkog terena. I gromoglasni pozdrav svim Vatrenima. Domagoj Vida na travnjak izlazi sa sinom Davidom, dečkić će malo kasnije trčkarati po travnjacima ruskih stadiona. I Lijepa naša iz grla 16 tisuća i 11 ljudi. Utakmica, k‘o utakmica tada nam nije ponudila previše optimizma. Međutim, tko je na osnovi nje bilo što zaključio prevario se. Jer pobijedili smo 2:1. Senegalci su prvi poveli. Zar se nije događalo nešto slično i protiv Danske, Rusije i na kraju Engleske na Svjetskom nogometnom prvenstvu? Već tada su naši reprezentativci pokazali karakterne osobine o kojima smo posljednjih dana često pričali. Perišić iz slobodnog udarca uz pomoć senegalskog život zida i Kramarić bili su strijelci, nakon što je Sarr svladao Subašića. Baš smo nakon osječkog susreta zazivali najviše Kramarića u udarnoj momčadi. Pokazao je tada najviše. Dalić je nakon Osijeka odlučio Ćorluki dati ulogu "osigurača s klupe", a Vidu, koji je umjesto novopečenog tate Vrsaljka (prije utakmice dobio je sina) zaigrao desnog beka, vratio na stopera. Dosta kritika pokupio je Dalić i što se utakmica igrala popodne, po danu, po velikoj vrućini. A baš smo u takvim sličnim uvjetima odigrali utakmice u Rostovu, Nižnjem protiv Danaca, a napose s Rusima u Sočiju. Stoga, Osijek i Slavonija ne samo da su ulili nadu i prema Vatrenima demonstrirali bezgraničnu ljubav nego je ta utakmica, kasnije će se pokazati, puno pomogla i u nekim ključnim Dalićevim odlukama tijekom Svjetskog prvenstva. Stoga, kada se danas budete "vatreni" vraćali, ne zaboravite odakle ste krenuli i gdje se vrlo brzo morate vratiti!
Krešimir Lacković
9

pobjeda ostvarila je Hrvatska u Gradskom vrtu u 11 odigranih susreta
Najčitanije iz rubrike